Articole Friday the 13th

(2009)

Vineri 13

Despre distributie si echipa de productie

JARED PADALECKI (Clay) lucreaza in momentul de fata la cel de-al patrulea sezon din thriller-ul de succes „Supernatural,” in care joaca rolul lui Sam Winchester, eroul ezitant ce incearca sa-si salveze tatal de forte nevazute. inainte de acesta, el a putut fi vazut in „Gilmore Girls.”
Padakecki a jucat recent alaturi de Peter O’Toole si Marcia Gay Harden in „Home for Christmas.” De asemenea a mai jucat in „House of Wax,” „Cry Wolf,” „Flight of the Phoenix” (alaturi de Dennis Quaid si Giovanni Ribisi), „New York Minute” (alaturi de Mary-Kate si Ashley Olsen) si „Cheaper by the Dozen,” alaturi de Steve Martin.
Padalecki a jucat rolul principal din filmul de televiziune „Young MacGyver” si a petrecut doua luni in Australia pentru „A Ring of Endless Light.”

DANIELLE PANABAKER (Jenna) a atras atentia criticilor cu rolul sau din miniseria HBO „Empire Falls,” in care a jucat alaturi de Paul Newman si Ed Harris. Printre productiile de televiziune in care Panabaker a jucat rolul principal se mai numara „Searching for David’s Heat,” „Mom at Sixteen” si „Sex & the Single Mom,” precum si „Stuck in the Suburbs.”
Filmografia sa include si productiile „Mr. Brooks,” un thriller in care a jucat alaturi de Kevin Costner si Dane Cook, „Yours, Mine and Ours,” alaturi de Renee Russo si Dennis Quaid si „Sky High.”
Nascuta in Georgia, Panabaker a absolvit liceul la 14 ani si in prezent isi ia licenta in lb.engleza la UCLA.

AARON YOO (Chewie) a putut fi vazut recent in „Nick and Norah’s Infinite Playlist,” in care a jucat alaturi de Michael Cera, film a carui premiera a avut loc la Festivalul International de Film de la Toronto, in 2008. Primul rol important al lui Yoo a fost in 2007, cand a jucat alaturi de Shia LaBeouf in „Disturbia.” Ulterior, el a jucat alaturi de Kate Bosworth si Kevin Spacey in „21,” bazat pe bestseller-ul „Bringing Down the House,” si in „The Wackness.”
in domeniul televiziunii, Yoo a avut roluri episodice in „ER,” „Law & Order: SVU,” „Love Monkey” si „Ed.”
Nascut in Dallas si crescut in East Brunswick, New Jersey, Yoo a absolvit University of Pennsylvania, cu licenta in teatru si detine centura neagra de grad doi in Tae Kwon Do.

AMANDA RIGHETTI (Whitney) poate fi vazuta in serialul CBS „The Mentalist,” in care joaca alaturi de Simon Baker. Pe marele ecran, ea a putut fi vazuta recent, alaturi de Seann William Scott si Paul Rudd, in comedia „Role Models”
Righetii a mai aparut in serialele FOX „North Shore” si „Reunion.” Filmografia sa mai include un rol secundar in filmul de televiziune „Romy & Michele: In the Beginning.”

ARLEN ESCARPETA (Lawrence) va putea fi vazut in curand in „Roslyn” si in „Dough Boys.”
in 20505, Escarpeta a atras atentia criticilor prin rolul sau din drama independenta „American Gun,” in care au mai jucat Forest Whitaker, Marcia Gay Harden si Donald Sutherland. Anul urmator, el a jucat in drama „We Are Marshall.” in 2007, Escarpeta a jucat in comedia „The Ten,” regizata de David Wain.
Pe micul ecran, Escarpeta a jucat in serialul NBC „American Dreams” si a avut roluri episodice in „Judging Amy,” „ER” si „The Shield.”

MARCUS NISPEL (regizor) a debutat in lung-metraje cu remake-ul clasicului „The Texas Chainsaw Massacre,” produs de Platinum Dunes. Filmul a strans peste 110 milioane dolari pe intreg mapamondul, a castigat premiul Teen Choice pentru cel mai bun horror/thriller si a fost nominalizat la MTV Movie Awards la aceeasi categorie. Nispel a continuat, producand si regizand filmul de televiziune „Frankenstein,” apoi „Pathfinder.”
Nascut in Germania, Nispel a lucrat initial in domeniul advertisingului. A sosit in America cu o bursa Filbright, in 1984, pe cand avea 20 ani. Pe cand se afla in New York, Nispel si-a fondat compania de productie, Portfolio Artists Network, care avea sa fuzioneze mai tarziu cu RSA-USA a lui Ridley si Tony Scott.
Nispel a adunat 12 nominalizari la MTV Music Video Award, din care patru castigate. A regizat peste o mie de spoturi comerciale si videoclipuri muzicale.

MICHAEL BAY (producator) a fost initial un regizor premiat de reclame si videoclipuri inainte de a deveni un aclamat regizor la Hollywood. Caracterizat de stilul sau vizual agresiv si de secventele de actiune, filmele regizate si produse de Bay au un total de incasari de peste 3 miliarde dolari.
Remarcat ca unul din regizorii de elita din domeniul filmelor de actiune, Bay uimeste audienta inca de la premiera primului sau lung-metral, „Bad Boys,” in care joaca Will Smith si Martin Lawrence. La un an dupa acesta, in 1996, Bay a regizat „The Rock,” in care apar Sean Connery si Nicolas Cage. Au urmat „Armageddon,” cu Bruce Willis, Ben Affleck si Liv Tyler, apoi „Pear Harbor.” in 2003 a realizat „Bad Boys II” iar mai apoi „The Island,” cu Ewan McGregor, Scarlett Johansson, Sean Bean si Steve Buscemi. in 2007, Bay a transformat un serial de desene animate intr-un blockbuster: filmul sau, „Transformers,” a strans incasari de peste 700 milioane dolari pe intreg mapamondul.

Compania de pruductii a lui Bay, Bay Films, este una din cele mai spectaculoase din intreg Hollywood-ul. Cu cinci ani in urma, Bay, impreuna cu Brad Fuller si Andrew Form a fondat Platinum Dunes, o companie cu misiunea de a realiza filme cu bugete sub 15 milioane dolari, care sa ofere regizorilor talentati de videoclipuri si de reclame ocazia de a debuta in lung-metraje. Prima productie a companiei a fost „The Texas Chainsaw Massacre,” un remake dupa horror-ul clasic din 1974, care a adunat incasari de peste 110 milioane dolari in intreaga lume. Au urmat „The Amityville Horror,” „The Texas Chainsaw Massacre 2: The Beginning,” si un remake dupa thrillerul din 1986, „The Hitcher.”

De-abia terminandu-si studiile de film, Bay a inceput sa regizeze reclame si videoclipuri pentru Propaganda Films. Munca sa pentru artisti precum Meat Loaf, Aerosmith, Tina Turner si Donny Osmond i-au adus faima si mai multe nominalizari la premiile MTV.

SEAN CUNNINGHAM (Producator) este un regizor, producator si scenarist cunoscut cel mai bine pentru seria de filme horror „Friday the 13th,” in care personajul principal este criminalul Jason Voorhees. Cunningham a produs „Freddy vs. Jason,” „Jason X” si „Jason Goes to Hell: The Final Friday,” precum si horrorul clasic „Last House on the Left.” De asemenea a regizat lung-metrajele „A Stranger Is Watching” si „XCU.”

DANIEL C. PEARL (regia de imagine), la cateva luni dupa obtinerea masteratului la Universitatea din Texas in 1973, a realizat regia de imagine pentru originalul „The Texas Chainsaw Massacre,” pentru regizorul si scenaristul Tobe Hooper. Un film independent legendar, acesta face parte din colectia permanenta de filme a Muzeului de Arta Moderna din New York. Treizeci de ani mai tarziu, Pearl s-a ocupat de regia de imagine a remake-ului propriului sau film. Pearl a mai realizat „Captivity,” „AVPR: Aliens vs. Predator – Requiem,” precum si clasiclele „Invaders from Mars” si „Amazon Women on the Moon.” De asemenea Pearl s-a mai ocupat de regizarea videoclipurilor unor artisti precum U2, The Police, Van Halen, Guns N’Roses, Michael Jackson, Tina Turner si Mariah Carey.

STEVE JABLONSKI (compozitor) a realizat recent coloana sonora a blockbusterului „Transformers” si o va face si pentru continuarea acestuia, „Transformers 2”. A mai colaborat cu Bay la „The Island”; A compus cateva melodii pentru Bay in „Bad Boys II”, „Pearl Harbor” si „Armageddon”.
Jablonski a mai colaborat cu Marcus Nispel la reimaginarea filmului „The Texas Chainsaw Massacre”. Filmografia sa include „The Amitville Horror”, „The Texas Chainsaw Massacre: The Beginning”, si „The Hitcher”, „Borfer To Border” si „Sorrow’s Child”, si filmul japonez de animatie „Steamboy”.
La televiziune, muzica sa poate fi auzita in serialul cu succes zdrobitor „Desperate Wives” si in filmul de televiziune „Live from Bagdad”.


DAMIAN SHANNON si MARK SWIFT (Scenariu) au scris hit-ul „Freddy vs. Jason” si lucreaza in prezent la drama „Inland Saints,” pentru regizorul Joek Schumacher.
Sinopsis Note de productie
jinglebells