Articole Music and Lyrics

(2007)

Muzica și versurile

Despre productie

Pentru cineastul Marc Lawrence, sa scrie si sa regizeze "Muzica si Versurile" a reprezentat o modalitate de a explora o lume care l-a interesat intotdeauna – lumea compozitorilor de muzica. "Chiar daca am facut parte dintr-o formatie, sant un cantaret foarte prost," se plange el. "Dar am fost intotdeauna fascinat de compunerea cantecelor. Mi-a placut idea de a face un film despre un scriitor, dar daca as fi scris despre un scenarist, ar fi semanat prea mult cu propria mea agonie personala," glumeste el. "In felul acesta, pot sa scriu despre procesul de creatie, care imi este foarte familiar, si despre cealalta mare iubire a mea: muzica."

Pentru a crea echipa de scriitori neeperimentati Fletcher&Fisher, Lawrence a cercetat cupluri legendare precul Gershwins si Elton John si Bernie Taupin. "Am citit multe carti si am urmarit multe documentare," spune el. "In multe din echipele faimoase, o persoana scrie versurile si cealalta compune muzica. Stiam ca din acest conflict din interiorul unei echipe, unde fiecare persoana are un anume rol in procesul creativ, care este totusi unul de colaborare, ar putea sa iasa o comedie buna."

Pentru a spori umorul povestii, compozitorii lui Lawrence trebuiau sa fie un cuplu neobisnuit. "Alex facuse parte dintr-o formatie tip Wham numita 'PoP', si partenerul lui s-a lansat intr-o cariera solo de mare succes; dar cariera lui Alex a mers in directia complet opusa. Acum, singurele sale concerte sant cele de la balciurile de provincie si de la micile parcuri de distractie locale, dar chiar si acelea incep sa fie tot mai greu de obtinut."

Din fericire pentru Alex, norocul ii zambeste cand noua "It Girl" a industriei muzicale, Cora Corman, se hotaraste ca vrea ca el sa-i compuna urmatorul cantec. "Alex primeste sansa sa scrie un duet pentru aceasta cantareata gen Britney Spears," spune Lawrence. "La inceput, ea nu are decat o idee pentru titlu, ‘Writing Back Into Love’. Acum ea vrea pe cineva care sa compuna cantecul si sa il cante in direct, impreuna cu ea, la Madison Square Garden, la data lansarii albumului ei, in termen de cateva zile. Cora il cauta pe Alex ca sa compuna cantecul, pentru ca muzica lui era o sursa de inspiratie pentru ea cand era fetita. Ea il considera retro, ceea ce este in regula in ceea ce il priveste pe Alex, cata vreme este platit pentru asta."

Desi, in calitate de membru a grupului PoP, Alex a avut cateva hituri in anii ’80, el un a scris niciodata versuri. De asemenea, are dificultati in a compune cantecul, si stie ca va trebui sa lupte impotriva altor artisti pentru locul disponibil pentru locul disponibil de pe albumul Corei. Alex are la dispozitie numai cateva zile pentru a avea un hit si a-si relansa cariera.

Intra in scena Sophie Fisher, fosta studenta de caligrafie care nu a mai scris niciodata versuri si, din cauza unei despartiri dezastruoase de profesorul sau, crede ca nu va mai scrie nimic niciodata. "In cele din urma, ea dovedeste o inclinatie naturala pentru a scrie versuri," spune Lawrence.

Sophie si Alex se intalnesc din pura intamplare cand Sophie vine in apartamentul lui Alex sa ii ude plantele, o slujba temporara pe care o face pentru a ajuta o prietena. "Alex nu era nefericit cand a intalnit-o pe Sophie," spune Lawrence. "A trebuit sa isi coboare standardele de viata si un mai este o mare vedeta, dar duce o viata comfortabila si crede ca s-a gasit pe sine insusi. Dar, intr-o buna zi, deschide usa si aceasta pasare exotica zboara inauntru si zburataceste in jurul sau, si reactia lui este una foarte puternica. Se gandeste, ‘Ce a fost asta?’ Intalnirea cu Sophie incepe sa-i schimbe treptat viata."

Regizorul mai spune, "Sophie este la fel, adica nu vrea sa faca valuri. Inima ei a fost zdrobita de fostul sau profesor si iubit, Sloan Cates, care a tradat-o scriind o povestire bazata in mod vizibil pe relatia lor amoroasa, care este acum un bestseller. Aceasta este o caracterizare foarte jignitoare, care o descrie pe Sophie ca fiind o ‘imitatie de scriitoare care un avea nici un pic de talent sau inclinatie.’ Bineinteles, acest lucru o zdrobeste pe Sophie, si aceasta nu mai poate sa mai scrie nimic."

"Cand Sophie il intalneste pe Alex, amandoi sant prinsi intr-un fel de cerc vicios si nu inainteaza de loc. Amandoi si-au pierdut credinta ca pot crea ceva frumos si important," observa Drew Barrymore, care joaca rolul lui Sophie in film. "Asa ca vedeti aceste doua suflete pierdute care se intalnesc sa scrie un cantec, si se deschid unul pe altul spre ceea ce mai au de oferit lumii, lor insile si, in cele din urma, unul altuia."

Hugh Grant, care il interpreteaza pe Alex Fletcher, a fost incantat sa joace un personaj care a trecut prin vremuri grele. "Alex a fost o mare vedeta internationala a muzicii pop, si acum canta pe la reuniunile scolare. Se descurca in aceasta pozitie lipsita de demnitate cu mult umor si buna dispozitie, dar intr-un fel cu prea mult umor. Este convins ca atat merita de la viata. Ii este teama sa incerce sa fie creativ din nou. Cineva trebuie sa-i aduca aminte ca este talentat si are pasiune pentru muzica. Asta face Sophie. Ea il readuce la viata atat pe plan creativ, cat si romantic. Si, in final, el face acelasi lucru pentru ea."

Dar inainte ca ei sa realizeze ca pot compune muzica buna impreuna, Alex incearca sa lucreze cu alt scriitor de versuri, si colaborarea esueaza mizerabil. Sophie, care are grija de plantele lui Alex la momentul respectiv, ii sugereaza un vers, doua, si Alex profita de ocazie, rugand-o sa-i spuna si altele. Sophie ezita, dar Alex realizeaza ca trebuie sa smulga cantecul din ea sau sa renunte la orice speranta de a-si repune cariera pe picioare. Brusc, acesti doi oameni care un se cunosc deloc sant pusi intr-o situatie in care trebuie sa lucreze impreuna intens, zile intregi.

"Acestia sant doi artisti cu stiluri foarte diferite, si deodata sant inchisi impreuna intr-o camera. Ciudateniile fiecaruia incep sa se amestece si cei doi ajung sa se cunoasca cu adevarat, asa cum ajungi sa cunosti pe cineva cu care treci printr-o astfel de perioda plina de tensiune," observa regizorul. "Ei scriu si se cearta in continuu, si se plimba, si mananca, si scriu, si rescriu, si incearca sa scoata afara cantecul. Si pentru oricine a trecut printr-o asemenea experienta cu cineva – sa incerci sa realizezi ceva din punct de vedere creativ – sau chiar sa calatoresti pentru o perioda lunga de timp, in mod sigur reusesti sa il enervezi pe celalalt...si sa dezvolti o relatie foarte intima."

Distributia si personajele
jinglebells