A apărut noul număr al revistei Film

27 Aug 2015
Unul din highlight-urile numărului: dosar despre cât cinema este în seriale

Noul număr al revistei trimestriale Film propune un dosar consistent pe tema ”Cât cinema e în seriale?”. În prefața lui, Dana Duma, redactorul-șef al publicației, explică astfel această opțiune tematică: ”Trebuie să recunoaştem că şi cei mai cinefili dintre noi urmăresc unele seriale TV. Chiar şi Jean-Luc Godard recunoaşte că are o slăbiciune pentru serialul Dr. House. Nu e o „plăcere vinovată” şi publicaţii dintre cele mai serioase semnalează amploarea unui fenomen interesant: descoperim mult cinema de calitate şi multă creativitate audiovizuală în ficţiunile serializate. „New York Times” (din 8 septembrie 2010) titra: „Sunt oare filmele mai proaste sau televiziunea e mai bună?”.

Dacă privim atent numele aflate pe generice, vom înţelege şi cine asigură calitatea: cineaşti de prim-plan girează, ca regizori sau producători, seriale precum Imperiul din Atlantic City/Boardwalk Empire (Martin Scorsese), Holocaust şi Terra Nova (Steven Spielberg), Soţia perfectă/The Good Wife sau Numere/Numbers (Ridley Scott).
Din fericire, producţiile TV cu valoare cinematografică încep să apară şi la noi, mai ales sub sigla HBO România. După În derivă a urmat Umbre, seriale care, reprogramate, sunt încă foarte urmărite şi apreciate şi au generat mari aşteptări”.

Textele incluse în dosar încearcă să analizeze evoluţia serialului de televiziune românesc, starea sa actuală, relaţia lui cu societatea şi încercările de inovare narativă şi formală. Pornind de la ceea ce s-a văzut și se vede la noi în materie de serial și ajungând la ceea ce produc televiziunile noastre, sunt semnalate reușitele majore şi se caută explicații pentru calitatea și popularitatea lor.

Interviurile numărului au ca protagonişti nume de referință implicate în producția românească de serial: actorii Marcel Iureș (În derivă) și Doru Ana (Umbre) și regizorul Adrian Sitaru (În derivă). Convorbirile cu ei revelează aspecte puţin cunoscute ale realizării acestor producţii și demolează prejudecățile că serialul ar fi un gen sau un format minor.

Numărul celebrează aniversarea a 10 ani de la premiera filmului care a introdus în vocabularul criticii internaţionale conceptul de Nou cinema românesc, „Moartea domnului Lăzărescu” de Cristi Puiu.

Sub titlul ”Cinema pe roți. Caravane și retrospective din vara 2015”, o altă secţiune examinează încercările de recuperare a experienţei privitului filmelor în comun, în faţa marelui ecran, graţie caravanelor cinematografice care în vara aceasta au transformat în cinema pieţele centrale ale multor oraşe.

Ca în fiecare număr, festivalurilor importante li se acordă o atenţie specială, de data aceasta beneficiarele fiind Festivalul de la Cannes, TIFF, Festivalurile internaţionale de la Erevan şi Motovun şi noul Maramureş International Film Festival.

În acest număr semnează: Dana Duma, Marilena Ilieşiu, Mihai Fulger, Angelo Mitchievici, Doru Pop, Călin Căliman, Cristian Tudor Popescu, Andra Petrescu, Irina Trocan, Anca Ioniţă, Elena Dulgheru, Doru Pop, Ioan-Pavel Azap, Bogdan Hrib, Cătălin Olaru, Dinu-Ioan Nicula, Călin Stănculescu, Luminiţa Comşa.

Revista se găseşte caseria cinematografului „Studio”, reţeaua de distribuţie Inmedio şi librăriile Cărtureşti.

Exploreaza subiecte similare:

Marcel Iureş, Doru Ana, Adrian Sitaru, În derivă, Umbre, Moartea domnului Lăzărescu

Alte știri din cinema

Meryl Streep, Palme d'or onorific la Cannes. Juriul acestei ediţii. Cannes imersiv

„A câștiga un premiu la Cannes, pentru comunitatea internațională de artiști, a reprezentat întotdeauna cea mai înaltă realizare în arta cinematografică”

Ménage-à-trois în filme. De la Jules et Jim, la Challengers

Challengers, nerecomandat sub 15 ani, se bazează foarte mult pe chimia dintre cei trei actori principali

5 informații interesante despre Baby Reindeer

Noua producție originală Netflix, Baby Reindeer, a fost lansată pe 11 aprilie și se bucură de o popularitate uriașă în rândul criticilor și cinefililor.

Michelle Yeoh, rol major în mini-seria Blade Runner 2099

Mini-seria va fi continuarea directă a lungmetrajului Blade Runner 2049, lansat în 2017 ca un sequel al originalului din 1982

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells