Articole Unstoppable

(2010)

De neoprit

Prezentare

Inspirat după evenimente reale, DE NEOPRIT este o cursă plină de adrenalină sub semnătura regizorului Tony Scott, un film de acțiune propulsivă derivată din realitatea oamenilor obișnuiți puși în situații extraordinare. Un inginer feroviar veteran (Denzel Washington) și un tânăr conductor (Chris Pine) gonesc contratimp ca să oprească un tren fără nimeni la bord, o adevărată rachetă de mărimea unui zgârie-nori, pentru a preveni un dezastru într-o zonă foarte populată.

12 octombrie începe cu agitația obișnuită de dimineață la Depoul Fuller din Wilkins, Pennsylvania. Tura de noapte este nerăbdătoare să se ducă acasă și membrii echipei de zi se târăsc la muncă, cu cafeaua în mână. Când doi agenți iau o pauză ca să înfulece micul dejun, sunt întrerupți și rugați să mute unul dintre cele mai noi trenuri pe o altă linie. Se pare că Depoul Fuller va găzdui o excursie școlară pentru copii veniți din Olean, New York. Sâcâiți, dar netulburați, muncitorii încep mutarea trenului 777, o fiară de tren, când unul dintre ei ia decizia nefericită de a termina treaba mai repede. Dar graba strică treaba și noua locomotivă dotată cu cele mai moderne clopote și fluiere computerizate, trăgând 39 de vagoane, se transformă într-un monstru scăpat de sub control cât ai clipi din ochi.

La 300 km depărtare, la Depoul Mingo din Brewster, ziua începe cu aceeași rutină. Înainte să-și înceapă tura, bătrânul gardian al căii ferate bea o ultimă cafea pe un ziar. În timp ce schimbă povești de război despre evoluțiile mediocre ale conductorilor începători și adjutanți, Frank Barnes află că Will Colson e conductorul lui, un nou angajat politic. Frank nu este prea mulțumit, dar își ține părerea pentru el. Odată aflați la bordul lui 1206, o locomotivă veche de 6 ani cu multe mile parcurse, Frank se ține numai de muncă, arătându-i lui Will că cei 28 de ani de experiență ai săi îl fac superior lui Will cu cele patru luni la căile ferate.
În ciuda neplăcerilor mărunte ale zilei, nimeni de la niciun depou nu bănuiește că după-amiaza s-ar putea transforma într-un calvar înfricoșător, ce va testa doi oameni obișnuiți care o vor sfârși ca eroi extraordinari.

Cineastul Tony Scott e un maestru la evenimentelor cinematografice - cum ar fi "Crimson Tide", "Man on Fire", "True Romance" și "Top Gun" - care combină acțiunea non-stop cu personaje bine conturate care introduc și mai mult publicul în acțiune și în poveste. Ultima sa întreprindere, DE NEOPRIT, completează această moștenire bogată, demonstrând din nou talentul formidabil al lui Scott de a combina acțiunea, personajele, povestea și emoția.
Pentru a menține tonul realist și personajele, Scott a evitat utilizarea de CGI, optând, în schimb, pentru acțiune reală și îndemânarea unora dintre cei mai inventivi oameni din industria cascadoriilor.

Înainte ca Scott să-și pună amprenta inconfundabilă asupra proiectului, producătorii Julie Yorn și Mimi Rogers au prezentat ideea filmului scenaristului Mark Bomback, care a pornit de la ideea unui tren ca fiind personajul negativ al poveștii. "Ca multor copii, mi-au plăcut trenurile când eram mic", spune Bomback, "dar, cu siguranță, nu eram un fan. Am început cercetarea filmului ca neștiutor. Trenurile sunt omniprezente, dar nu te gândești niciodată că o țară întreagă depinde de ele, așa că pare o temă interesantă pentru un film. Nu s-au mai făcut filme cu trenuri de ceva vreme, așa că m-am gândit că asta ar fi o modalitate nouă de a le introduce. Sunt de modă atât de veche, încât sunt de modă nouă."

Scott a revenit la vechea sa muză, laureatul cu Oscar Denzel Washington, ca protagonist al distribuției sale mici, dar selecte. DE NEOPRIT e a cincea lor colaborare, după "Crimson Tide", "Man on Fire", "Déjà Vu" și "The Taking of Pelham 123". Scott spune despre Washington: "În toate filmele la care am lucrat cu el, Denzel a recurs la un aspect diferit al personalității sale".
"Am încredere în Tony, care este un mare regizor și îmi place să lucrez cu el", spune Washington. "Nu mai avem nevoie de multe cuvinte acum, știu ce vrea și el știe cum îmi place să muncesc".

Tipul cel nou este Will Colson, interpretat de Chris Pine. Washington i-a sugerat lui Scott protagonistul din "Star Trek" și acesta a fost de acord, mai ales după ce l-a văzut în piesa "Farragut North". Un tânăr la început de drum, Will este nesigur de orice. Fără tragere de inimă, acceptă o slujbă în afacerea de familie, ca nou recrut la căile ferate.
Despărțit de soție și fiu din cauza temperamentului său, Will începe munca în ziua fatidică fără vreun plan anume. "Călătoria lui Will e aceea a unui om egoist care vrea să obțină succesul pe cont propriu", spune Pine. "Simte că a eșuat, așa că se auto-disprețuiește. Pe lângă asta, presiunea din partea familiei, precum și o ucenicie cu tipi indignați care-i fac slujba cât se poate de grea, devine ca un vulcan."

În timp ce Frank și Will se confruntă cu un pericol iminent, singura lor consolare este vocea lui Connie Hooper (Rosario Dawson), de la radio. Postată la Depoul Mingo, de unde pleacă locomotiva fără conductor, Connie este vocea rațiunii și coordonării în întregul haos. "Connie este o femeie puternică", spune actrița Rosario Dawson. "E încrezătoare și fermă, fără a fi arogantă sau urâcioasă, o necesitate absolută, dacă vrei să ai succes într-un rol tradițional masculin. Depoul feroviar e, clar, o lume a bărbaților".
"A fost o provocare să mă asigur că vocea lui Connie va fi auzită de toți bărbații din jurul ei", continuă ea. "Nu doar bărbații pe care-i supraveghează, ci și directorii de corporații. Trebuie să se facă auzită și acceptată, deoarece sunt întotdeauna vieți în joc în slujba ei".
"Ea este vocea rațiunii în circumstanțe foarte dramatice", adaugă Dawson. "Chiar dacă trebuie să urmeze un protocol descris într-un manual prăfuit, trebuie să ia frâiele în mână, să gândească repede și să ia decizii cu o încredere pe care nu o are neapărat când vine vorba de un tren de mărimea clădirii Chrysler ce se deplasează ca o rachetă într-o arie cu populație densă."

Toți cei trei actori principali recunosc că trenul 777 fură toate scenele. "777-le e adevărata vedetă a filmului", spune Washington cu nonșalanta caracteristică. "E rechinul din "Fălci". E monstrul care o să distrugă oameni, orașe, orice îi iese în cale. Eu și Chris Pine suntem doar niște pioni. E vorba numai de tren și de aceea se numește DE NEOPRIT".

Sinopsis Despre producție
jinglebells