Articole Friday the 13th

(2009)

Vineri 13

Note de productie

„Cand dispare cineva de pe aici, e dus pentru totdeauna”

„Ce ai de facut cand realizezi un film cum este acesta, incepi sa te intrebi: care este mitologia ce ii face pe oameni sa vrea sa vada din nou si din nou acest film?” spune regizorul Marcus Nispel. „Atunci te asiguri ca le oferi spectatorilor ceea ce vor sa vada, dar nu intocmai ceea ce asteapta. Asta e ceea ce le face pe aceste filme sa fie nostime”

„Jason Voorhees, Darth Vader, Freddy Krueger... sunt doar cativa ticalosi care te fac sa ii tii minte” afirma actorul Jared Padalecki. „Esti preocupat de ceea ce vor face in pasul urmator. Chiar daca nu ai vazut filmele, ai auzit de ele, deci, precis ai auzit de „Vineri 13”. Totul se desfasoara in jurul lui Jason”.
Dupa succesul din 2003 al filmului „The Texas Chainsaw Massacre”, producatorii de la Platinum Dunes, Michael Bay, Andrew Form si Brad Fuller s-au reunit cu Nispel pentru a readuce pe ecran „Friday the 13th”.

„Pentru ca Texas Chainsaw Massacre a avut un succes atat de mare,” noteaza Fuller, „Michael si Drew, impreuna cu mine am chibzuit si ne-am spus: „Care mai sunt filmele pe care le iubeam noi in copilarie?” „asta-i! „Vineri 13” ne-a venit in minte.
„Ni s-a parut grozav sa luam personajul Jason Voorhees si sa-l readucem inapoi pe ecran” adauga Form.
„Mai intai de toate suntem fani ai filmelor horror si avia apoi producatori, si am crescut cu filmelse astea, am iubit „Vineri 13” afirma Fuller. „Erau nemaipomenite si aveau si o parte de distractie, in felul lor.”

Mostenirea...

Pe 13 iunie 1958, intr-o vineri, doi tineri pedagogi de la tabara Crystal Lake fug pe ascuns de la o intrunire in jurul focului de tabara pentru un rendez-vous ilicit, dar sunt gasiti asasinati de un necunoscut. Peste douazeci de ani, tabara este renovata si gata de redeschidere.

Localnicii avertizeaza asupra blestemului ce planeaza asupra „Taberei insangerate”, dar administratorul si tinerii lui consilieri ignora misteriosul presentiment, doar pentru a fi ucisi cu brutalitate de Pamela Voorhees, o femeie a carui baiat, Jason, se inecase in 1957. Numai unul dintre consilieri va supravietui cosmarului ingrozitor trait vreme de 24 de ore care i-au parut o etenitate. Iata pe scurt filmul care a ingrozit spectatorii in 1980.

Violenta, cruzimea, suspansul care abunda in „Vineri 13” au facut ca filmul sa devina un deschizator de drum in genul horror. „Vineri 13” un mare succes de casa a devenit franciza, si inca una dintre cele mai mari in domeniul horror, din toate timpurile. Au urmat show-uri de televiziune, povestiri, reviste de benzi desenate, jocuri video. Nemernicul care este figura centrala a filmului a devenit parte din cultura pop moderna.

Reimaginand....

Forta plina de dinamism care a recreat „The Texas Chainsaw Massacre” o constituie echipa formata din regizorul Marcus Nispel, regizorul de imagine Daniel Pearl, „am simtit ca filma va avea un look unic, frumos, bogat in senzati” isi aminteste Fuller.
„Am fost deosebit de norocosi sa ii avem pe scenaristii Damian Shannon si Mark Swift cei care au scris si „Freddy vs Jason”” afirma Fuller. „stiam ca tin mult la personajul Jason si la mostenirea acestuia, la fel de mult ca si noi, si am avut incredere ca vor face ca scenariul sa contina toate elementele din primul film si ca le vor combina intr-un fel proaspat , si inventiv. Chiar au reusit sa faca asa ceva”

„Camd mi-a sosit scenariul, m-am indragostit de el” comenteaza Nigel. „Este acelasi ingrozitor Jason, numai ca de aceasta data sunt dezvaluite niste aspecte noi”. Ceea ce i-a placut cel mai mult lui Nigel este modul in care scenaristii l-au abordat pe Jason, cu respect. „Nu se refera niciodata la Jason ca la un monstru, sau un ticalos. Este un anti-erou. si acest lucru m-a atras pe mine spre genul acesta de personaje. in general, nu sunt foarte interesat de personaje supranaturale. Ceea ce ma sperie ma mine este sa am drept vecin pe unul ca Leatherface sau Jason”.
Pentru Shannon si Swift , ca si pentru realizatori, una dintre cele mai mari provocari a fost ca in procesul de conceptie si dezvoltare a scenariului sa decidem momentul de star al filmului si mai ales, cum sa includem cumva celelalte 11 filme facute anterior.

„Se lucreaza sub multa presiune cand trebuie sa relansezi o franciza cum este aceasta, pentru ca ai de multumit doua feluri de public” afirma Fuller. „Exista cei care cunosc deja povestile si vin sa vada doar din curiozitate. Pe de alta parte, ai publicul nou, cei care nu sunt neaparat fani ai titlului, dar sunt amatori de filme horror. Am vrut sa satisfacem ambele tabere si sa le oferim ceva ce nu au mai vazut inainte, dar in acelasi timp legat de momentele din filmele originale.”
Odata definitivat scenariul, realizatorii au inceput sa distribuie castingul. Primul personaj avea sa fie Clay Miller, tanarul care pleaca in cautarea surorii lui. Jared Padalecki, care apare in showul de televiziune „Supernatural” a fost ales pentru acest rol.

„Sora lui Clay a disparut de mai bine de o luna de zile, iar el vrea sa afle ce s-a intamplat” expluca Padalecki. „Bate la usa unei cabane de langa lac si ajunge in compania unor pusti de liceu care venisera sa petreaca acolo un weekend.”
in timp ce cauta unele indicii despre sora sa, Clay o intalneste pe Jenna, care a venit acolo pentru o escapada de sfarsit de saptamana. Interpretata de Danielle Panabaker „Jenna are un comportament ambiguu, il incurajeaza pe Trent, ai carui parinti au o cabana unde se poate distra cu prietenii, dar se limiteaza la flirt.
Personsjul Jennei este complicat. Realizatorii si-au dorit ca publicul sa o placa pe Jenna, chiar daca vine la cabana de la lac cu un baiat si il lasa balta apoi, pentru un altul” explica Nispel.
in ce-l priveste pe Trent „Este un ticalos, spune fatis Nispel. Este arogant, dar trebuie sa fie oarecum placut in acelasi timp, daca poate fi ceva de placut la el.”

In timp ce Jason terorizeaza codrul din jurul Crystal Lake, personajele Lawrence si Chewie, interpretate de Arlen Escarpeta si Aaron Yoo, aduc o adiere comica filmului, ei fiind o pereche de petrecareti care nu vor sa scape nicio ocazie.
„Chewie este saltimbancul filmului” rade Aaron Yoo. „Cineva mi-a spus odata ca intr-un film ca acesta, e nevoie sa vezi un clovn cum moare. Prima data cand i-am intalnit pe producatori, mi-au zis: „Nu trebuie sa faci nimic infricosator in film, doar sa fii amuzant. Daca nu esti amuzant, te bagam intr-un container cu carne si te trimitem inapoi acasa” Yoo a sperat din toata inima ca producatorii glumesc, dar, fiind vorba de un horror, nu poti fi niciodata sigur.
Despre distributie si echipa de productie
jinglebells