Articole La bani, la cap, la oase

(2010)

La bani, la cap, la oase

Despre personaje

HARPON-OVIDIU NICULESCU

Român verde, băiat bun la suflet. E convins că practică o meserie respectabilă și îi disprețuiește profund pe hoți, mincinoși și, bineînțeles, pe cei ce nu-și plătesc datoriile. El e "mușchiul" așa că, deși potolit din fire, atunci când e nevoit să intervină, izbucnește mult peste măsură. În fața unei puștoaice frumoase și dată naibii, cum e domnișoara Popescu, devine sfios și înflăcărat, ca "tăurașul Ferdinand".

BAPTISTU-ZANE JARCU

Moldovean și, așa cum o arată porecla, om cu frica lui Dumnezeu. În cuplu, el e cel care "predică" datornicilor. Candid și blând, e în stare să-și încuie clienții în portbagaj, să-i spânzure, să-i dea la viermi, să facă tot ceea ce e nevoie pentru îndreptarea păcătosului.

ELEONORA POPESCU-GRAȚIELA TEOHARIE

Tânără, frumoasă, simpatică și cu tupeu. Aparent ingenuă, e capabilă să întoarcă pe degete orice bărbat. A hotărât să fure banii băncii pentru care lucrează ca să-și acopere o datorie la joc. Ea e "mintea", cea care descoperă ițele și dedesubturile afacerii și cea care pune la cale lovitura din final.

"Maica" FILOFTEIA-ADINA CARTIANU

Seducătoare și venală, mereu stăpână pe situație, e o escroacă fără scrupule care și-a creat o identitate perfectă: maica Filofteia. Celelalte călugărițe, care sunt convinse că surata lor e o credincioasă habotnică, nici nu bănuiesc grozăviile care se petrec în umila ei chilie. Filofteia orchestrează toată operația și pune pe fiecare împotriva celuilalt, cu scopul de a pune mâna pe toți banii. Până la urmă, "ucenica" Eleonora o trage în piept.

KAZAKOV- VALENTIN TEODOSIU

Aprig om de afaceri rus, negustor de arme în viața de zi cu zi. E cel care primește informația legată de transportul de valori și cel ce plănuiește atacul mașinii bancare. Se folosește de toți cei din preajmă și nu concepe că ar putea fi înșelat așa că, atunci când descoperă cursa care i s-a întins hotărăște să-i lichideze pe toți.

EZRE zis ALBANEZU-ALEX MARGINEANU

Un puști isteric și albanez. Rival al lui Kazakov în lumea interlopă, conduce o rețea de trafic de droguri. Cruzimea și îndrăzneala lui sunt veritabile; nu și reputația de "macho" pe care se străduiește să și-o creeze. Arogant, e convins că Filofteia se dă în vânt după el și ca, prin urmare, el face jocurile. Turbează când descoperă că e folosit și, ca și Kazakov, e convins că recuperatorii sunt autorii cacialmalei.

PREDA-PETRICA LUPU

Paznicul unui muzeu și mare jucător la Loto, în stare să împrumute mulți bani pentru a-și întreține hobbyul și, inevitabil, obiect de lucru al cuplului Baptistu' - Harpon. În locul banilor pe care nu-i poate returna, oferă o parte din scheletul unui pterodactil, furată din muzeul pe care îl păzește.

CRANESCU zis "OASE"-ION HAIDUC

Cămătar, fost recuperator ajuns la anii de pensie. Și el folosește serviciile lui Harpon și ale Baptistului pentru a recupera banii împrumutați lui Preda. Acceptă oasele preistorice, cu gândul de a face un act caritabil, donându-le unui muzeu. Când simte că cei doi recuperatori l-au tras pe sfoară se scutură din amorțeală și pornește să le ia gâtul. În final, el și Kazakov se vor lichida reciproc.

TROPOTEANU-PUIU DĂNILA

Patronul unui service auto pus pe picioare cu bani împrumutați. Nici el nu poate plăti datoria așa că, la solicitarea recuperatorilor, pregătește "dublura" mașinii de valori, dubă ce va fi folosită pentru a da spargerea.

COCOLEA-CRISTIAN AVRAM

Student narcoman care își plătește drogurile punând la punct pentru Harpon și Baptistu' un foarte performant sistem de supraveghere video.

GIORGIONE-ILIE GALEA

Comerciant italian care, din când în când se intersectează violent și caraghios cu cei doi recuperatori.

Sinopsis
jinglebells