Articole Stolen

(2012)

Jaf contra cronometru

Note de producție

“Distribuția este remarcabilă și, în fond, valoarea și originalitatea unui film depind de scenariu și de actori. Lucrăm cu un regizor care este un maestru al genului, un om care nu se oprește din filmat până nu obține exact ceea ce și-a dorit. Este un perfecționist”. - Nicolas Cage

Nicolas Cage explică de ce s-a grăbit să accepte propunerea de a juca rolul Will Montgomery: “I-aș spune da lui Simon West la aproape orice, deoarece cred că e unul dintre cei mai buni regizori cu care am lucrat vreodată, iar colaborarea cu el la Con Air a fost o experiență extraordinară”. Actorul adaugă: “West este un gentleman, un artist, un om care știe ce vrea. Este extrem de încrezător, vine pe platou, redefinește totul și îți oferă un mod nou de a privi o scenă”.

“Filmul este despre dragostea personajului meu pentru fiica sa, iar personajul lui Josh Lucas, Vincent, care o răpește pe Alison, creează o situație imposibilă care mă obligă să fac rost de 10 milioane de dolari”, spune Cage.
Josh Lucas adaugă: “Eu și Nicolas Cage interpretăm doi vechi și foarte buni prieteni, care fac acest joc de multă vreme. Între noi însă intervine trădarea, iar cursul normal al vieții deviază tragic și foarte abrupt”.

Actorul continuă: “După ruptura dintre personajul lui Cage și personajul meu, filmul face un salt de opt ani și descoperim un individ care și-a pierdut nu numai mințile, dar și visurile. Un personaj care se distruge pe sine în asemenea măsură încât depășește orice limită”.

Lucas, care a înțeles imediat provocarea pe care o presupune un rol atât de complex ca al lui Vincent, își descrie astfel personajul: “Este o creație incredibilă, în sensul că vezi foarte rar în filme un personaj cu asemenea evoluție... Nu vreau să folosesc jargonul actoricesc, dar ai sentimentul că-l vezi într-un moment al vieții sale, apoi urmărești tranziția lui spre ceea ce ajunge să i se întâmple”.

Danny Huston joacă rolul agentului FBI Tim Harlend. Iată cum explică el interesul pentru acest proiect: “Când am citit prima dată scenariul, mi s-a părut că este o combinație interesantă de acțiune, dialog și personaje puternice, care creează un caleidoscop fascinant și o gamă vastă de personaje pitorești”.

Regizorul Simon West își motivează decizia de a-l distribui pe Huston. “Căutam un actor capabil să confere excentricitate personajului. Nu voiam clasicul și plictisitorul agent FBI, genul care să-i facă pe oameni să spună imediat 'Oh, tipicul polițist sobru!'. Așa că l-am abordat pe Danny, iar lui i-a plăcut ideea de a juca acest rol și a venit cu câteva sugestii grozave. Principalul element a fost pălăria. A încercat mai multe pălării, apoi am ales una care a devenit definitorie pentru personajul său și nu-i lipsește niciodată”. Regizorul adaugă: “De câte ori Harlend trebuie să dea vreun sfat cuiva, o citează pe bunică-sa, bunica Harlend. Astfel, el capătă un umor foarte sec și devine un agent FBI foarte excentric, fistichiu”.

Mâna dreaptă a lui Harlend este Fletcher, rol interpretat de Mark Valley, despre care Huston vorbește în termeni elogioși: “Este un actor minunat și a fost interesant să joc cu cineva pe care nu-l cunoșteam dinainte. Desigur, a trebuit să construim rapid o relație, dar m-a ajutat foarte mult în această privință. M-am simțit imediat în largul meu alături de el”.

Huston vorbește pe larg despre parteneriatul celor doi: “Harlend și Fletcher sunt un pic ca Tweedle Dee și Tweedle Dum sau ca Sherlock Holmes și Watson. Uneori, recunosc că umorul lor e un pic facil, dar relația lor e amuzantă pentru că Harlend, personajul meu, se pierde mereu în anecdote, în vorbe de duh foarte adesea criptice. În schimb, Fletcher are o abordare mult mai elementară: lui nu-i arde de filosofie, el vrea să prindă criminalii”.

Vorbind despre Nicolas Cage, Danny Huston spune: “Este gentlemanul perfect, e o adevărată bucurie să joci cu el și este un actor foarte serios. Odată ce ai pus la punct o scenă însă, devine foarte amuzant. E grozav să știi că are simțul umorului, mai ales după o scenă ceva mai intensă”.

Mark Valley comentează: “Sincer, cred că originalitatea acestui film constă în personajul lui Nicolas Cage, Montgomery. Este o haimana, un libertin, un ins absolut ordinar, dar te face să vrei să-l urmezi, să-l observi și să-i fii alături. Este un rol cu adevărat superb pentru el”.
Actorul adaugă: “Josh are un talent unic și este foarte ager. Are o calitate remarcabilă pe care mulți nu au remarcat-o încă, dar care este pusă în valoarea de acest proiect. Cred că toți vom fi foarte surprinși de aportul lui Josh la acest film”.

Când a fost întrebat despre Sami Gayle, Nicolas Cage a declarat: “Sami este, mai întâi de toate, o persoană încântătoare. E un om bun, sincer, amabil, lucru pe care îl simți îndată ce o cunoști. Are un zâmbet fermecător și un șarm absolut autentic. E o calitate pe care o transferă și personajului său. De asemenea, e foarte muncitoare și foarte bună profesionistă. Întotdeauna aduce ceva nou, nu are nimic teatral, pare să nu facă niciun efort. În fiecare scenă, există ceva instinctiv și intuitiv în jocul ei”.

Inițial, Josh Lucas a fost preocupat de scenele dificile în care urma să-i dea replica tinerei actrițe. “Mare parte din experiența mea din acest film a constat în scenele cu tânăra actriță Sami Gayle. Prima dată când am discutat cu Simon despre ea, l-am întrebat 'E puternică? Face față?', iar el a chicotit amuzat și mi-a zis 'Vei vedea'”.
Malin Akerman spune și ea cât de uimită a fost de Sami: “Sunt întotdeauna fascinată când văd o actriță ca Sami, o fată de 15 ani, jucând în scene atât de intense și de dificile. Este uimitor să o privești”.

Producătorul Rene Besson declară: “Sami Gayle e o tânără actriță extrem de capabilă. Gama de emoții pe care le manifestă, stările la care trebuie să ajungă în film... Ar fi o provocare pentru oricine, iar ea reușește să-i facă față. Jocul ei este extrem de intuitiv, astfel încât te convinge că ai în față o persoană aflată în mare pericol și-ți stârnește simpatia față de personaj”.

Nicolas Cage și Mark Valley au fost la fel de impresionați și de Danny Huston. Cage spune admirativ: “Nu poți să nu-i adori vocea, modul în care își spune replicile! Interpretarea lui Danny Huston are o calitate realmente muzicală”.

Mark Valley declară: “Danny e foarte nostim. E un om foarte talentat care vine pe platou cu propria sa perspectivă, dar respectând în mod minunat perspectiva regizorului și evoluția scenei. A fost foarte interesant să-l urmăresc la lucru, să văd cum abordează scenele. Danny găsește mereu o altă intrare în scenă”.

Nicolas Cage l-a admirat și pe Mark Valley, actorul mărturisind: “Mark este fermecător de nostim, are un mare simț al umorului și e un bărbat impresionant. A absolvit Academia West Point și e un atlet desăvârșit”.

Regizorul Simon West declară: “Teoretic, acesta e un film cu hoți, dar, în realitate, este un film despre relații. Esențiale sunt personajele și modul în care interacționează ele, chiar dacă pelicula are ritmul și elementele tehnice ale unui film de acțiune”.

Producătoarea executivă Kristina Dubin declară: “Cred că Simon a avut o viziune clară de la bun început. Dacă te uiți la toate filmele sale, întotdeauna descoperi umorul, iar interacțiunea actorilor e perfectă, se completează impecabil”.

Producătorul Rene Besson declară: “Cele mai multe filme cu hoți sunt strivite de dinamica și de complexitatea intrigii, sunt obsedate de răsturnările de situație, de trădări și de înșelăciuni. Filmul acesta are o calitate care le lipsește multor pelicule de același gen: are suflet. În lumea unui expert în jafuri, a unui om rece, calculat și manipulator, totul este plănuit în detaliu, pentru că el e capabil de jaful perfect. Dar ce se întâmplă când totul e dat peste cap, când obiectivul său e să salveze unica persoană din lume de care îi pasă cu adevărat, pe fiica sa?”

Rene Besson crede că tocmai acest lucru dă originalitate filmului, iar Kristina Dubin este de acord cu el: “Cred că va fi un film nostim pentru o întâlnire. Relația dintre Nicolas și Sami este superb transpusă pe ecran și atinge multe coarde sensibile. Va fi mult mai mult decât un simplu thriller de acțiune. Are acea calitate care te va face să-l urmărești cu sufletul la gură de la început până la sfârșit”.

Sinopsis Despre distribuție și echipa de producție
jinglebells