Articole K-19: The Widowmaker

(2002)

K-19: Submarinul ucigaș

Despre intriga

Iubit si beneficiind de increderea oamenilor sai, respectat ca fiind cel mai experimentat comandant de submarin din flota sovietica, capitanul Mikhail Polenin (Liam Neeson) este demis din functia sa, conducatorii URSS-ului considerand ca pregatirea submarinului nuclear pentru primul sau voiaj nu inainteaza suficient de repede. Comandantul naval il numeste in locul sau pe Alexei Vostrikov, un ofiter de cariera cu o vointa de fier, care lanseaza submarinul la apa conform programului, pe 18 iunie 1961, la orele 16.00.
Multumita cunostintelor sale practice despre submarin, Polenin ramane la bord in calitate de ofiter executiv al lui Vostrikov, cei doi avand repetate conflicte. Ei au, totusi, un lucru in comun: se dedica trup si suflet marinei si tarii in slujba careia se afla.
Odata submarinul lansat, Vostrikov isi testeaza nava si echipajul pana la extreme, impunand o serie nesfarsita de antrenamente, ducand atat oamenii, cat si masina, la limita, plonjand pana la adancimi maxime, aproape de punctul fatal al naufragiului, la 1000 de picioare adancime.
In cele din urma, obositoarele probe fizice, psihice si sufletesti iau sfarsit, odata cu lansarea plina de succes a unei torpile de incercare. Urmeaza un ordin hotarator al Moscovei: K-19 trebuie sa se indrepte catre vest, evitand bazele NATO, pentru a-si ocupa pozitia strategica in cadrul Razboiului Rece, intre Washington D.C. si New York.
Nestiind ca submarinul avea numeroase defectiuni, hotaratul capitan Vostrikov se supune ordinelor primite din patrie, conducand nava si echipajul in ceea ce putea fi ultima lor calatorie. Pe 4 iulie, in imediata apropiere a unei baze NATO, este gata sa se produca un dezastru de magnitudine globala: sistemul de racire al reactorului atomic al submarinului are o scurgere, iar miezul reactorului se incalzeste incet dar sigur. Daca atinge 1000 de grade, reactorul se poate topi cu rezultate catastrofale. Inchis ermetic si extrem de radioactiv, compartimentul reactorului, daca este deschis, poate trimite cantitati imense de radiatii in interiorul navei, totusi acest lucru trebuie facut, caci eruptia reactorului poate detona torpilele, o explozie nucleara atat de aproape de baza NATO riscand sa declanseze cel de-al 3-lea razboi mondial.
„K-19 The Widowmaker” a fost filmat la Moscova, in februarie 2001. Multumita relaxarii relatiilor ruso-americane, survenite in urma Razboiului Rece, echipei de productie i s-a permis sa filmeze in cladiri guvernamentale si in spatii publice, beneficiind de cooperarea autoritatilor ruse si de ajutor din partea fortelor militare. In plus, un fost capitan sovietic s-a alaturat echipei pe parcursul sedintelor de fotografiere, lucrand alaturi de un tehnician-consilier pe probleme navale si operatiuni tehnice.
In timp ce filmarile inaintau, designerul Marit Allen a lucrat contra cronometru pentru a finaliza cele 400 de uniforme navale purtate de echipajul submarinului defectuos. Acest numar mare de uniforme a fost necesar, deoarece fiecare actor a avut nevoie de mai multe costume, de la uniforme complete la salopeta pentru lucru la bordul submarinului. Facute de muncitori rusi, uniformele sunt identice pana la cel mai mic detaliu cu cele folosite in timpul Razboiului Rece.
Odata cu terminarea filmarilor in Rusia, echipa s-a mutat pe lacul Winnipeg, in Canada, pentru 2 zile. Acolo suprafata inghetata a apei le-a oferit o varianta convingatoare a calotei Oceanului Arctic. Distributia si echipamentul s-au mutat apoi la Toronto, unde s-au filmat secvente din interiorul submarinului. Alta locatie de filmare a fost in Halifax, Nova Scotia, unde Santierul Naval acoperit de zapada a inlocuit baza sovietica de la Murmansk.
Dupa alte filmari de interior in Toronto, productia a revenit la Halifax, transformat in baza pentru filmarile in largul Atlanticului de Nord. Turnarea principalelor scene a luat sfarsit in 2001, dupa care regizorul si producatorul Bigelow s-a intors la Los Angeles pentru editare post-productie si elaborarea efectelor speciale.
Desi „K-19 The Widowmaker” este mai intai o poveste umana despre curaj, datorie si decizii imposibile, radacinile sale istorice au prezentat multiple provocari.
Aspecte ale submarinului K-19 Despre catastrofa submarinului K-19
jinglebells