Articole Le concert

(2009)

Concertul

Interviu cu Vlad Ivanov, pe platourile de filmare din Romania

N-are talent, dar canta la violoncel de mama focului. Falseaza chiar. Si e Preludiul pentru violoncel nr.1, de Bach… Cu toate acestea, o sala intreaga il aplauda. E oligarhul rus Piotr Tretiakin (jucat de Vlad Ivanov), invitat de onoare la nunta unui mafiot moscovit (jucat de Ion Sapdaru). Asta in filmul "Concertul", de Radu Mihaileanu, care se turneaza acum la Paris, pana pe 19 august, dupa ce platourile de filmare s-au mutat, pe rand, din Romania la Moscova, apoi in Franta.

Importanta lui Ivanov in economia intregului film este capitala: personajul lui va sponsoriza deplasarea vechii orchestre a teatrului Balsoi, din Moscova la Paris, pentru sustinerea unui concert, la una dintre cele mai mari sali de spectacol de muzica simfonica din Paris, Theatre du Chatelet. Pana sa intre pe platoul de filmare, amenajat in Arenele Romane, Ivanov a raspuns la cateva intrebari ale Cinemagia.

Cine e Vlad Ivanov in "Concertul” lui Radu Mihaileanu, filmul care s-a prevandut deja in State, cu peste un milion de euro... ?

La petrecere [nunta unui mafiot rus, jucat de Ion Sapdaru] sunt prezentat ca “Tarul gazului”, "Regale cobaltului”, "cel mai mare violoncenist din lume”, eu fiind un om foarte bogat.
Am luat cateva lectii de violoncel si cant Preludiul nr.1 de Bach, dar… cu multe falsuri.
Pentru asta am invatat chiar sa cant la violoncel! [adauga Ivanov, cu o expresie incantata]

Deci o sa te auzim, seara aceasta, cantand?
S-a facut deja scena. O sa se filmeze un master astazi, unghiul subiectiv, cu noi amorse si momentul cand Ivan are o discutie cu cei de la Paris, la telefon. Ivan o sa urle la telefon, eu o sa fiu interupt in timp ce cantam la violoncel, toata lumea amuteste, bodyguarzii lui Macarov [mafiotul rival celui care se insoara] vin cu mitraliere si incep sa traga...
Acum, practic, in acest moment al nuntii, Tretiakin, personajul meu, il vede pe Ivan, cel care e luat impresar de catre Andrei [fostul dirijor al Teatrului Balsoi] si de catre Sasha Croshman, violoncenistul, cel mai bun prieten al lui Andrei. Opera din Paris anunta ca toate cheltuielile de deplasare, de viza vor fi acoperite in momentul cand vor ajunge la Paris; cei doi se trezesc in imposibilitatea de a pleca, impreuna cu toata orchestra, pentru a sustine concertul…
Ivan miroase afacerea. [“miroase” ca oligarhul rus Tretiakin ar putea sponsoriza deplasarea orchestrei.]
.Eu ma intalnesc cu Ivan, fugind de gloante, pe sub mese.
“Sunteti un mare violoncelist!” zice Ivan; dar, nu-i adevarat, minte. Se da drept directorul operei Balsoi…
“Cum, sunteti directorul operei Balsoi, si sustineti un concert la Teatrul Chatelet? Sa veniti maine la mine sa va sponsorizez” [reinterpreteaza Ivanov replica cea mai asteptata a filmului, cea care face posibila deplasarea orchestrei pentru sustinerea concertului la Paris.]

Concertul este, dupa cum povesteste Ivanov, "o poveste extreme de frumoasa…", despre o orchestra care acum 30 de ani a fost mazilita de comunisti, in timpul lui Brejnev. "Singurul care ramane in teatru e Andrei, dirijorul, dar e pastrat ca om de serviciu. Membrii orchestrei s-a apucat de altceva, fiecare de alte meserii.
Singurul care ramane in teatru este Andrei, fostul dirijor; directorul actual e un impostor. Vine acest fax, o invitatie din partea operei din Paris, pentru ca orchestra din New York nu a putut ajunge. Andrei are o sclipire de geniu si-l ia, se duce la Sasha, si-i spune ‘putem reinvia concertul de Ceaikovski”, pe care il cantam acum 30 de ani. Se duc la Ivan - e singurul care s-ar putea ocupa, e singurul care ar aputea tine in mana chestia asta, dar si cu ajutorul lui Piotr".

Il vad pe Ivanov povestind cu entuziasm si intreb: cum e sa lucrezi cu Radu Mihaileanu?
E un om deosebit, stie ce trebuie sa faca; si ce putere de concentrare trebuie sa ai si cat de echilibrat trebuie sa fii ca sa poti conduce 400 de figuranti, plus o echipa de 100 si ceva de actori principali si secundari…; ieri au fost doi cai in scena, maine va fi o nebunie aici, cu efecte speciale. Ii vin foarte multe idei pe parcurs si schimba… E prima oara cand lucrez cu Radu.

Vei continua drumul alaturi de echipa "Concertul" si la Moscova?
Nu, la Moscova merg doar muzicienii. Se va filma numai cu orchestra, in fata Kremlinului.
In rest se va filma la Paris.

Am auzit ca stii foarte bine ruseste…
Sunt rus in rol, personajul meu ester rus; eu vorbesc ruseste, dar o sa vorbesc si in franceza.

In Paris vor fi filmari extreme de grele: in metrou o sa fie foarte dificil.
Dar sunt extrem de fericit ca totul iese foarte bine…

Ivanov este chemat pe platou...

Interviu cu Radu Mihăileanu Despre producție
jinglebells