Articole The Bourne Ultimatum

(2007)

Ultimatumul lui Bourne

Despre actori

Matt Damon (Jason Bourne), este un scenarist premiat de Academie, in afara de faptul ca a fost onorat pentru munca sa de actor. Cel mai recent a jucat in filmul de Oscar al lui Martin Scorsese, "The Departed", cu Leonardo di Caprio, Jack Nicholson si Mark Wahlberg, si in thrillerul dramatic al lui Robert de Niro "The Good Shepherd", cu De Niro si Angelina Jolie.

Si-a facut debutul in filmul de lung metraj "Mystic Pizza", urmat de filmul de televiziune TNT "Rising Son". Rolurile sale timpurii includ si "School Ties", "Geronimo: An American Legend" al lui Walter Hill si "The Good Old Boys" al lui Tommy Lee Jones, pentru TNT. Damon a atras pentru prima oara atentia criticilor si publicului cu portretul sau de veteran al Razboiului din Golf urmarit de vina si torturat de amintirile incidentului de pe campul de lupta din "Courage Under Fire" din 1996.

Oricum, 1997 ar demonstra anul de afirmare al lui Damon. Impreuna cu prietenul sau Ben Affleck a scris drama aclamata "Good Will Hunting", in care Damon a si jucat in rolul principal al geniului zbuciumat, capabil sa rezolve imposibile probleme de matematica. Filmul i-a adus un premiu al Academiei si un Glob de Aur (impartit cu Ben Affleck) pentru cel mai bun scenariu original. Damon de asemenea a fost nominalizat la Oscar si Globul de Aur pentru interpretarea sa in film, cat si doua nominalizari SAG: unul pentru reprezentatia sa individuala si altul pentru Reprezentatia Distributiei Remarcabile. De asemenea in 1997, Damon a interpretat rolul unui avocat tanar si idealist in filmul lui Francis Ford Coppola "The Rainmaker" si si-a facut aparitia in "Chasing Amy" de Kevin Smith.

In 1998, Damon a jucat un rol principal in filmul premiat al lui Steven Spielberg, drama despre cel de-al doilea razboi mondial "Saving Private Ryan", pentru care a castigat alt premiu SAG pentru Reprezentatia Distributiei Remarcabile. In acelasi an, a mai jucat in drama lui John Dahl "Rounders", cu Edward Norton.

Damon a castigat a treia nominalizare la Globul de Aur pentru reprezentatia sa 1999 "The Talented Mr. Ripley", sub regizarea lui Anthony Minghella. De asemenea s-a aliat cu Ben Affleck si regizorul Kevin Smith pentru a juca in comedia controversata "Dogma".

In 2000, Damon a jucat in filmul lu Robert Redford, "The Legend of Bagger Vance" si al lui Billy Bob Thomton "All the Pretty Horses". Anul urmator, s-a alaturat unei distributii a tuturor starurilor, inclusiv George Clooney, Brad Pitt si Julia Roberts, in remake-ul lui Steven Soderbergh al comediei lui Rat Pack, "Ocean’s Eleven". Damon a urmat apoi rolul de actiune cand a jucat ca Jason Bourne in thrillerul de actiune mega hit din 2002 "The Bourne Identity". In 2004, a jucat in continuarea "Ocean’s Twelve" si "The Bourne Supremacy".

Lista filmelor recente ale lui Damon include thrillerul geopolitic "Syriana" al lui Stephen Gaghn, cu George Clooney, comedia fratilor Farrelly "Stuck On You", alaturi de Greg Kinnear, "The Brothers Grimm" de Terry Gilliam, cu Heath Ledger, ca si "Confessions of a Dangerous Mind " al lui George Clooney.

Prietenii de o viata Damon si Affleck au infiintat compania de productie Live Planet pentru a produce proiecte de filme, televiziune si media.

Julia Stiles (Nicky Parsons) este considerata o actrita curajoasa si talentata, care aduce un aer sofisticat in rolurile pe care le joaca. A cucerit criticii de film cu rolul din filmul independenat The Business of Strangers prezentat in 2001 la Sundance Film Festival. A mai jucat rol principal in Save the Last Dance pentru care a fost nominalizata la premiile MTV.

Din filmografia ei amintim: State and Main, Wicked, I Love You, I love you Not, The Devil’ s Own, A Guy Thing, Mona Lisa Smile si The Prince and Me. La inceputul carierei a jucat in 10 Things I hate About You si in Othello alaturi de Ethan Hawke. In curand va fi vazuta in The Bell Jar, o adaptare a nuvelei autobiografice a Sylviei Plath. A jucat si pentru televiziune dar si mult teatru pentru ca asa a si debutat. Si-a facut de curand debutul in West End alaturi de Aaron Eckhart la teatrul Garrick in piesa Oleanna.

Despre realizatori Unde e Bourne? Filmand prin toata lumea...
jinglebells