Articole The Boss of It All

(2006)

Șeful șefilor

Despre tehnica de filmare

Automavision este un principiu de filmare (si inregistrare a sunetului) conceput cu intentia de a limita influenta umana prin lasarea filmarii la voia intamplarii, facand-o astfel sa para "lipsita de idei", neaflandu-se sub impactul esteticii si al obisnuintei.

Dupa ce cameramanul a ales cea mai buna deschidere si pozitie fixa a camerei din punct de vedere artistic, computerul programat cu o formula limitata furnizeaza o serie de offset-uri pentru a fi aplicate : inclinare, panorama, lungime focala, pozitionare orizontala sau verticala: o lista corespunzatoare de offset-uri se aplica si sunetului: filtrare, nivel, etc. dupa ce sunetistul si-a ales optiunile.

Odata ce diferitii parametrii au fost lasati la voia intamplarii, regizorul, cameramanul si sunetistul pot sa evalueze modificarile si sa renunte la filmare. Ïnsa de fiecare data cand camera se opreste, modul complet aleatoriu de filmare, conform formulei Automavision, trebuie sa fie reluat.

Pentru a obtine cel mai bun rezultat din aceste incadraturi si setari audio partial aleatorii, care sa serveasca variantei finale a filmului, orice procesare in plus a acestora este interzisa cu exceptia simplei editari prin care se asambleaza scenele in ordinea voita cu sunetul si imaginea luate impreuna. In alte cuvinte, nu se pot face schimbari prin nuantarea culorilor, manipularea imaginii sau mixarea sunetului deoarece materialul va fi trimis direct la punctul de distributie.

In cazul filmului The Boss Of It All, a mai existat si regula ca orice lumina extra sa fie interzisa la locul de filmare, in afara de cea deja existenta. Toate scenele din film au fost astfel realizate in conformitate cu regulile Automavision, cu exceptia a patru mici scene in care se pot auzi comentariile regizorului care n-a mai tinut cont de reguli.
Despre actori Interviu cu Lars von Trier
jinglebells