Articole Proof

(2005)

Dovada

Dovada

Madden explica: “Dovada in sensul ei primar, dovada din titlu, se refera la o formula matematica in care o anumita conjuctura sau ipoteza, asa cum am intelege-o noi, poate fi demonstrata ca fiind adevarata prin deductie matematica. Filmul lanseaza aceasta presupunere teoretica pe fundalul experientei umane: un loc unde nu sunt de gasit asemenea certitudini.”

Robert Kessel continua: "Este un film despre multe lucruri, despre diversele aspecte ale unei dovezi si despre ceea ce putem dovedi despre sentimentele noastre si ceea ce mostenim de la parintii nostri. Dar filmul coboara la un nivel mai profund in aceste relatii, atat romantice, cat si de familie - cum incepi o noua relatie dupa o tradare, cum ne transformam in parintii nostri si cine isi asuma raspunderea de a avea grija de ei mai tarziu. David a reusit sa surprinda cu maiestrie toate aceste aspecte mai ample in piesa lui.”

Jeff Sharp adauga: “Frumusetea piesei lui David consta in aceea ca, desi la baza ei se afla dovada, demonstratia matematica, David ne lasa in pace si nu ne obliga sa trecem prin vreo ecuatie matematica riguroasa, parcurgand textul. Totul este elegant intretesut in textura dramei, fara sa fie ostentativ sau strident.”

Anthony Hopkins si-a expus clar aversiunea fata de matematica. El afirma: "Nu stiu nici cat fac doi plus doi. Nu am o asemenea minte. Sunt fascinat de matematica, dar n-o inteleg deloc.”

Jake Gyllenhaal are aceeasi impresie: "Am fost cel mai prost elev din liceu la matematica. A fost materia la care m-am descurcat cel mai jalnic in scoala, asa ca nu m-a interesat sa invat prea multa matematica pentru rolul asta. Pentru mine, povestea se refera mai mult la aflarea adevarului emotional ascuns sub atata matematica.”
Sinopsis Distributia si personajele
jinglebells