A Good Lie, povestea miilor de copii şi tineri salvaţi din războiul civil sudanez

de Cinemagia în 8 Nov 2014
O minciună necesară, cu Reese Witherspoon, în cinematografe din 14 noiembrie

La mijlocul anilor 1980, s-a desfăşurat una dintre cele mari crize umanitare din istorie.  Mulţi dintre americani nu ştiau nimic despre războiul civil din Sudan sau despre victimele sale: cei peste 100.000 de copii rămaşi fără părinţi sau strămutaţi ca urmare a violenţelor din sudul Sudanului.  Dar Statele Unite şi Sudanul şi-au reunit forţele într-un program datorită căruia mii de tineri sudanezi—supranumiţi  „rătăciţii/refugiaţii” — au fost aduşi în oraşe din toată America în cadrul celui mai mare proces de migraţie de acest gen din istoria SUA.

Deşi personajele din film sunt fictive, „O minciună necesară” prezintă întâmplările tragice prin care au trecut mulţi în anii aceia, celebrând astfel victoria spiritului uman.  Rămaşi orfani după cruntul război civil din Sudan, care a  început în 1983, copiii au mers pe jos 1500 de kilometri pentru a ajunge într-un loc sigur.  Abia după 15 ani, 3600 de „rătăciţi”, băieţi şi fete laolaltă, au putut fi aduşi printr-un efort umanitar, în America.

„O minciună necesară” se axează pe întâmplările povestite de Mamere, Paul şi Jeremiah. 

Ne întâlnim cu ei pe vremea când erau copii şi cu fratele mai mare al lui Mamere, Theo, ca şi cu sora lor, Abital— pe parcursul curajos al drumului lor din sudul Sudanului şi până la tabăra de refugiaţi Kakuma, din Kenya. 

Apoi, după 13 ani, îi regăsim ca tineri, mergem pe urmele grupului de refugiaţi în America, unde ei se confruntă cu un şoc cultural greu de înţeles şi de rezolvat...

În filmul „O minciună necesară”, Philippe Falardeau, (scenaristul şi regizorul filmului „Monsieur Lazhar” nominalizat la Oscar, la categoria cel mai bun film de limbă străină) dă viaţă poveştii despre supravieţuirea şi victoria acestor refugiaţi.  Laureata cu Oscar, Reese Witherspoon („Walk the Line”) joacă în acest film alături de actori sudanezi, cum ar fi Arnold Oceng, Ger Duany, Emmanuel Jal, sau debutantul Kuoth Wiel, unii dintre ei fiind ei înşişi copii ai războiului, care au trăit dramele şi traumele descrise în film.

Mamere şi Theo sunt fiii conducătorului unui sat din sudul Sudanului.  Când miliţiile din nord le atacă satul, distrugându-le casele şi omorându-le părinţii, fiul cel mare, Theo, este obligat să-şi asume rolul de lider. El va conduce spre libertate grupul de copii, supravieţuitori ai masacrului, printre care se afla şi sora sa, Abital. Dar ţinuturile ostile prin care vor trece le vor pune din nou viaţa în pericol.  Pe drumul plin de peripeţii, către tabăra de refugiaţi Kakuma, din Kenya, ei se întâlnesc cu alţi copii fugari, legând o prietenie strânsă cu Jeremiah, care, la 13 ani, este deja pornit pe calea credinţei şi cu Paul, ale cărui calităţi devin esenţiale în lupta lor pentru supravieţuire. 

După 13 ani, copiilor, care au devenit între timp adulţi, li se va oferi şansa de a părăsi tabăra şi de a se stabili în America.  Când sosesc în Kansas City, Missouri, ei sunt întâmpinaţi de Carrie Davis (Witherspoon), o consilieră a agenţiei pentru forţa de muncă, care trebuia să-i ajute să-şi găsească o slujbă—lucru de loc uşor, dacă ne gândim că întrerupătorul electric sau telefonul erau noutăţi absolute pentru ei. 

Deşi Carrie s-a ferit întotdeauna de implicarea emoţională, aceşti refugiaţi, care trebuie să se acomodeze în primul rând cu secolul XXI pentru a-şi reface vieţile distruse, au o nevoie disperată de ajutor şi afecţiune. Prin urmare, Carrie e nevoită să se implice în explorarea acestui teritoriu virgin, apelând la ajutorul şefului ei, Jack (Corey Stoll).

Împreună, aceşti rătăciţi ai sorţii şi aceşti străini, reuşesc să găsească atât partea distractivă a diferenţelor culturale cât şi partea dureroasă dar şi dătătoare de speranţă a vieţii din America. 

Alături de Witherspoon, în acest film evoluează actori de origine sudaneză, cum ar fi: Arnold Oceng („My Brother the Devil”, „Adulthood”), Ger Duany („I Heart Huckabees”), rapper-ul Emmanuel Jal şi debutantul Kuoth Wiel.  Distribuţia e completată de Sarah Baker, în rolul voluntarei Pamela Lowi şi de o mai tânără generaţie de Lost Boys, printre care se numără Peterdeng Mongok, Okwar Jale, Thon Kueth, Deng Ajuet şi Keji Jale, toţi fiind copii ai refugiaţilor sudanezi.

Anunţ pentru casting internaţional: sudanezii trebuie să-şi spună singuri povestea

Convinşi că trebuie să reprezinte povestirea cât se poate de autentic, realizatorii s-au adresat tuturor comunităţilor de sudanezi din lume pentru distribuţia filmului — care urma să-i interpreteze atât pe tinerii care plecau din taberele de refugiaţi spre un viitor destul de incert, în America, sau pe copiii de acum 13 ani, care părăseau în grabă şi pe furiş aşezările natale căzute în ghearele năvălitorilor şi ale războiului. „Era mai important pentru noi ca ei să fie sudanezi, decât era pentru ei să devină cunoscuţi”, afirmă Falardeau.  „Aşadar, provocarea era să-i găsim pe cei mai buni actori, potriviţi pentru aceste roluri, dar şi realmente conectaţi la evenimentele reale”.

Strategia lui Falardeau a dat roade bune, inclusiv pentru actorii care urmau să interpreteze rolurile principale.  Ger Duany, care-l interpretează pe Jeremiah, sau Emmanuel Jal, care-l joacă pe Paul, fuseseră la rândul lor „rătăciţi”, deveniseră, forţaţi de împrejurări, copii-soldaţi şi înduraseră tratamente inumane la vârste foarte fragede.  Arnold Oceng, care-l interpretează pe Mamere, s-a născut dintr-un tată sudanez şi o mamă ugandeză. Ei fugiseră din zona de conflict după ce murise tatăl său, când Mamere avea numai 2 ani.  Kuoth Wiel, care o interpretează pe sora lui, Abital, şi-a pierdut tatăl, care era doctor, în timpul războiului civil din Sudan, când ea avea numai 5 ani.  Ea s-a născut într-o tabără de refugiaţi din Ethiopia, iar fratele ei a fost unul dintre „rătăciţii” care au mers pe jos până în Etiopia şi apoi Kenya, înainte de a emigra în Statele Unite.

Falardeau a avut un partener de nădejde pentru căutarea sudanezilor ce urmau să-i populeze filmul pe veterana Mindy Marin. Pe lângă cei patru actori adolescenţi, sau în jur de 20 de ani, care trebuia să-i interpreteze pe adulţii care emigraseră deja în America, trebuia găsiţi şi copii în jur de 6 ani, care să-i interpreteze credibil pe orfanii de la începutul povestirii, prezentând fizionomii asemănătoare.

Printre actorii copii menţionăm pe Peterdeng Mongok care-l joacă pe Mamere când era copil, Thon Kueth care e Jeremiah, Deng Ajuet care-l joacă pe Paul, Keji Jale care o întruchipează pe Abital şi Okwar Jale care-l interpretează pe Theo, cel mai mare din grup, care e luat cu forţa de soldaţi, în timp ce copiii mergeau pe lungul drum către Kenya. 

Falardeau afirmă: „Felul cum joacă aceşti tineri este cel care stabileşte prima legătură cu publicul, atrăgându-l către această povestire şi personajele ei.” 

Falardeau a regizat filmul după un scenariu de Margaret Nagle (filmul HBO, „Boardwalk Empire”).  „O minciună necesară” a fost produs de laureaţii cu Oscar - Ron Howard şi Brian Grazer („A Beautiful Mind”), Karen Kehela Sherwood („Frost/Nixon”), Molly Smith („The Blind Side”), Thad Luckinbill şi Trent Luckinbill.  Producătorii executivi sunt nominalizaţii la Oscar: Andrew A. Kosove şi Broderick Johnson („The Blind Side”), Kim Roth (Tower Heist), Ellen H. Schwartz („Something Borrowed”), Deepak Nayar („Walking With Dinosaurs 3D”), and Bobby („Leatherheads”, „27 Dresses”) şi Deb Newmyer („The Ugly Truth”).

În spatele camerei de filmat se află oameni cu care Falardeau a mai lucrat şi pe platourile filmului „Monsieur Lazhar”: directorul de imagine Ronald Plante şi compozitorul Martin Léon.  Echipa sa de creaţie mai include şi pe scenograful Aaron Osbourne, editorul Richard Comeau, designerul de costume Suttirat Anne Larlarb şi directorul de casting, Mindy Marin.

 Alcon Entertainment, Imagine Entertainment şi Black Label Media prezintă o producţie Black Label Media, Imagine Entertainment şi Reliance Entertainment, „The Good Lie/O minciună necesară”.  

Exploreaza subiecte similare:

The Good Lie

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells