Articole Harry Potter and the Half-Blood Prince

(2009)

Harry Potter și Prințul Semipur

Despre distribuție

DANIEL RADCLIFFE a interpretat rolul principal în toate filmele blockbuster bazate pe romanele scriitoarei J.K. Rowling, din seria Harry Potter. El va întregi portretizarea lui Harry Potter odată cu mult așteptata adaptare, în două părți, a ultimului volum “Harry Potter și Talismanele Morții”. Partea 1 va apărea pe crane în noiembrie 2010, iar ultima parte va fi lansată în vara anului 2011.

El și-a făcut debutul pe Broadway în rolul lui Alan Strang din piesa lui Peter Shaffer, “Equus.” Cu această ocazie Radcliffe a obținut titlul de Cel mai bun actor în rol principal la festivitatea anuală de premiere Annual Theatre Fan Choice Awards, organizată de Broadway World. De asemenea el a obținut premiul pentru cel mai bun actor în rol principal și premiul pentru cea mai bună interpretare de debut la festivitatea anuală Broadway.Com Audience Awards. De asemenea el a primit nominalizări la premiile Drama League și Drama Desk pentru interpretarea sa din această piesă. Radcliffe a interpretat pentru prima oară acest rol la Londra în 2007, obținând critici de specialitate foarte bune, ceea ce i-a înrâurit în mod pozitiv debutul în West End. Piesa era regizată de Thea Sharrock, iar colegul său de scenă era Richard Griffiths, partenerul său din filmele cu Harry Potter și câștigător al premiului Tony.

Printre alte filme în care Radcliffe a mai jucat se numără filmul independent australian “December Boys,” sau rolul lui Jack Kipling din filmul de televiziune “My Boy Jack,”. În film au mai jucat Kim Cattrall, Carey Mulligan și David Haig.


RUPERT GRINT a interpretat rolul lui Ron Weasley, colegul de clasă și prietenul loial al lui Harry Potter din toate filmele, începând cu 2001. În prezent el lucrează la adaptarea ultimei cărți, “Harry Potter și Talismanele Morții”, care este turnată în două părți: prima va apărea pe ecrane în noiembrie 2010, iar cea de-a doua în vara lui 2011.

Recent, Grint a jucat în filmul independent britanic “Cherrybomb,” care a întrunit laudele criticii la festivalurile de film, atât în Regatul Unit, cât și în Europa. În curând el va putea fi urmărit în comedia “Wild Target,” în care va apărea alături de Emily Blunt și Bill Nighy. Grint și-a făcut debutul în cinematografie odată cu rolul lui Ron Weasley pe care l-a câștigat în 2001, în filmul “Harry Potter și Piatra Filozofală”. Interpretarea acestui rol i-a adus actorului o nominalizare la premiul British Film Critics’ Circle, la categoria cel mai bun actor debutant și un premiu Young Artist, pentru cel mai promițător rol de debut. În 2002, după primul film cu Harry Potter, Grint a jucat rolul unui profesor trăsnit în filmul lui Peter Hewitt, “Thunderpants,” alături de Simon Callow, Stephen Fry și Paul Giamatti. În 2006, Grint a apărut alături de Julie Walters și Laura Linney în filmul independent al lui Jeremy Brock, “Driving Lessons”.


EMMA WATSON a jucat rolul lui Hermione Granger, prietena fidelă a lui Harry Potter și a lui Ron Weasley, în toate filmele cu Harry Potter, cel mai recent fiind “Harry Potter și Ordinul Phoenix.” Ea va interpreta același rol și în filmul următor “Harry Potter și Talismanele Morții”, adaptarea în două părți a celui de-al șaptelea și ultimul volum din seria Harry Potter.

În afară de rolul Hermione, Watson a mai dublat-o și pe Princess Pea din filmul de animație și aventuri din 2008 “The Tale of Despereaux.” Watson și-a făcut debutul actoricesc în primul film cu Harry Potter, “Harry Potter și Piatra Filozofală”, obținând premiul Young Artist pentru cel mai bun rol principal feminin. Apoi ea a mai obținut în doi ani consecutivi premiul AOL pentru cel mai bun rol secundar feminin, primul pentru rolul din “Harry Potter și Camera Secretelor” și cel de-al doilea pentru “Harry Potter - Prizonier la Azkaban.”

Watson a mai obținut două nominalizări la premiile Critics’ Choice din partea Broadcast Film Critics Association pentru rolurile din “Harry Potter - Prizonier la Azkaban” și “Harry Potter și Pocalul de Foc”.


JIM BROADBENT îl interpretează pe profesorul Horace Slughorn, care deține informații vitale despre puterile maleficului Lord Cap de Mort.

Broadbent a obținut premiul Academiei și un Glob de Aur pentru interpretarea sa din filmul biografic al lui Richard Eyre, din 2001, “Iris,” în care a jucat alături de Judi Dench. Rolul soțului devotat al lui Iris Murdoch, John Bayley, i-a adus lui Broadbent premiul National Board of Review, și nominalizări la premiile Screen Actors Guild și BAFTA pentru cel mai bun rol secundar. Pe lângă acestea, el a obținut premiul Los Angeles Film Critics atât pentru rolul din “Iris” cât și pentru rolul din muzicalul de mare succes al lui Baz Luhrmann, “Moulin Rouge!,” pentru care a mai câștigat un premiu BAFTA, la categoria cel mai bun actor din rol secundar.

Anterior, Broadbent a mai câștigat un premiu London Film Critics Circle și premiul pentru cea mai bună interpretare masculină la Festivalul de film de la Veneția, în 1999, pentru rolul din filmul lui Mike Leigh, “Topsy-Turvy.” Tot Leigh a asigurat regia celorlalte două filme în care a jucat Broadbent, “Life is Sweet” și “Vera Drake.”

În 2008, Broadbent a jucat alături de Harrison Ford în blockbuster-ul “Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull,” de Steven Spielberg. Printre filmele sale recente se numără fantezia “Inkheart,” drama istorică “The Young Victoria,” filmul independent britanic “The Damned United,” și filmul televiziunii HBO, “Einstein and Eddington.”

Ca răsplată a muncii sale în televiziune, Broadbent a primit recent premiile Golden Globe și BAFTA, plus o nominalizare la premiul Emmy, la categoria cel mai bun actor, pentru rolul titular din filmul de televiziune “Longford.” De-a lungul timpului el a mai apărut în peste 40 de proiecte, incluzând mini-seriale, filme sau seriale de televiziune.

Broadbent și-a urmat studiile la London Academy of Music and Dramatic Art, și a jucat mult pe scena teatrelor the Royal National Theatre și the Royal Shakespeare Company.


HELENA BONHAM CARTER revine în rolul Bellatrix Lestrange, Devoratoare a Morții și susținătoare a Lordului Cap de Mort, pe care l-a început în 2007 în hit-ul “Harry Potter și Ordinul Phoenix.” Ea va continua acest rol și în mega-hit-ul în două părți, “Harry Potter și Talismanele Morții”, bazat pe cea mai recentă carte a seriei cu Harry Potter.

Printre proiectele sale următoare se numără “Alice in Wonderland,” în care joacă rolul reginei de roșu, în regia lui Tim Burton, și filmul biografic de televiziune “Enid Blyton,” în care va juca rolul faimoasei scriitoare de cărți pentru copii.

Bonham Carter a jucat într-o largă paletă de filme, proiecte teatrale sau de televiziune, atât în Statele Unite cât și în Anglia sa natală. Cel mai recent rol interpretat de ea a fost cel din blockbusterul de acțiune “Terminator - Salvarea,” în regia lui McG. Anul trecut, Bonham Carter a obținut o nominalizare la Globul de aur și a câștigat premiul Evening Standard British Film pentru cea mai bună actriță, pentru rolul din adaptarea realizată de Tim Burton, “Sweeney Todd,” cu Johnny Depp în rolul principal.

Bonham Carter a mai adunat în palmaresul său nominalizări la premiile Oscar®, Golden Globe, BAFTA și Screen Actors Guild pentru drama romantică din 1997, “The Wings of the Dove,” un film după romanul lui Henry James.

Ea și-a făcut debutul în 1986 în rolul principal din filmul istoric și biografic al lui Trevor Nunn, “Lady Jane.” Imediat după terminarea acestui film ea a fost solicitată de regizorul James Ivory pentru rolul principal din “A Room with a View,” bazat pe romanul lui E.M. Forster. Ea a mai jucat cu succes în încă două dintre ecranizările după romanele lui Forster: “Where Angels Fear to Tread” de Charles Sturridge și “Howard’s End,” de James Ivory, pentru ultimul dintre ele obținând prima sa nominalizare la premiul BAFTA.

Printre creațiile de început ale carierei sale cinematografice, se numără filmul lui Franco Zeffirelli “Hamlet,” alături de Mel Gibson; “Mary Shelley’s Frankenstein,” regizat și interpretat de Kenneth Branagh; “Mighty Aphrodite” de Woody Allen; și “Twelfth Night,” film care a readus-o sub bagheta regizorală a lui Trevor Nunn. Ea a jucat apoi în filmul lui David Fincher “Fight Club,” cu Brad Pitt și Edward Norton, în filmele regizate de Tim Burton “Big Fish,” “Planet of the Apes” și “Charlie and the Chocolate Factory.” De asemenea, ea a jucat în numeroase filme independente cum ar fi “Carnivale,” “Novocaine,” “The Heart of Me,” “Till Human Voices Wake Us” și “Conversations with Other Women.”


ROBBIE COLTRANE apare din nou în rolul îngrijitorului de la Hogwarts, îndrăgitul Rubeus Hagrid, care are în grija sa toate creaturile mari sau mici. Coltrane și-a început rolul odată cu “Harry Potter și Piatra Filozofală”, obținând pentru el nominalizări la premiile BAFTA și Los Angeles Film Critics Circle.

De curând, Coltrane a mai jucat în filmul independent de mare succes la critică, “The Brothers Bloom,” care a fost prezentat la mai multe festivaluri de film și a fost lansat pe marile ecrane în luna mai a acestui an. De asemenea, vocea lui s-a făcut auzită pe coloana sonoră a filmului de animație și aventură “The Tale of Despereaux.” Lunga listă de filme în care a jucat include, printre altele, “Ocean’s Twelve,” al regizorului Steven Soderbergh; filmele regizate de Stephen Sommers “Van Helsing” și “The Adventures of Huckleberry Finn”; filmul fraților Hughes “From Hell,” cu Johnny Depp; filmele cu James Bond “The World is Not Enough” și “Goldeneye”; filmele lui Luis Mandoki “Message in a Bottle”; “Buddy”; “The Pope Must Die”; “Nuns on the Run,” pentru care el a primit premiul Peter Sellers Comedy Award la festivitatea de premiere din 1991 a Evening Standard British Film; filmul lui Kenneth Branagh “Henry V”; “Let It Ride”; filmele lui Carl Reiner “Bert Rigby, You’re a Fool”; “Mona Lisa,” în regia lui Neil Jordan; “Absolute Beginners”; sau “Defense of the Realm.”

Coltrane este foarte cunoscut datorită popularului și premiatului serial de televiziune “Cracker,” care i-a adus numeroase premii pentru interpretare, între care trei premii consecutive BAFTA pentru cel mai bun actor de televiziune în 1994, 1995 și 1996;


MICHAEL GAMBON reia rolul Profesorului Albus Dumbledore, înțeleptul și respectatul director al Hogwarts School. El a mai interpretat rolul lui Dumbledore și în “Harry Potter – Prizonier la Azkaban,” “Harry Potter și Pocalul de Foc” și “Harry Potter și Ordinul Phoenix.”

Gambon a fost apreciat și răsplătit pentru numeroasele sale creații teatrale, cinematografice și de televiziune, de-a lungul unei cariere care se întinde pe mai bine de patru decenii. El a fost premiat, alături de întreaga distribuție, cu Screen Actors Guild și Critics’ Choice, pentru “Gosford Park,” al lui Robert Altman. A obținut patru premii BAFTA TV pentru interpretarea din proiectele “Perfect Strangers”; “Longitude”; “Wives and Daughters,” pentru care a mai obținut și premiul Royal Television Society (RTS); și pentru rolul principal din “The Singing Detective,” pentru care a fost răsplătit cu un premiu RTS și un premiu Broadcast Press Guild. Gambon a mai obținut și nominalizări la premiile Emmy și Golden Globe pentru interpretarea rolului președintelui Lyndon Baines Johnson din filmul televiziunii HBO “The Path to War.” În 1998, el a fost înălțat la rangul de cavaler al regatului britanic de către regina Elisabeta a II-a pentru serviciile aduse teatrului.

Mai recent, Gambon a apărut în filmul independent “Brideshead Revisited,” iar în curând va juca în drama post-apocaliptică “The Book of Eli,” în care va apărea alături de Denzel Washington, în regia fraților Albert și Allen Hughes. Filmul este programat să apară la începutul anului 2010.

Printre filmele în care a jucat Gambon se numără filmul lui Jake Paltrow “The Good Night,” drama lui Robert De Niro “The Good Shepherd,” remake-ul “The Omen,” filmele lui Wes Anderson “The Life Aquatic,” “Sky Captain and the World of Tomorrow,” “Sylvia,” “Open Range,” “The Insider,” filmele lui Tim Burton “Sleepy Hollow,” “The Last September,” “Dancing at Lughnasa,” “The Gambler,” “The Wings of the Dove” și “The Cook, The Thief, His Wife & Her Lover.”

La Royal National Theatre (RNT), Gambon a interpretat roluri mari din piese de Harold Pinter , Simon Gray; și trei dintre piesele lui Alan Ayckbourn. Tot la RNT, Gambon a jucat rolul lui Falstaff din “Henry IV, Partea I și II.” Și rolurile principale din “Volpone,” rol pentru care a obținut un premiu Evening Standard; versiunea lui Nicholas Hytner pentru “Cressida,” la teatrul Almeida; punerea în scenă a lui Patrick Marber a piesei “Caretaker” la West End; sau producția lui Stephen Daldry “A Number” la The Royal Court Theatre.


ALAN RICKMAN interpretează rolul enigmaticului profesor de la Hogwarts, Severus Plesneală, rol pe care l-a deținut în toate filmele cu Harry Potter de până acum.

De curând, Rickman a jucat rolul lui Judge Turpin din ecranizarea lui Tim Burton “Sweeney Todd.” El va lucra din nou cu regizorul Burton la filmările pentru fantezia “Alice in Wonderland,” care va fi prezentată publicului în primăvara anului 2010.

Rickman avea deja multe premii în palmaresul său de actor britanic de teatru când și-a făcut debutul în blockbuster-ul de acțiune “Die Hard” din 1988.

În 1992, el a obținut un premiu BAFTA pentru rolul secundar al Șerifului din Nottingham din filmul “Robin Hood: Prince of Thieves.” Tot în anul acela el a primit premiile Evening Standard British Film și London Film Critics Circle pentru cel mai bun rol masculin în filmul respectiv, ca și pentru filmele lui Anthony Minghella “Truly, Madly, Deeply” și Stephen Poliakoff “Close My Eyes,” la care se adaugă un premiu London Film Critics Circle pentru interpretarea sa din “Quigley Down Under”. Mai târziu el a obținut nominalizări la premiul BAFTA pentru interpretarea sa din filmul lui Ang Lee “Sense and Sensibility” și din filmul “Michael Collins,” de Neil Jordan.

Printre alte realizări cinematografice ale lui Rickman se numără “Bottle Shock,” pentru care a obținut premiul pentru cel mai bun actor în 2008, la Festivalul de film de la Seattle; “Nobel Son”; “Perfume: The Story of a Murderer”; “Snow Cake”; “Love Actually”; “Blow Dry”; “Galaxy Quest”; “Dogma”; “Judas Kiss”; și “Mesmer,” pentru care a obținut titlul de cel mai bun actor în 1994 la Festivalul de film de la Montreal.


MAGGIE SMITH reia rolul profesoarei de la Hogwarts, Minerva McGonagall, rol pe care l-a interpretat în toate filmele cu Harry Potter.

Smith va juca în continuare în aventura fantastică a lui Julian Fellowes “From Time to Time,” planificată să apară pe crane la sfârșitul acestui an.

Una dintre cele mai apreciate actrițe ale industriei de profil, Smith a fost recompensată cu numeroase premii pentru activitatea sa din teatru, televiziune sau cinematografie. De două ori laureată a Academiei, Smith a obținut primul său Oscar pentru inegalabila interpretare a rolului titular din “The Prime of Miss Jean Brodie,” în 1969, pentru care a mai primit și un premiu BAFTA și o nominalizare la Globul de aur. După un deceniu, ea a obținut cel de-al doilea Oscar al său, dar și un Glob de aur și un premiu Evening Standard și o nominalizare la premiul BAFTA, pentru rolul ei din “California Suite.” Mai recent, Smith și-a adjudecat nominalizări la Oscar®, Golden Globe și BAFTA pentru rolul din filmul lui Robert Altman, “Gosford Park,” pentru care a mai primit și premiile Critics’ Choice și Screen Actors Guild alături de întreaga distribuție a filmului.

Multiplele distincții primite de Smith mai includ și nominalizări la Oscar® pentru rolurile din “Othello,” “Travels with My Aunt” și “A Room with a View,” pentru care a mai primit și premiile BAFTA și Globul de aur; sau premii BAFTA pentru “A Private Function” și “The Lonely Passion of Judith Hearne,” pentru ultimul dintre ele adjudecându-și și un premiu Evening Standard Film. De curând ea a primit și un premiu Emmy pentru interpretarea sa din filmul HBO “My House in Umbria.”

De-a lungul întregii sale cariere, Smith a continuat să apară pe scenele din Londra și New York. Ea a obținut un premiu Tony pentru interpretarea din “Lettice and Lovage,” iar anterior a obținut nominalizări la premiul Tony pentru “Night and Day” și “Private Lives.” Ea a obținut și premiile Evening Standard Drama Awards pentru interpretările din “Virginia” și “Three Tall Women.”


TOM FELTON revine în rolul cunoscutului dușman al lui Harry Potter, maleficul Draco Reacredință, care a primit din partea Lordului Cap de Mort o însărcinare esențială pentru îndeplinirea planurilor sale sinistre. Felton, care a interpretat rolul lui Draco în toate filmele cu Harry Potter, va continua să-l joace și în filmul în două părți “Harry Potter și Talismanele Morții”, care e o adaptare a ultimei cărți din serie.

Felton joacă de la opt ani, a interpretat rolul lui Peagreen Clock din povestirea fantastică a lui Peter Hewitt, “The Borrowers.” Rolul l-a adus în atenția regizorului Andy Tennant, care l-a distribuit în povestirea epică “Anna and the King”.


BONNIE WRIGHT a crescut odată cu personajul Ginny Weasley, cea mai mică dintre frații Weasley, apărând în toate filmele cu Harry Potter, de la stadiul de bebeluș și până la faza de iubită a lui Harry Potter. Wright va reveni în același rol și în filmul care se va turna în curând, “Harry Potter și Talismanele Morții”, și care va încheia seria filmelor cu Harry Potter.

Printre rolurile interpretate de ea se numără și cele din diverse producții de televiziune. Ea a interpretat-o pe Agatha Christie tânără, în filmul televiziunii BBC “Agatha Christie: A Life in Pictures,” și a mai apărut și în drama de aventuri “Stranded,” o producție Hallmark, care s-a transmis în SUA și Marea Britanie. Mai recent, ea și-a împrumutat vocea într-unul dintre episoadele serialului animat de pe Disney Channel, “The Replacements.”

Despre echipa de producție
jinglebells