Articole Pitch Perfect 2

(2015)

Tonul perfect

Note de producție

În 2012, când cuplul Elizabeth Banks și Max Handelman, parteneri și în viața privată, și-au unit forțele cu Paul Brooks, de la Golden Circle Films pentru a aduce pe marele ecran Pitch Perfect, nu își închipuiau că acea comedie excentrică și extrem de amuzantă despre culisele unui grup de a capella dintr-un colegiu va da naștere unui asemenea fenomen de adorație din partea publicului. De la muzica pe care o fredonezi mult timp după aceea, la replicile greu de uitat, fanii au devenit tot mai numerși, iar filmul s-a transformat într-un reper al culturii populare. De fapt, albumul care conținea muzica filmului a devenit cel mai bine vândut în topul coloanelor sonore de film în 2013, și s-a clasat pe locul al doilea ca vânzări în acest deceniu.

Brooks, o producătoare cu experiență care are în portofoliu mari succese de public precum My Big Fat Greek Wedding, a fost, totuși, intrigată de faptul că Pitch Perfect s-a descurcat onorabil la lansarea în cinematografe, dar că adevăratul succe l-a cunoscut cu timpul, la lansarea pe DVD și VOD, și că unii din cei mai mari fani veneau din locuri absolut neașteptate, cum ar fi marina militară, sau familii întregi, deci nu numai adolescenți sau tineri.

Sigur că după un asemenea succes s-a pus problema unei urmări, iar Elizabeth Banks era convinsă că mai sunt multe povești secundare care meritau să fie dezvoltate: “Pitch Perfect 2 ne-a permis să petrecem mai mult timp cu personajele pe care le îndrăgim, și să spunem mai mult despre cine sunt acestea. A fost plăcut să ne imaginăm unde vor ajunge fetele din grupul Bellas trei mai târziu și să vedem ce li s-a mai întâmplat de ultima dată când le-am văzut. Primul film a fost despre cum s-au cunoscut, cum au format grupul, și cum, fiind în primul an, s-au apropiat unele de celelalte. Am vrut să explorăm ideea de moștenire, să vorbim despre prietenii pe care îi păstrezi lângă tine și despre oamenii la care renunți. Acum, fetele vor trece la nivelul următor – din Barden Bellas vor deveni Bellas pe viață.”

Banks a ales să treacă și în spatele camerelor de filmat și să se ocupe de regie, dar nu a fost de la sine înțeles. Inițial, s-a dorit ca tot Jason Moore să regizeze, dar acesta a fost cooptat pentru un alt proiect Universal, Sisters. Banks spune: “În general, fiind actriță, nu prea îmi mai rămâne timp și pentru a regiza, dar, în acest caz, îmi doream măcar să mă pot ocupa de aspecte de producție, orice ar fi fost, așa că progresia înspre preluarea atribuțiilor de regie a venit în mod natural.”

Producătorii au lucrat tot cu scenarista Kay Cannon pentru a aprofunda și mai mult lumea fetelor Bella. Lăsând în urmă confortul Universității Barden, fetele vor merge tocmai în Copenhaga, Danemarca, pentru a se înfrunta cu cei mai de temut rivali pe care i-au întâlnit. Banks explică: “Am vrut ca fetele să intre într-o competiție împotriva unor rivali europeni; am mai vrut ca ele să fie în ultimul an, dar și să introducem câteva membre noi în grup. Am discutat ca Beca să fie prima carem să fie pe picior de plecare, gata să înceapă următorul capitol din viața ei, străduindu-se, în același timp, să se achite de obligațiile ce îi revin ca membră a grupului Bellas. În acest al doilea capitol, toate fetele arată minunat, și sunt mult mai încrezătoare în ele.”

În TONUL PERFECT vom vedea toate fetele din primul capitol revenind, în frunte cu lidera lor, Beca, interpretată de Anna Kendrick. Desigur că Bellas nu ar fi ce sunt fără sufletul lor, Grasa Amy, interpretată de extrem de simpatica Rebel Wilson, care spune, în stilul ei inconfundabil: “Când am auzit, i-am întrebat dacă am un număr solo în film, și mi-au spus că da, așa că am acceptat. Apoi i-am întrebat dacă o să am o scenă de nud la duș, mi s-a spus că da, așa că le-am zis că nici nu mai e nevoie să mă plătească, o să joc fără niciun ban!” Brittany Snow se întoarce în rolul lui Chloe, cea care nu se poate despărți de colegiu: “Chloe e atât de pasionată de cântat, încât pică special examenele ca să mai rămână încă un pic în colegiu. E și mai trăznită decât în primul film, și pune multă pasiune, astfel încât acum face exces de zel. A fost o plăcere să reiau rolul acesta.”

Alexis Knapp revine în rolul lui Stacie, cea mai senzuală dintre Bellas: “Pentru Stacie nu s-au schimbat prea multe în afara culorii părului ei. Suntem cu trei ani mai târziu, așa că toată lumea s-a maturizat, mai puțin ea, care a rămas la fel de rebelă.”

Fără îndoială că cea mai excentrică dintre fete este Lilly, faimoasă pentru felul șoptit în care se exprimă, iar cea care-i dă viață este Hana Mae Lee: “O ador pe Lilly, este amuzantă și tăcută, dar fără să fie timidă. Îmi place că publicul nu a ghicit complet ce e cu ea, așa că mai are multe de dezvăluit în acest nou capitol. Nu se exprimă prea mult cu voce tare, dar compensează cu stilul ei vestimentar.”

Ester Dean, care interpretează rolul Cynthia Rose, cea care nu se sfiește niciodată să-ți dea replica, spune despre transformările prin care au trecut colegele ei: “În primul capitol de-abia ne împrieteneam și încercam să ne cunoaștem. Am trecut împreună prin șocul de a învăța să cântăm a capella, așa că ne-am perfecționat lucrând pentru film. De această dată suntem o gașcă de prietene care dau spectacole împreună. Nu m-am simțit nicicând mai apropiată de ele așa cum am fost acum.”

Celor de mai sus li se alătură Kelley Jakle (Jessica) și Shelley Regner (Ashley). Aubrey (Anna Camp), a absolvit deja, și acum e director de programe la o tabără pentru companii, și va fi cea care le va forța pe Bellas să reintre pe făgașul normal.

Îi vom vedea revenind și pe Jesse (Skylar Astin), iubitul mereu optimist al Becăi, și mereu dispus să le sprijine pe fete, dar și pe Bumper (Adam Devine), cel după care suspina înainte Grasa Amy și pe Benji (Ben Platt). Și, desigur, nu se putea face un al doilea capitol fără cei doi comentatori speciali, John Michael Higgins (John Smith) și Elizabeth Banks (Gail Abernathy-McKadden-Feinberger).

Bellas se întregește acum cu două nou-venite, foarte simpatice și care completează perfect restul găștii. Prima e boboaca Emily Junk , intepretată de Hailee Steinfeld, care a cucerit lumea cu rolul puștoaicei istețe din True Grit: “Pitch Perfect 2 e diferit de orice alt film în care am jucat până acum. Am fost foarte interesată de acest rol pentru că am crescut cântând și dansând, așa că nici nu puteam să visez la un scenariu mai potrivit pentru mine.”

Beca va fi mentorul lui Emily de la colegiu, așa cum mama ei, Katherine, interpretată de Katey Sagal, a fost mentorul ei de acasă. Katherine a fost faimoasă pentru cele cinci octave pe care le putea ridica și a fost conducătoarea grupului de a capella în 1981, cel care a rămas în istoria colegiului ca o legendă: “Sunt foarte entuziasmată că fac parte din cel de-al doilea capitol. Primul film mi-a plăcut foarte mult, plus că fiica mea cea mare chiar face parte dintr-un grup de a capella!”

A doua nou-venită e Flo, interpretată de Chrissie Fit; Flo e o studentă venită prin programul de schimb de elevi și care va aduce o doză de realitate în grupul fetelor, căci vine dintr-o țară complet diferită, unde a trecut prin experiențe foarte dificile. Chrissie Fit spune: “Când am primit telefonul care mă anunța că am primit rolul eram în mașină cu o prietenă și m-am abținut cu greu să nu fac un accident, pentru că eram extrem de entuziasmată. Mi-a plăcut enorm faptul că grupul e format din fete foarte diferite una de cealaltă, dar care muncesc mult ca să ajungă la o armonie care să le ducă acolo unde își doresc. ”

Rivalii de temut al fetelor Bellas vine de data aceasta sub forma unui grup german ai cărui membri sunt extrem de ambițioși și de talentați, care poartă numele de DAS SOUND MACHINE (DSM).
DSM reprezintă versiunea extremă a fetelor Bellas; grupul numără 18 membri, iar stilul lor e EDM – Electronic Dance Music, un sound foarte european. Au o coregrafie mai spectaculoasă și mai organizată, fac mash-up-uri fabuloase, și au un beatboxer de elită.

Birgitte Hjort Sørensen este cea care-i dă viață frumuseții reci Komissar, lidera DSM, care o frustrează, dar o și fascinează pe Beca. Actrița daneză povestește cum a ajuns să se alăture echipei: “Mi-a plăcut primul film și am fost foarte încântată că în al doilea s-a creat acest rol care e foarte potrivit pentru mine. Mi-a mai plăcut și faptul că personajul meu nu avea un nume real, ci o titulatură, Komissar.

E extrem de ambițioasă și a venit acolo ca să câștige. Nu o sperie nimic, dar îi plac oamenii care nu renunță fără luptă. Consideră că ceilalți sunt buni, dar știe că nu se vor putea ridica niciodată la nivelul ei, și îi face plăcere să îi vadă cum se străduiesc. Das Sound Machine e cel mai negru coșmar al fetelor de la Bellas, iar Komissar e creierul din spatele grupului. Krämer (Flula Borg) e, clar, sufletul grupului, și îmi place cum îi merge mintea, în cele mai sucite feluri.”

Flula Borg (Krämer) și-a făcut un renume în ultimii ani pe Youtube, unde are milioane de vizualizări. E DJ techno, producător de muzică, cântăreț și compozitor, și spune: “Produc clipuri video pe Youtube de ceva timp pentru a-mi împărătși energia digital cu lumea. Cineva din echipa de producători mi-a văzut unul din filmulețe și l-a trimis mai departe. Elizabeth l-a văzut și a vrut să-mi dea un rol. Inițial, rolul era pentru o nemțoaică solidă, dar am avut mare noroc că s-au răzgândit, și au considerat că ar merge și un neamț mai puțin solid, dar la fel de fantastic! Așa că, iată-mă aici.”

În acest al doilea capitol își fac debutul șase mari fani ai primului film, e vorba de Clay Matthews, David Bakhtiari, Don Barclay, T.J. Lang și Josh Sitton, care sunt în realitate membri ai grupului Green Bay Packers, precum și Jordan Rodgers, care joacă în liga canadiană de fotbal. Când au aflat că se face al doilea capitol din comedia lor preferată au abordat-o pe Elizabeth Banks pe Twitter. I-au spus că sunt dispuși să facă orice pentru a apărea în film, și, nu după mult timp au primit raspuns pozitiv cu toții.

În TONUL PERFECT băieții cântă, dansează, ba chiar au ajutat și la coregrafierea mișcărilor lor de dans în ciudata competiție numită Liga Laser Ninja Dragon, găzduită de nimeni altul decât DAVID CROSS, pe care îl știm din Arrested Development și Mr. Show With Bob and David.

TONUL PERFECT a fost filmat, la fel ca Pitch Perfect, în baton Rouge, Louisiana, care că s-a dovedit a fi orașul perfect pentru a amplasa nu numai universitatea Barden, ci și casa fetelor, biroul decanului, precum și petrecerile studenților. De asemenea, tot acolo au fost filmate decorurile pentru stagiul Becăi, subsolul unde are loc confruntarea a capella, dar și campionatul mondial care se desfășoară în film în Copenhaga, Danemarca.

Cel care s-a ocupat de decorurile campionatului de muzică este scenograful Tony Corbett, care a lucrat pentru aparițiile pe scenă ale legendarei trupe Led Zeppelin: “Am vrut ca festivalul internațional de la finalul filmului să aibă amploarea unui festival european de muzică similar, cum ar fi, de exemplu, Glastonbury.”

Spectatorii au fost asigurați printr-o invitație deschisă la casting în iunie 2014 care îi chema pentru a filmare de noapte în Highland Park. Realizatorii se așteptau să nu apară prea multă lume, dar au fost șocați să vadă realitatea: “Am avut mii de figuranți într-un câmp deschis, pentru o scenă mare; a fost un eveniment de mare amploare pentru un film mic. După prima piesă, aceștia au încetat să se mai comporte ca niște figuranți, devenind, pur și simplu, spectatori adevărați veniți pentru un concert adevărat.”

Sørensen spune cât a fost de impresionată de acea zi: “A fost o experiență de neuitat pentru mine; am dat spectacol în fața a 3000 de oameni care erau în extaz în fața noastră, așa că și noi am vrut să dăm ce aveam mai bun. Am filmat de la 9-10 seara până la răsăritul soarelui, și a fost extraordinar, cu tot acel flux de energie neîntrerupt, care ne-a ajutat și pe noi să ne facem bine treaba.”

O scenă anume nu a fost filmată în Louisiana, ci la Los Angeles; e vorba de scena din showul de la Kennedy Center, în care Grasa Amy are acel “accident” nefericit. Rebel Wilson s-a pregătit intens cu Aloysia Gavre , care a fost membră a trupei Cirque du Soleil, și este specializată în numere de acrobație aeriană. Wilson spune: “M-am antrenat de trei ori pe săptămână, timp de cinci săptămânie. În realitate mi-e frică de înălțime, dar Grasei Amy nu-i era, așa că a trebuit să intru în rol și să-i fac praf pe toți!”

Dacă cineva dubii despre forța dezlănțuită de muzica din Pitch Perfect, aceste cifre le vor înlătura definitiv: versiunea piesei “Cups” cântată de Anna Kendrick are 180 de milioane de vizualizări și 5 milioane de descărcări pe tot globul, și aceasta e doar una din piesele de imens succes de pe coloana sonoră a primului film.

Handelman spune că, după trei ani de la primul film, muzica trebuia să fie clar mai bună: “Acum, Bellas au un sound mult mai eclectic; vom auzi muzică electronică în film, dar și mult hip hop, în competiția de a capella vom auzi piese country, dar și hip hop din anii ’90. E un sound divers, și vom auzi și un cântec original compus special pentru film.”

Pentru cei neinițiați, a capella poate să însemne că se cântă fără instrumente o piesă muzicală, dar nu e așa, căci, în realitate, se deconstruiește acel cântec și absoult tot ce există în el – tobele, pianul, vioara, se cântă vocal. Interpreții a capella redau fiecare sunet, iar rezultatul e mai grandios decât orice instrument tehnic.

În TONUL PERFECT, realizatorii au apelat din nou la ED BOYER, regizor muzical și aranjor, al cărui portofoliu include mari succese precum serialul muzical Glee, dar și The Sing-Off, precum și la regizorul muzical DEKE SHARON, producător și membru important în showul The Sing-Off. Pe cei doi Banks îi numește afectuos “nașii stilului a capella”, iar aportul acestora la realizarea filmului este inestimabil: “Ed, alături de JOSEPH MAGEE și Deke i-au pregătit pe toți și i-au învățat cum să producă sunetele și cum să-și miște gura. A fost incredibil, căci fiecare își interpretează propriile partituri vocale. Am construit un studio bine pus la punct unde actorii au putut să meargă și să-și înregistreze partiturile. Aveam pentru fiecare câte o pistă de sunet înregistrată, așa că nu a trebuit decât să le mixăm, iar rezultatul a fost minunat. A fost o muncă uriașă, dar nimeni nu a dezamăgit. Sunt foarte mândră de echipa mea.”

Sharon explică acest proces: “Mai întâi s-au făcut înregistrările muzicale, înainte și imediat după prima filmare, apoi, în timp ce filmam, fiecare a făcut play-back. Trebuia să-și țină microfonul chiar în dreptul gurii și, indiferent de cât se mișcau, dansau, nu aveau voie să-l miște. A fost extrem de dificil, dar a ieșit grozav!”

Sørensen a fost încântată să aibă șansa de a lucra cu Deke și Ed, cei doi experți în a capella: “Au făcut niște aranjamente muzicale de excepție, și ne-au ajutat foarte mult să găsim o cale mai ușoară ca să învățăm. Nu sunt o profesionistă în a capella, și e o disciplină foarte greu de stăpânit, dar cei doi au știut foarte bine cum să ne facă să o învățăm cu plăcere.”

În TONUL PERFECT vom auzi versiuni a capella ale unor piese extrem de cunoscute, precum “We Got the World,” “Timber,” “America the Beautiful” sau “Wrecking Ball” “Lollipop”, “Uprising” și “Tsunami.” Echipa de realizatori a făcut o selecție muzicală care să țină cont de gusturile zilei, dar și de faptul că muzica are o forță incredibilă în ziua de azi.

În competiția Ligii laser Ninja Dragon rundele sunt grupate tematic; vom avea “Butt Stuff”, cu piese precum “Thong Song” și “Bootylicious”), “Country Love”, cu “Live Like You Were Dying” și “Before He Cheats”, “I Dated John Mayer”, cu “A Thousand Miles” și “We Are Never Ever Getting Back Together”) sau “’Hip-Hop din anii ‘90”, cu “Insane in the Brain” și “Doo Wop”.

În tabără, fetele vor cânta piese clasice din anii ’40 până în ziua de azi, precum “Boogie Woogie Bugle Boy,” “You Can’t Hurry Love,” “Lady Marmalade,” “MMMBop” sau “My Lovin (You’re Never Gonna Get It).” Grasa Amy și Bumper își vor declara dragostea eternă pe “We Belong”, al lui Pat Benatar.

La campionatul mondial, pe DSM îi vom vedea cântând “Light Em Up” și “All I Do Is Win,” iar pe Bellas, “Run the World (Girls),” “Where Them Girls At,” “We Belong,” “Lady Marmalade,” “Timber,” “We Got the World” , dar și piesa originală “Flashlight,” compusă de Sia, Sam Smith și Christian Guzman. În fine, Dean, care a compus pentru voci celebre, de la Rihanna la Beyoncé, a compus și a interpretat “Crazy Youngsters,” piesa-titlu a comediei, produsă de The Underdogs.

Coregrafia a fost realizată de Aakomon “AJ” Jones, la fel ca Pitch Perfect, asistat de KYNDRA “BINKIE” REEVEY și CODIE WIGGINS. Faimos pentru că a creat mișcările de dans ale unor mai staruri precum Justin Bieber și Usher, Jones și-a dorit ca dansul grupurilor de a capella din acest capitol să fie de neuitat.

S-a repetat enorm de mult, căci, dacă în primul film, fetele de-abia învățau elementele de bază, în acesta se presupune că sunt deja profesioniste, căci doar merg la un campionat mondial.
Jones și-a dorit să nu pună în umbră prin coregrafie momentele muzicale, căci, la urma urmei, e un film în primul rând despre muzică, și a trebuit să integreze dansul într-o manieră foarte echilibrată.


Universal Pictures și Gold Circle Entertainment prezintă TONUL PERFECT, o producție Gold Circle Entertainment/Brownstone cu Anna Kendrick, Rebel Wilson, Hailee Steinfeld, Brittany Snow, Skylar Astin, Adam Devine, Katey Sagal, Anna Camp, Ben Platt, Alexis Knapp, Hana Mae Lee, John Hodgman, Jason Jones, Joe Lo Truglio, Reggie Watts, John Michael Higgins și Elizabeth Banks. Castingul le aparține lui Kerry Barden și Paul Schnee. Sarah Webster e supervizoarea muzicală a comediei, iar Julianne Jordan și Julia Michels sunt producătoare executive. Muzica e compusă de Mark Mothersbaugh. Costumele sunt create de Salvador Perez, iar montajul îi aparține lui Craig Alpert. Scenografia e realizată de Toby Corbett, and iar director de imagine e Jim Denault, ASC. Jeff Levine e coproducător, iar producătorii executivi ai filmului sunt Scott Niemeyer, Jason Moore. Comedia e produsă de Paul Brooks, Max Handelman și Elizabeth Banks. Scenariul îi aparține lui Kay Cannon, iar regia, lui Elizabeth Banks. © 2015 Universal Studios. www.pitchperfectmovie.com

Sinopsis
jinglebells