10 regizoare de urmărit în 2016

de Gloria Sauciuc în 31 Ian 2016
Angelina Jolie se aşează în scaunul de regizor pentru a cincea oară, cu adaptarea First They Killed My Father: A Daughter of Cambodia Remembers pentru Netflix

Există speranţă la orizont pentru problema disparității de gen la Hollywood. Statisticile sunt încă discriminatorii: un studio din 2015 de la Centrul pentru Studiul Femeilor din televiziune și film de la Universitatea San Diego a arătat, printre altele, că din primele 700 de filme lansate în 2014, doar 13% au fost regizate de femei.

E greu de imaginat că lucrurile s-au schimbat în 2015 și nimeni nu prevede o mare schimbare nici în acest an. Este un motiv în plus  pentru a evidenția cele mai promițătoare filme regizate în 2016 de femei – de la staruri precum Angelina Jolie și Jodie Foster la staruri în devenire precum Meera Menon.

Iată, via mashable.com, 10 cineaste pe care trebuie să le urmărim în 2016.

1. Jodie Foster


Actriţa premiată de două ori cu Oscar și regizoarea Jodie Foster lansează al patrulea film al ei.  „Money Monster” îi are în distribuţie pe George Clooney şi Julia Roberts ca personalitate şi, respectiv, producător de televiziune care sunt brusc luaţi ostatici de către un investitor furios care pierduse totul din cauza unui pont greşit al personajului lui Clooney.

Este proiectul cel mai important al lui Foster de până acum, cu un buget de 30 milioane de dolari şi o distribuţie ce include două dintre cele mai mari staruri de pe planetă.

„Money Monster” se va lansa în cinematografele din România pe 3 iunie 2016.

2. Mira Nair


Regizoarea nominalizată la premiile BAFTA Mira Nair lucrează la „Queen of Katwe”, viitoarea dramă despre Phiona Mutesi, o fată din Uganda care devine campioană mondială la șah (jucată de debutanta Madina Nalwanga). În film mai joacă Lupita Nyong'o, care revine pe marele ecran – după o serie de roluri numai cu vocea – ca Harriet, mama lui Mutesi, alături de David Oyelowo în rolul lui Robert Katende, omul care o antrenează pe Mutesi.

Nair face valuri încă din anii ‘80, când şi-a început cariera cu filme documentare despre India, precum „India Cabaret” și „Children of a Desired Sex”. A regizat de atunci filme mari precum „Bâlciul deşertăciunilor” în 2004, în care joacă Reese Witherspoon, și „Puterea numelui” în 2006, adaptat după romanul cu același nume de Jhumpa Lahiri, scriitor laureat cu premiul Pulitzer.

3. Sian Heder


Sian Heder îşi face în acest an debutul cinematografic cu filmulTallulah”. Este deja comparat cu „Juno”, pentru că reunește pe Ellen Page și Alison Janney și are o intrigă centrată pe copii. Page o joacă pe Tallulah, o tânără vagaboandă angajată să aibă grija de fiica unei femei bogate... şi pe care ea o răpeşte imediat.

Netflix a achiziționat recent drepturile de distribuţie a filmului, care a avut premiera la Sundance, cu 5 milioane de dolari. Heder, scriitoar, editor și co-producătoare a serialului Netflix „Orange Is the New Black”, ar trebui să se simtă acolo ca acasă.

4. Meera Menon


Meera Menon este pe val. Scriitoare, regizoare şi editor, ea a făcut senzație în 2013, cu efortul regizoral „Farrah Goes Bang”, care ia adus Premiul Nora Ephron la Festivalul de Film Tribeca. Acum e regizoarea din spatele „Equity”, drama despre o femeie de pe Wall Street care o are în distribuţie pe Anna Gunn („Breaking Bad”) ca bancher senior de investiții, care este prinsă într-un scandal. Menon a declarat pentru Women and Hollywood  că a fost încântată să spună o poveste despre bani din perspectiva unei femei și că a simţit-o „de-a dreptul necesară”.

„Crearea unui portret dintr-un punct de vedere feminin, într-un mediu pe care l-am perceput cam exclusiv dintr-o perspectivă masculină – „Wall Street”, „Lupul de pe Wall Street”, „Arbitraj” – etc. a fost extrem de incitant pentru mine”, spune Meera.

Filmul a fost achiziționat recent de Sony Pictures Classics, cu o zi înainte de premiera mondială de la Sundance.

5. Niki Caro


Niki Caro din Noua Zeelandă are o carieră aclamată de critici de-a lungul anilor, începând din 2002 cu „Stăpâna balenelor”, o dramă despre o fată maori de 12 ani care vrea să fie șefă a tribului ei. Caro a regizat în 2005 „Ţinutul din nord”, în care joacă Charlize Theron și Frances McDormand, despre o mineriţă care a câștigat primul caz de hărțuire sexuală din SUA.

În prezent, Caro regizează „The Zookeeper's Wife”, bazat pe cartea cu același nume despre o femeie (jucată de Jessica Chastain), care a salvat sute de evrei închiși de naziști în ghetoul din Varșovia în 1939. Chastain a povestit despre experienţa ei la filmări într-un eseu pentru The Hollywood Reporter, spunând că filmul are mai multe femei pe platou decât orice altă producție la care a lucrat.

6. Dawn Porter


Cineasta Dawn Porter vine în 2016 cu al treilea documentar al ei, „Trapped”, despre luptele cu care se confruntă clinicile de avorturi în Deep South. Documentarul abordează temele celor anterioare, „Gideon‘s Army” şi „Spies of Mississippi”, care au abordat şi ele problemele sociale din statele sudice.

„Trapped” scoate în evidenţă în mod special cinci furnizori de avorturi din Alabama, Texas şi Mississippi, care se luptă cu legile Regulamentului Furnizorilor de Avorturi (TRAP), adoptate de legislaturi de stat conservatoare pentru a îngreuna activitatea clinicilor de avorturi. Porter a fost inspirată să spună povestea după ce a aflat că există doar o singură clinică de avorturi în Mississippi.

7. Angelina Jolie


Faimoasa actriţă laureată cu Oscar se aşează în scaunul de regizor pentru a cincea oară cu adaptarea First They Killed My Father: A Daughter of Cambodia Remembers pentru Netflix. Este povestea lui Loung Ung, o femeie care a supraviețuit regimului khmerilor roşii. Într-un comunicat de presă, Jolie spune că regia acestei adaptări este un „vis devenit realitate”.

„Am fost profund afectată de cartea lui Loung. Mi-a adâncit înțelegerea modului în care copiii trăiesc experiența războiului și sunt afectaţi de memoria emoţională a acestuia. Și m-a ajutat să mă apropii mai mult de oamenii din Cambodgia, patria fiului meu”, a declarat Angelina.

Filmul va fi lansat la sfârșitul anului 2016, potrivit unui comunicat de presă Netflix.

8. So Yong Kim


Regizoarea So Yong Kim şi-a croit drumul prin circuitul filmelor independente, dând lovitura în 2006, cu „In Between Days”, pentru care a fost coautoare la scenariu. Filmul spune povestea unei imigrante coreene care se îndrăgostește de cel mai bun prieten al ei după ce se mută într-o nouă țară și a câștigat Premiul Special al Juriului la Festivalul de Film Sundance.

Cele mai recent fim al ei este „Lovesong”, care a avut premiera la Sundance. Are în distribuţie pe Riley Keough și Jena Malone în rolurile celor mai buni prieteni care se îndrăgostesc în timpul unei călătorii. Filmul a atras până acum critici foarte favorabile, iar Justin Chang de la Variety spune că este filmul lui Kim „cel mai accesibil de până acum și merită atenţia distribuitorilor de artă cu gusturi rafinate”.

9. Kelly Reichardt


Deși a regizat unul dintre cele mai așteptate filme de la Sundance din acest an, Kelly Reichardt şi-a cosacrat statutul de cineastă încă de la debutul regizoral din 1994, „River of Grass”. Ulterior a regizat mai multe filme apreciate de critici (inclusiv „Manevre nocturne” și „Scurtătura”), s-a întors la Sundance cu „Certain Women”, bazat pe proza scurtă a lui Maile Meloy.

Filmul le are în distribuţie pe Kristen Stewart, Laura Dern și pe vechea ei colaboratore Michelle Williams, jucând personaje care se întâlnesc în Livingston, Montana. Până în prezent, a primit cronici inteligente, extrem de laudative pentru tonul solemn şi totuşi puternic și a fost numit de The Guardian „un portret de neșters al femeilor independente”.

10. Amma Asante


Regizoarea Amma Asante a ieşit în evidenţă într-un mod original cu filmulBelle” din 2013, al doilea ei film de lungmetraj. Cu Gugu Mbatha-Raw în rol principal, „Belle” a spus povestea unei fete pe jumătate neagră, jumătate albă, crescută într-o societate aristocratică din Anglia în anii 1700. Filmul a făcut din Mbatha-Raw o stea în ascensiune și a pus-o pe Asante pe harta regizorilor.

În prezent regizează „A United Kingdom”, o dramă cu mize mari ce are loc în 1940 despre Prinţul Seretse Khama din Botswana – care începe un scandal prin căsătoria cu o femeie albă din Londra. Filmul îi are în distribuţie pe David Oyelowo și Rosamund Pike, dar nu are încă stabilită o dată de lansare.

Exploreaza subiecte similare:

Jodie Foster, Mira Nair, Sian Heder, Meera Menon, Niki Caro, Dawn Porter, Angelina Jolie, So Yong Kim, Kelly Reichardt, Amma Asante, Money Monster, George Clooney, Julia roberts, Queen of Katwe, Lupita Nyong'o, David Oyelowo, India Cabaret, Children of a Desired Sex, Vanity Fair, Reese Witherspoon, The Namesake, Tallulah, Juno, Ellen Page, Orange Is the New Black, Farah Goes Bang, Anna Gunn, Breaking Bad, The Wolf of Wall Street, Arbitrage, Whale Rider, North Country, Charlize Theron, Frances McDormand, Jessica Chastain, The Zookeeper's Wife, First They Killed My Father: A Daughter of Cambodia Remembers, In Between Days, Lovesong, Riley Keough, Jena Malone, River of Grass, Night Moves, Meek's Cutoff, Kristen Stewart, Laura Dern, Michelle Williams, Belle, Gugu Mbatha-Raw, Rosamund Pike

Alte știri din cinema

Unde se va opri Inside Out 2? Noi recorduri pentru animaţia Pixar

Continuarea a încasat 1,44 miliarde de dolari, dar totalul s-ar putea să fie considerabil mai mare

Primul serial Alien termină filmările: acţiunea are loc pe Terra!

Alien: Earth îi are în rolurile principale pe Sydney Chandler şi Timothy Olyphant

Animaţie cu spermatozoizi, pregătită să... ejaculeze pe ecrane

Animaţia Spermageddon promite să fie la fel de ireverenţioasă ca Sausage Party

Timothée Chalamet învaţă să joace ping pong pentru Marty Supreme

Actorul din Wonka şi Dune interpretează un campion la tenis de masă

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells