Articole K-19: The Widowmaker

(2002)

K-19: Submarinul ucigaș

Despre productie

Conform regizorului si producatorului Kathryn Bigelow, povestea submarinului K-19 si a echipajului sau are tot ceea ce trebuie unui thriller de actiune bazat pe evenimente reale petrecute in timpul Razboiului Rece. Cum razboiul a fost mai degraba psihologic, deci fizic, filmul, bazat pe relatari istorice, dar si ale martorilor, este cu atat mai interesant si mai special.
„Povestea avea toate elementele unei drame”, spune Bigelow, care a calatorit in Rusia pentru a vorbi cu supravietuitorii implicati in accidentul submarinului si cu familiile lor. „Avea in el o bomba cu efect intarziat, fiind practic un submarin nuclear cu un reactor a carui topire nu putea fi evitata, producandu-se astfel, o catastrofa cu repercusiuni la nivel global. Avea, de asemenea, un capitan carismatic, dedicat trup si suflet cauzei pentru care lupta, ale carui curajoase decizii luate pe moment au salvat atat nava, cat si echipajul. Avea, mai presus de toate, un echipaj de tineri curajosi care s-au supus cu buna stiinta unei doze mortale de radiatii pentru a repara defectiunile si a evita dezastrul.
Dedicandu-se timp de cinci ani producerii filmului „K-19 The Widowmaker”, Bigelow spune ca a simtit privilegiul de a putea lucra cu oameni ale caror vieti au fost afectate de dezastrul K-19 si ca a fost inspirata de povestile lor in realizarea unui film care arata uimitorul lor sacrificiu.
„Filmul nostru prezinta eroismul, curajul si bravura militarilor din marina sovietica intr-o lumina noua”, adauga Bigelow. „Este o poveste fascinanta despre oameni obisnuiti care au iesit eroi din confruntarea cu o situatie tragica. Motivatia majora pentru cei implicati in realizarea acestui film a fost o prezentare a nobletii sacrificiului lor.
Aproximativ 50 de actori s-au adunat pentru a da viata oamenilor de pe K-19 si comandantilor sovietici. Pentru a reda eclectismul echipajului compus din diverse nationalitati ale URSS-ului, Bigelow a reunit actori din Canada, Islanda, Anglia, Rusia, dar si Hollywood, obtinand astfel o distributie internationala.
Conform spuselor lui Harrison Ford, care-l interpreteaza pe Alexei Vostokov, personaj inspirat chiar de un comandant al lui K-19, ceea ce l-a atras initial in acest proiect a fost faptul ca prezenta experienta Rusiei in Razboiul Rece, lucru nou pentru Hollywood, crede el.
„Nu exista personaje pozitive, dar nici negative, nu exista politica in aceasta poveste”, spune Ford. „Scopul nostru a fost sa facem publicul sa realizeze valoarea sacrificiului celor de pe K-19. Ca in orice grup, erau tot felul de oameni la bordul submarinului, iar cand au fost amenintati de o situatie inspaimantatoare, ei s-au unit intr-un comportament eroic si lipsit de egoism. Si-au facut datoria la momentul potrivit”.
Cealalta vedeta, Liam Neeson, care il interpreteaza pe Mikhail Polenin, personaj inspirat de ofiterul executiv din viata reala, este intru totul de acord, adaugand ca K-19 a acordat celor din distributie posibilitatea de a zugravi eroismul uman care sfideaza timpul. „Sunt niste personalitati fantastice in acest film”, spune Neeson. „Supusi unui stress incredibil, aflati fata-n fata cu moartea, acesti oameni sunt stapaniti de simtul datoriei, atat fata de echipaj, cat si fata de umanitate”.
Despre catastrofa submarinului K-19
jinglebells