Articole Walk the Line

(2005)

Walk the Line - Povestea lui Johnny Cash

Repere istorice - Despre Johnny Cash și June Carter

Johnny Cash, pe numele sau adevarat J.R. Cash s-a nascut la Kingsland, Arkansas, pe 26 februarie 1932. Parintii sai erau cultivatori de bumbac. In 1935, in plina Recesiune, familia s-a refugiat in colonia Dyess, in apropierea raului Mississippi. Aici, J.R. a crescut ascultand emisiuni radio de toate genurile si muzica din toate zonele, din nordul pana in sudul Americii. A facut o pasiune pentru muzica, mai ales pentru intrepreti precum Carter Family, Sister Rosetta Tharpe si Jimmy Rogers, ale caror piese l-au inspirat mai tarziu.

La varsta de numai 12 ani, J.R. a fost zguduit de moartea fratelui sau mai mare, in urma unui accident oribil – a fost sfasiat de un fierastrau circular. Johnny Cash va marturisi ulterior ca acest eveniment a avut un efect de nesters asupra intregii sale vieti.

J.R. a servit in armata americana ca operator radio in orasul Landsberg, din Germania de Vest. Acolo, Cash a inceput sa-si inregistreze cateva compozitii proprii. Vizionarea unui film intitulat Inside The Walls of Folsom l-a inspirat in crearea viitorului sau hit, “Folsom Prison Blues”. In 1954, intors in Statele Unite, se insoara cu prima sa iubire, Vivian Liberto. Ambii se muta la Memphis, unde Cash incearca sa-si intretina familia ca si comis-voiajor, visand in acelasi timp la o cariera muzicala. Aici formeaza un grup impreuna cu doi mecanici auto, Monroe Perkins si Marshall Grant – cunoscuti mai tarziu sub numele de "Tennessee Two".

Curand dupa aceea, Cash incepe sa insiste pe langa Sam Phillips - al carui studio de inregistrari, Sun Studios devenise o adevarata fabrica de hituri – sa-i acorde o auditie. Aceasta a avut loc de-abia in 1954, iar Phillips le-a oferit imediat un contract, botezand grupul "Johnny Cash and Tennessee Two". Primul lor hit a fost in 1955, o piesa intitulata “Cry, Cry, Cry”, urmata de “Folsom Prison Blues,” “I Walk the Line.” si “Home of the Blues.” Albumul de debut al lui Johnny Cash, lansat in 1957, s-a intitulat "With His Hot and Blue Guitar". In aceasta perioada, Cash a compus cateva piese pentru Roy Orbison si Elvis Presley. Realismul compozitiilor lui Johnny Cash, care vorbeau despre suflete in cautare de mantuire si iertare, a avut succes de-a lungul si de-a latul tarii. Cash vorbea in numele celor fara voce in societate, in numele celor ignorati, defavorizati si singuri.

Pe masura ce febra rock and roll-ului crestea, in anii '60, popularitatea lui Johnny Cash crestea si ea, ajungand sa dea 300 de concerte pe an. Presiunea psihica il determina sa apeleze la amfetamine si barbiturice. In aceasta perioada, o intalneste pe June Carter, pe care o admira de multa vreme. Fiica legendarei Mother Maybelle Carter, fondatoarea grupului country "The Carter Family", June crescuse intr-un ambient muzical. Desi nu avea vocea surorilor sale, ea canta la mai multe instrumente si avea talent actoricesc. Se spune chiar ca a fost iubita lui James Dean. Cand June l-a cunoscut pe Johnny Cash, era maritata cu interpretul de muzica country Carl Smith (cu care avea o fiica, pe nume Carlene Carter). Ulterior, June a divortat si s-a maritat cu Edwin “Rip” Nix, cu care a avut o alta fiica, Rozanna Lea. Dupa o vreme, June era din nou singura. In turneurile facute impreuna, intre cei doi s-a stabilit o relatie foarte stransa, desi povestea lor de dragoste va incepe mult mai tarziu, peste o decada.

June Carter este cea care a compus, impreuna cu Merle Kilgore, unul dintre cele mai celebre hituri ale lui Johnny Cash, “The Ring of Fire,” un cantec de dragoste in care isi exprima propriile trairi la inceputul povestii de iubire cu Cash. De asemenea, cele doua dueturi ale lor - “Jackson” si “If I Were a Carpenter” se numara printre cele mai populare.

Dependenta de droguri a lui Johnny Cash duce la arestarea acestuia, in 1965 la El Paso, deoarece fusese prins incercand sa treaca amfetamine dincolo de granita, ascunse in cutia chitarei. June Carter a fost aceea care l-a ajutat si l-a determinat sa-si invinga dependenta de droguri si sa-si regaseasca credinta. In ianuarie 1968, Cash divorteaza de sotia sa, Vivian. In aceeasi luna, Cash revine spectaculos pe scena muzicii cu celebrul concert de la inchisoarea Folsom, care are un succes rasunator. In februarie, Cash o cere in casatorie pe June Carter pe scena, in timpul unui concert, intrand astfel intr-o noua etapa a vietii sale.

Cash a fost distins cu zece Premii Grammy, printre care unul pentru intreaga cariera si a fost introdus in Rock and Roll Hall of Fame si Country Hall of Fame, devenind singurul artist in afara de Elvis Presley care a fost acceptat simultan in ambele. June Carter a obtinut trei Premii Grammy, doua dintre ele pentru ultimul sau album, intitulat “Wildwood Flower.” June Carter a decedat in mai 2003, urmata de Johnny Cash, in luna septembrie a aceluiasi an.

Sinopsis Despre distribuție - Familie, prieteni și legende ale rock and roll-ului
Film - Walk the Line

Walk the Line

(2005)
Walk the Line - Povestea lui Johnny Cash
8.3 566 voturi 33 păreri
jinglebells