Articole Män som hatar kvinnor

(2009)

Bărbați care urăsc femeile

Despre distribuție și echipa de producție

Despre Stieg Larsson - autorul trilogiei Millenium

Stieg Larsson (1954-2004) a fost jurnalist. A fost redactorul-șef al revistei Expo din 1999 și a lucrat anterior la o mare agenție de știri pentru mulți ani. A fost unul din cei mai mari experți ai lumii în organizații democratice, de extremă dreapta și naziste și era deseori consultat în această privință. Era pe punctul de a ține o predică într-o școală generală cât și la Scotland Yard.

Seriile “Millenium” reprezintă un debut surprinzător de încrezător în genul thriller. Acțiunea din cărți are loc în 2003 și mai târziu, în mare parte în Stockholm dar în alte părți ale Suediei și în alte țări. Principala putere al lui Stieg Larsson a fost stilul său neafectat, liber de clișee. A scris efectiv, cu propria amprentă și în mod profesionist.

În plus, a acaparat o mare cunoaștere în domeniul despre care a scris, ceea ce oferă credibilitate poveștilor sale. Avea o abilitate fantastică de a menține mai multe intrigi complicate în același timp. Și nu a lăsat nicio parte din mister nerezolvată.

Michael Nyqvist interpretează rolul lui Mikael Blomkvist

Unul din cei mai iubiți actori ai Suediei. Michael Nyqvist a absolvit Școala Academică de Dramă din Suedia. După ce a lucrat în mare parte în teatru, a obținut mici roluri în diferite producții de film. Prima lui reușită a apărut în 2000 cu filmul Together de Lukas Moodysson. Filmul a atins un mare succes internațional și Nyqvist a obținut premiul pentru cel mai bun actor la Gijon International Film Festival.

A continuat să interpreteze roluri principale în filme premiate precum The Guy In the Grave Next Door (2002) regizat de Kjell Sundvall pentru care a câștigat premiul Guldbagge (echivalentul suedez pentru Oscar) pentru cel mai bun actor pentru interpretarea sa din As It Is In Heaven (2004), regizat de Kay Pollak, Day and Night (2004), regizat de Simon Staho și Suddenly (2006) de Johan Brisinger.

Distribuția din Day and Night a câștigat premiul Silver Hugo pentru cea mai bună distribuție la Chicago International Film Festival din 2004. Michael a împărțit premiul acesta cu colega lui din Bărbați care urăsc femeile, Lena Endre. A mai jucat în London Voodoo (2004) cu celălalt coleg al său, Sven-Bertil Taube.

Nyqvist a jucat de curând în The Black Pimpernel (2007), Arn: The Knight Templar (2007), The Kautokeino Rebellion (2007) și Downloading Nancy (2008). Ultimul său proiect este Anglavakt.

Nyqvist a fost tot timpul potrivit pentru rolul lui Mikael Blomkvist, dar charisma sa s-a potrivit cel mai bine rolului. Regizorul Neils Arden Oplev a găsit potrivirea pe care o căuta: cineva care avea înfățișarea potrivită, șarmul și factorul de popularitate.

Noomi Rapace
interpretează rolul lui Lisbeth Salander

Noomi Rapace devine rapid una din cele mai populare tinere actrițe din Europa prin interpretarea ei autoritară a rolului lui Lisbeth Salander în adaptările trilogiei Millenium al lui Stieg Larsson: Bărbați care urăsc femeile, Fata care s-a jucat cu focul și Castelul din nori s-a sfărâmat. A fost nominalizată de curând cu European Award pentru cea mai bună actriță și a câștigat Guldbagge Award pentru cea mai bună actriță pentru rolul ei din Bărbați care urăsc femeile.

O interpretă renumită de scenă, televiziune și cinema, Rapace și-a făcut debutul în actorie în 1996 în seriile de televiziune “The kromer” din 1996. De-atunci a apărut în peste 20 de filme și seriale de televiziune.

Pentru rolul ei din filmul danez din 2007 Daisy Diamond, Rapace a fost premiată cu Bodil Award și Robert Award pentru cea mai bună actriță. A terminat de curând filmările pentru Luftslottet Som Sprangdes și Svinalagorna și va juca în producția din 2010, Clean Out.

Fiica cântărețului de Flamenco, Rogelio Duran, Rapace este măritată cu actorul Ola Rapace.

Niels Arden Oplev


Niels Arden Oplev a absolvit Școala Națională de Film din Danemarca în 1989 când filmul său Kyndelmisse și documentarul Hugo fra Himmerland i-au asigurat un debut impresionant.

Filmul său de debut Portland (1996) a fost primul și cel mai controversat film din “noul val” de filme daneze de la mijlocul anilor '90. Filmul, care înfățișează suburbia violentă în partea rurală și nordică a Danemarcei, a fost selecționat pentru competiție la Festivalul Internațional de Film de la Berlin (1996). Apoi Niels Arden Oplev a realizat comedia neagră Fukssvansen / Chop Chop (2001), care a câștigat 3 premii ale filmului danez.

Al treilea film al său, We Shall Overcome a fost cel mai de succes film danez din 2006 și a câștigat 30 de premii internaționale, inclusiv Crystal Bear la Festivalul de Film de la Berlin.

Bărbați care urăsc femeile, bazat pe cartea scriitorului decedat Stieg Larsson, este cel de-al cincilea film al lui Oplev. A fost un mare succes în Europa, fiind bine primit de critici și de publicul deopotrivă. Filmul este cel mai de succes film scandinav din istorie.

Nota regizorului
jinglebells