Articole The Bourne Legacy

(2012)

Moștenirea lui Bourne

Despre film

MOȘTENIREA LUI BOURNE este exact moștenirea, consecințele a ceea a fost înainte. Expunerea publică a lu Bourne de la finalul din Ultimatumul lui Bourne dă naștere unei explozii care riscă să facă scrum decenii întregi de cercetări și descoperiri care au dus la formarea unor spioni și luptători mai buni. Publicul va descoperi că în realitate există mult mai multe programe de spionaj, Treadstone fiind numai unul dintre cele cu care s-a început, și că acțiunile lui Bourne au creat o teamă imensă că și alte programe ar putea fi descoperite.

Aaron Cross (JEREMY RENNER din The Hurt Locker, The Town, The Avengers, Mission: Impossible—Ghost Protocol) este unul din cei șase agenți care au făcut parte din programul denumit „Outcome”. Agenții participanți a acest program au fost antrenați pentru a fi trimiși de Departamentului Apărării al SUA în misiuni izolate, de mare risc și pe termen lung.

EDWARD NORTON (The Illusionist, The Incredible Hulk) este colonelul Eric Byer de la NRAG (National Research Assay Group), aflat în centrul universului lui Bourne. Byer e omul care a conceput aceste programe, s-a luptat să mențină finanțările, apoi le-a dat mulțimii de servicii care au apărut după 9 septembrie. Îl vedem cum s-a aflat tot timpul în spatele acestor programe pe parcursul anterioarelor trei filme.

Când CIA nu reușește să-l oprească pe Bourne, universul lui Byer e amenințat cu dispariția și, odată ce înțelege că eliminarea programului Treadstone riscă să scoată la iveală relația foarte apropiată dintre doi directori medicali ai săi, Byer nu are altă soluție decât să sacrifice și programul Outcome. Aceasta înseamnă să elimine pe toți cei implicați în acest program, inclusiv pe cercetătorii științifici și medicali care au ajutat la crearea lui. Acum trebuie să facă apel la toate resursele posibile pentru a șterge programul contaminat pentru a-și salva restul muncii lui de-o viață.

Actrița laureată cu Oscar, RACHEL WEISZ (The Constant Gardener, The Mummy), este dr. Marta Shearing, cercetătoare de rang înalt în laboratorul din Maryland a gigantului farmaceutic Cadent. Cercetările revoluționare făcute în laboratorul ei au făcut posibilă apariția programului Outcome, iar misiunea ei include și monitorizarea agenților în rarele ocazii când aceștia trec prin zonă. Îl știe pe Aaron la fel cum îi știe și pe ceilalți, ca pe un numar, un subiect clinic, un cobai. Până acum nu a luat în seamă dimensiunea etică a muncii sale, dar, când întregul program trebuie lichidat și când vede că viața îi e în pericol, e forțată să se confrunte cu moralitatea alegerilor ei în lupta pentru a rămâne în viață.

Byer și-a construit rețeaua NRAG în sferele înalte ale spionajului, în mijocul comunităților militare și de spionaj. STACY KEACH (W., American History X) este amiralul în retragere Admiral Mark Turso, consultantul principal al lui Byer, și legătura lui cu Pentagonul. DENNIS BOUTSIKARIS este Terrence Ward, CEO a grupului The Cadent. Visul creării unor războinici cu puteri supraumane, la care speră lumea militară și de spionaj din ultimii 60 de ani, a ajuns în fine în acel moment în care descoperirile din biochimie și din genomică fac ca să devină, în sfârșit realitate.

Aflăm chiar de la început că Treadstone nu a fost singurul program al lui Byer și, pe măsură ce filmul avansează, descoperim că și Outcome fost îmbunătățit cu timpul. Dar, așa cum aceste programe poartă cu ele promisiunea unor agenți tot mai perfecționați, la fel de bine pot ascunde și defecțiuni grave. Puterile fizice ale lui Aaron Cross le vor părea familiare fanilor lui Bourne, dar abilitățile sale cognitive sunt mai aduse la zi și mai mortale. Acesta prezintă un mare pericol: e extrem de dificil de ținut sub control și, odată scăpat din lesă, devine cea mai persiculoasă amenințare pentru creatorii săi.

OSCAR ISAAC (Drive, Robin Hood) este Outcome #3, cel care are șansa să exploreze alături de Renner perspectiva a doi oameni care s-au înscris inițial la ceva mult mai puțin riscant.
În distribuție regăsim și actori care își reiau rolurile din primele trei filme:
ALBERT FINNEY (Erin Brockovich, Big Fish), JOAN ALLEN (The Notebook, Nixon), DAVID STRATHAIRN (Good Night and Good Luck., L.A. Confidential), SCOTT GLENN (Training Day, The Silence of the Lambs).

Scenariul le aparține lui Tony Gilroy & DAN GILROY (Real Steel, The Fall), după o poveste de Tony Gilroy, iar producători sunt FRANK MARSHALL (seria Bourne, The Curious Case of Benjamin Button), PATRICK CROWLEY (seria Bourne, The Other Guys), JEFFREY M. WEINER (The Bourne Supremacy, The Bourne Ultimatum) și BEN SMITH. JENNIFER FOX (Michael Clayton, Duplicity, Syriana), partenera de producție a lui Gilroy s-a alăturat proiectului ca producător executiv.

Echipa din spatele camerelor de filmat e condusă de directorul de imagine laureat cu Oscar, ROBERT ELSWIT (There Will Be Blood, Mission: Impossible—Ghost Protocol), scenograful KEVIN THOMPSON (Michael Clayton, Duplicity), editorul JOHN GILROY (Warrior, Michael Clayton), compozitorul JAMES NEWTON HOWARD (Michael Clayton, Duplicity) și scenografa SHAY CUNLIFFE (The Bourne Ultimatum, The Family Stone). Regizorul echipei secunde, DAN BRADLEY (The Bourne Supremacy, The Bourne Ultimatum), a fost responsabil cu coregrafia de lupte.

Sinopsis Despre producție
jinglebells