Articole Legion

(2010)

Legiunea

Prezentare

O legiune de primă clasă

Scott Stewart și David Lancaster au hotărât de la început că Legiunea, pentru a deveni un action-thriller supranatural, bazat pe personaje puternice, trebuia să aibă o distribuție excepțională care să se dedice trup și suflet acestei povestiri. “Cea mai importantă decizie a unui regizor este cea privitoare la distribuție,” spune Stewart. “Dacă distribuția e corectă, totul merge bine de la început. Pentru a realiza acest deziderat, Rick Montgomery, directorul nostru de casting, a fost extreme de curajos. El a înțeles că noi ținteam sus și că vroiam să depășim așteptările cu ajutorul distribuției.”

Realizatorii au reușit să aducă la un loc o distribuție de primă mână care include actori laureați de pe ambele maluri ale Atlanticului. Catalizatorul pentru acțiunea filmului este Michael, un uriaș care apare din neant. “Michael este convins că celelalte personaje îl vor urma fără ezitare,” afirmă Stewart. “Nu am vrut să las nicio urmă de îndoială. Desigur că acesta îl reprezintă pe arhanghelul Mihail, dar e greu să redai aceste idei abstracte pe ecran.”

Paul Bettany, cunoscut pentru interpretarea sa puternică din rolul lui Silas în filmul The Da Vinci Code, este un actor respectat în Marea Britanie, care a lucrat la Royal Shakespeare Company. Să-l convingi să joace rolul lui Michael părea un țel îndrăzneț pentru realizatori. Stewart și-a plănuit cu minuție prezentarea pentru a reuși să captiveze imaginația lui Bettany. Actorul a fost incitat atât de viziunea lui Stewart, cât și de miza filmului. “Scott mi-a descris filmul mai bine decât oricare altul înaintea lui,” recunoaște actorul. “Totodată a adus cu el o mulțime de prezentări vizuale. E o persoană foarte impresionantă.” Elementele tematice neobișnuite erau un fleac pentru actor. “În mod tradițional, Michael este salvatorul omenirii. El este cunoscut ca fiind primul arhanghel care s-a plecat în fața umanității și care dovedește încă încredere în oameni, în ciuda tuturor războaielor și ororilor pe care le vede în jurul său. Așa încât el are probleme din cauza acestei apropieri simbolice.”

Calitățile unice ale lui Bettany ca actor au făcut din el alegerea perfectă pentru interpretarea arhanghelului aflat în această dilemă, afirmă regizorul. “Paul emană o liniște incredibilă, pe care o posedă numai marii actori. Interpretarea lui e un fel de chirurgie, într-atât este de exactă și personală. Această trăsătură l-a făcut pe Michael să devină o prezență impunătoare, misterioasă, pe mâna căruia te dai imediat, fără să știi bine de ce.”
Odată ce Bettany a acceptat să joace în film, s-a dat un semnal puternic comunității cinematografice în legătură cu acest proiect.

Dennis Quaid, care-l interpretează pe Bob Hansen, patronul localului, a fost printre primii care s-au alăturat lui Bettany. Quaid este un actor cu roluri titulare de peste 30 de ani, obținând aprecierea publicului și a criticii pentru proiecte începând cu filmul clasic Breaking Away, din 1979, și până la blockbuster-ul recent, de astă-vară, G.I Joe: Rise of the Cobra. Dar Stewart consideră că reputația lui Quaid ca movie-star îi umbrește uneori talentul actoricesc. “Pentru că e vedetă de multă vreme, unii consideră că talentul lui este de la sine înțeles,” explică regizorul. “Aceasta e o greșeală. E fantastic să-l urmărești. Iar în Legiunea, el ne surprinde cu un rol de anti-erou. Publicul este obișnuit să-l vadă în roluri de eroi și de aceea va fi surprins să-l vadă în rolul lui Bob, un bărbat care a făcut multe greșeli în viață și care a ajuns să le regrete. Pentru rolul acesta, actorul și-a pus în funcțiune și umorul. În scenariu sunt câteva momente umoristice, iar Dennis le-a scos pe toate cu bine la capăt.”

Quaid a fost atras de melanjul scenariului și de gradul de tensiune al povestirii, care în afară de faptul că e palpitantă, mai are și diferite nuanțe în substrat. “Povestirea are rezonanță,” adaugă el. “Și în același timp este extrem de antrenantă, construind până la urmă un film de mare acțiune. De asemenea Scott Stewart a venit și cu o idee originală despre Apocalipsa biblică.”

Michael a venit la restaurantul respectiv ca s-o găsească pe Charlie, tânăra chelnăriță despre care el crede că va avea un rol covârșitor pentru viitorul umanității. “Am căutat mult timp o actriță care să se potrivească rolului principal până am descoperit-o pe Adrianne Palicki,” recunoaște Lancaster. “Charlie este o fată care a apucat-o pe căi greșite; e însărcinată, dar nu știe cine e tatăl propriului ei copil, iar anterior a stat mult timp în cumpănă gândindu-se cum ar fi mai bine: să păstreze copilul sau să-l dea spre adopție. Adrianne a reușit să redea toate aceste frământări în interpretarea ei.”

Stewart nu cunoștea activitatea anterioară a actriței, dar a fost pe loc cucerit de autenticitatea personalității ei. “Nu e o actriță de tip hollywoodian,” afirmă el. “Ea provine din Ohio și aduce în interpretarea ei o mare doză de realism și concretețe din mediul în care a trăit. Mai mult, ea este și foarte atrăgătoare și prietenoasă.”

Palicki a resimțit foarte acut o anumită secvență din film. “Secvența nașterii este probabil cea mai înfricoșătoare secvență pe care am jucat-o vreodată,” recunoaște ea. “Cu o zi înainte de filmarea acestei secvențe am avut un atac de panică, dar apoi am fost îmbărbătată de o mulțime de femei, care m-au ajutat să trec de spaima momentului.”

Realizatorii căutau un tânăr actor, care să fie întruparea onestității și a integrității, pentru rolul lui Jeep Hansen, fiul lui Bob și protectorul lui Charlie. Atunci ei au dat de Lucas Black. “La Lucas, aparențele coincid cu realitatea,” spune Stewart. “El a copilărit în Alabama, iar acum locuiește în Missouri. Nici el nu este un actor tipic pentru Hollywood, iar interpretarea personajului Jeep este extrem de realistă.”

Temele biblice îi sunt extrem de familiare lui Black, care a fost crescut într-o familie de baptiști din Alabama. “Povestirea are un substrat grav,” spune el. “Scott a pus în ea mai multe idei și interpretări interesante, care vor atrage publicul, dar vor stârni și dezbateri aprinse.”
Celălalt patron al localului, alături de Bob, este Percy, care e interpretat de Charles S. Dutton, de trei ori laureat al premiului Emmy® , actor care a trecut fără efort de la film, la scenă și televiziune, de-a lungul unei cariere îndelungate care cuprinde, mai recent, apariția lui într-un rol din Fame, sau roluri importante din filmele marilor regizori Robert Altman (Cookie’s Fortune) sau John Sayles (Honeydripper).

Dutton adaugă o doză de gravitate secvențelor în care apare, adaugă Lancaster. “El a prins ideea imediat,” spune producătorul. “Charles a folosit prilejul să spună că personajul său citea și chiar studia Biblia. El a subliniat faptul că o persoană credincioasă se va putea identifica foarte repede cu acest film.”

De fapt, credința lui Percy a fost un lucru esențial pentru Dutton în înțelegerea personajului său. “El știa că va veni și vremea lui, dar nu știa că acest lucru se va întâmpla chiar în timpul vieții sale,” subliniază Dutton. “El este singurul care știe să se roage, dorind să creadă ceea ce li se întâmpla.”

Grupul de oameni sechestrați în restaurant este completat de Kyle Williams, un bărbat divorțat care se ducea la Los Angeles pentru un proces de custodie a copilului său. Realizatorii filmului au fost fericiți când l-au selectat pe Tyrese Gibson, unul dintre starurile care au jucat în seria Transformer și care a primit un premiu Grammy pentru cântecul pe care l-a interpretat în acest rol. “Tyrese are o linie bine definită a jocului, atunci când compune un rol,” explică Lancaster. “E un actor minunat, cu multă prezență scenică, care te face să nu-ți mai iei ochii de la el. Când apare pe ecran, el îl umple pur și simplu.”

În contrapartidă cu Michael se află fratele său, Gabriel, un arhanghel înfățișat în mod tradițional ca mesager al lui Dumnezeu și una dintre creațiile cele mai fidele ale acestuia. Fost balerin și dansator, atletic și înalt, actorul Kevin Durand aduce forță dar și grație rolului său.
Realizatorii au fost impresionați de ultimele interpretări ale lui Durand din X-Men Origins: Wolverine și rolul mercenarului fără scrupule, Martin Keamy, din serialul de televiziune “Lost.” “Căutam pe cineva care să-i facă față lui Paul Bettany, care e un actor impozant,” spune Stewart.
Confruntarea dintre cei doi arhangheli s-ar putea numi un fel de rivalitate între frați, dar la un nivel cosmic extrem. “Paul și cu mine interpretăm doi frați care se află într-o permanentă dispută pentru obținerea atenției și afecțiunii tatălui lor,” mărturisește Durand. “Michael a fost cel care a primit mai multă dragoste, fără însă a se conforma întotdeauna regulilor. Gabriel s-a comportat întotdeauna ca la carte, dar nu a primit niciodată atenția și dragostea pe care considera că o merita. Lupta lor durează de o veșnicie.”

O FURTUNĂ DE EFECTE VIZUALE


Crearea haosului de la sfârșitul lumii a necesitat o armată de specialiști. Restrângerile bugetare l-au determinat pe Stewart să-și materializeze intenția inițială de a combina soluțiile practice cu efectele vizuale pentru a reda armatele de îngeri, hoardele de damnați sau nenorocirile care veneau pe pământ. “În cazul nostru nu era vorba despre un film cu buget mare, unde totul putea fi rezolvat în sistem CG (Computer Graphics),” spune el. “Noi trebuia sa filmăm un efect special și abia după aceea îl puteam dezvolta.”

În Legiunea, armatele de îngeri sunt înfricoșătoare pentru ca sunt compuse din războinici bine înarmați, un fel de versiune războinică a heruvimilor care zboară călare pe nori. Ideea de a-i dota pe actori cu aripi a fost eliminată când realizatorii și-au dat seama că o abordare prin grafica computerizată ar fi mult mai convingătoare și mai convenabilă. Crearea digitală a aripilor le-a permis realizatorilor să redefinească conceptul. “Aceste aripi arată ca și cum ar fi din puf și pene, dar ele sunt de asemenea capabile să respingă gloanțele,” afirmă Stewart. “Vârfurile lor sunt atât de ascuțite încât pot fi folosite și ca arme. S-a creat astfel o imagine cu totul nouă în ceea ce privește înfățișarea pe ecran a îngerilor.”

Pentru lupta finală dintre Michael și Gabriel, regizorul unității secunde și coordonatorul cascadoriilor, John Medlen, a folosit un echipament elaborat, arme special proiectate printre care o sabie impresionantă și o suliță periculoasă. Luptele au avut o coregrafie specială, într-un stil care a căpătat numele de “Angel Fu.”

“Angel Fu este un stil de luptă foarte acrobatic,” spune Stewart. “El implică atât lupta corp la corp cât și folosirea armelor. Confruntarea finală între Michael și Gabriel este realmente violentă fizic, dar în același timp arată ca un dans complicat. Iar fizica nu funcționează întotdeauna când vine vorba de îngeri.”

Fiecare mișcare a fost executată de cascadori și apoi prezentată spre aprobare lui Stewart, înainte ca actorii să vină la repetiții. “Doamne, ce emoționați erau!” exclamă Medlen. “Ei au o condiție fizică excelentă și au dat tot ce au avut mai bun. Când îl vedeai pe Paul suspendat acolo sus, lovindu-l pe Kevin în piept, sau răsturnându-l peste cap, ți se părea incredibil. Kevin și Paul s-au antrenat foarte intens pentru secvența asta. Ei au fost capabili să execute toate mișcările luptei. Și au făcut totul, fără a fi dublați de cascadori.”

Durand și Bettany s-au implicat total în pregătirea fizică. “Amândoi am practicat artele marțiale când eram ceva mai tineri,” spune Durand. “Acest film însă duce totul la un nivel superior, pentru că se presupune ca avem atașate niște aripi mari de patru metri. Trebuia să-mi imaginez că am în permanență aceste aripi pe spate și că ele puteau fac ravagii, ca o adevărată armă. Era ca și când foloseam o armă cu total nouă și nemaivăzută.”

Printre efectele vizuale se află și tatuajele cabalistice care acoperă trupul lui Michael. În fiecare zi, erau necesare câteva ore pentru a aplica desenele acelea ciudate pe corpul lui Bettany. “Durata acestui proces laborios depindea de ce haine urma să poarte Bettany în secvențele din ziua respectivă,” explică Glenn Hetrick, care răspundea de efectele speciale create prin make-up. “Dacă urma să poarte un tricou, aplicam 15 desene. Dacă trebuia să-i acoperim tot corpul, atunci ne trebuiau între 40 și 50 de desene, care se aplicau individual.”

Create de artistul Rick Stratton, tatuajele au fost întâi aplicate pe hârtie și lipite de trupul lui Bettany, după care ele au fost prelucrate digital și multiplicate pentru a fi identice de fiecare dată când erau folosite. Dar desenele și simbolurile respective înseamnă cu mult mai mult decât un simplu tatuaj.

Ele sunt bazate pe scrieri din secolul XVI ale astrologului John Dean Edward Kelly, unul dintre consilierii reginei Elizabeth I. Kelly pretindea că se afla în contact cu forțele negative și pozitive ale universului, pe care le denumea îngeri. “Noi am denumit aceste semne ‘ Instrucțiunile,’” spune Stewart. “Dar deocamdată nu trebuie să aflăm la ce foloseau aceste instrucțiuni.”

Sinopsis Despre distribuție și echipa de producție
jinglebells