Articole Shoot'em Up

(2007)

Lichidați-i!

Interviu cu Clive Owen

Ati vazut reclama la BMW cu Clive Owen si Madonna? Nu? Cautati-o pe YouTube, pentru ca in Shoot'em Up Owen face cam aceleasi chestii. Dar nu cu Madonna, ci cu Monica Bellucci. Supercomedie si superfilm de actiune, Shoot'em Up (sau Lichidati-i!) este o incantare continua, un fel de Kill Bill fara sabii si fara Uma Thurman, dar cu Clive Owen si cu pistoale (si morcovi) care nu-si rateaza niciodata tinta. Owen este Mr. Smith, un barbat aflat la momentul potrivit si locul potrivit (pentru noi), pentru ca sta in calea unor mafioti care vor sa ucida o femeie insarcinata. Despre cum e sa omori raufacatori cu un copil in brate, numai Clive Owen ne poate spune... Oricum, el zice ca filmul este o "nebunie". Si noi zicem la fel, asa ca... Don't lose it!


Pentru cronica filmului, click aici.


Te-ai pregatit in vreun fel pentru acest rol?
Clive Owen: Este un rol foarte solicitant din punct de vedere fizic. A trebuit sa ma pregatesc intens, inainte si chiar si in timpul filmarilor. La astfel de filme, trase atat de alert, ajungi sa tragi si 30 de scene pe zi, prin urmare nu ai timp de pauze. Sari, te rostogolesti, omori in dreapta si in stanga, iar printre armele tale se afla si un morcov.


Cat este realitate si cat este efect special?
Michael (Davis, regizorul - n.r.) este obsedat de actiune. Studiaza toate scenele importante si teoria lui pe care o spune tuturor de nenumarate ori este ca, daca tipul care face chestiile le face pe bune, totul este mult mai credibil. Daca te ascunzi in spatele efectelor speciale, pierzi. M-a luat deoparte pe platou si mi-a zis: "Vreau sa faci cat este posibil din punct de vedere uman sa faci", prin urmare era logic ca n-avea sa-mi fie moale...


Care a fost cea mai periculoasa cascadorie pe care a trebuit s-o faci?
Plonjonul din avion. Eram legat de fel de fel de fire, foarte sus in aer, si ma lasau sa cad cand cu o viteza, cand cu alta. Te invartesc, te intorc, ti se ajusteaza mereu pozitia, iar corpul reactioneaza inevitabil, pentru ca niciuna dintre pozitii nu-i este familiara. A fost extrem de solicitant...


Michael a spus ca ai petrecut nu mai putin de patru zile legat de cabluri in fata ecranului verde. Nu ti-a fost greu sa te imaginezi in aer, inconjurat de tipi care trag in tine?
Am jucat o multime in fata ecranului verde la viata mea, iar la filmarile pentru scene de actiune nu trebuie sa gandesti foarte mult. Stii intotdeauna extrem de clar ce-ai de facut, chiar daca efectul final se obtine numai dupa ce montezi scenele una dupa celalta. Pe program scrie clar: "ai de facut asta, asta si asta", iar regizorul iti spune si el: "Incercam sa obtinem asta, exact ca atunci cand tu te-ai rotit sau exact ca atunci cand tu te-ai dat peste cap". E foarte clar, te apuci de treaba si, cand termini, te apuci de urmatoarea scena din program. Scenele de actiune sunt foarte cool pentru ca e intotdeauna extrem de clar ce-ai de facut, chiar daca fizic e mai greu sa faci lucrul respectiv.


Tonul filmului e de efect, dar putea sa iasa rau. Cand ai ales sa apari il el, cat de important ti s-a parut sa fie regizat de cineva care sa inteleaga si sa controleze acest ton?
Cand alegi sa apari intr-un film, trebuie sa te implici pana la capat. Daca ai rezerve, le zici inainte, altfel te trezesti apoi cu o multime de probleme pe cap. Filmul asta e sarit de pe fix, e nebunesc. Tonul este atat de caraghios si salbatic, ca n-ai cum sa nu te gandesti la asta cand semnezi. Daca nu te implici total e de rau, pentru ca pici undeva la mijloc si pierzi efectul.


Se faceau glume pe seama referintelor la Bugs Bunny in timpul filmarilor?
Erau o multime de referinte in scenariu, iar tema morcovului apare la tot pasul. A fost o provocare pentru mine, sa fac un morcov sa arate cool (rade).


Care-i faza cu tine, nou-nascutii si protejarea lor? Ai facut acelasi lucru si in Children of Men...
Protejarea nu-i nimic, ci nasterile in fata camerei... (rade). Coincidenta ma uimeste. Pur si simplu asa a iesit. E bizar...


Ti s-a mai intamplat sa stai in fata unei femei insarcinate si ea sa rasufle usurata ca esti acolo?
De doua ori... cu sotia mea. (rade)


Care-i scena ta favorita din film? Monica a spus ca a ei este scena de amor.
Scena de amor este intr-adevar foarte originala, nu cred ca am mai vazut asa ceva pana acum. Sunt o multime de scene care-mi plac la nebunie. De exemplu urmarirea cu masini, mi s-a parut foarte bine executata, iar gagul final e de mare efect.


Ai jucat o multime de eroi si antieroi. Cand schimbi directia si joci un rol de rau?
Ca sa spun drept, un tip suta la suta bun sau suta la suta rau nu ma prea intereseaza. Primesc astfel de roluri si, chiar daca dau peste villain-i fantastici, numai buni de interpretat, tot gasesc ca e cam plictisitor sa joc un rol atat de unidimensional. Ma atrag mai mult rolurile cu subtext, in care se intampla mai multe lucruri in acelasii timp, asa ca nu cred ca voi juca vreun tip suta la suta rau, poate doar daca este foarte ciudat sau foarte original.


Dupa ce l-ai interpretat pe Walter Raleigh in filmul istoric Elizabeth: The Golden Age mai ai vreun gen pe care ai vrea sa-l incerci?
Toata lumea imi spune ca ar trebui sa fac si-o comedie, dar Shoot'Em Up este aproape o comedie, asa ca nu ma mai stresez. Mi-ar placea sa fac un western.

Sinopsis Despre regizor
jinglebells