Articole Astérix aux jeux olympiques

(2008)

Asterix la Jocurile Olimpice

Despre producție

Povestea acestui film pleacă de la un vis de copilărie. Mare fan al albumelor lui Goscinny și Uderzo, Thomas Langmann visa de multă vreme să aducă aventurile lui Asterix, micuțul gal, pe ecran. Succesul seriei Asterix era deja binecunoscut: "Asterix și Obelix împotriva lui Cezar" realizat de Claude Zidi în 1999, a avut 9 milioane de intrări în Franța; "Asterix și Obelix: Misiunea Cleopatra", de Alain Chabat, în 2002, a adus 15 milioane de spectatori francezi în săli, astfel că Langmann, împreună cu societatea cariea îi este patron, La Petite Reine, s-a hotărât să pornească asaltul asupra lui Asterix. Ca întotdeauna, a avut susținerea Pathe.

Cu cât mai repede cu atât mai bine! Langmann a ales "Asterix aux Jeux Olympiques" pentru că, spune el, "este aventura cea mai vizuală, cea mai spectaculoasă, deci, cea mai cinematografică, care oferă posibilitatea, prin subiectul în sine, să fie angajați actori de naționalități diverse, în special europeni". De asemenea, proiectul i se părea ideal pentru o comedie, care să fie același timp un film grandios, în tradiția lui Ben Hur și Spartacus.
și totuși, înainte de demersurile oficiale după Albert Uderzo, a preferat să lucreze mai întâi la scenariu. Langmann s-a implicat personal în alcătuirea scenariului, alături de Olivier Dazat, Alexandre Charlot și Franck Magnier, cărora le-a trasat liniile principale, totul pentru desăvârșirea unei aventuri complet originale. Iată că vom asista la un duel între Cesar și Brutus, fiul adoptiv al acestuia, care nu are decât o singură idee în cap, să devină Cesar în locul lui Cesar; la o poveste de dragoste între un tânăr gal și o prințesă grecoaică, râvnita și de Brutus, dar a cărui mână va fi acordată câștigătorului Jocurilor Olimpice... Și la delicios de amuzanta intrigă prin care, Asterix și Obelix îl vor ajuta pe compatriotul lor să învingă și dragostea să triumfe.

În timp ce lucra la scenariu, Thomas Langmann a început să se gândească la casting. "De cincisprezece ani visez la la o adaptare a lui Asterix, și încă de atunci mă gândesc la un duet Cesar/ Brutus, afirmă el. Prima idee: Alain Delon pentru rolul lui Iulius Cesar, iar cea de a doua: Benoit Poelvoorde rolul lui Brutus. Langmann -a distrat numai i-a închipuit pe cei doi drept fiu, starul- actorul belgian cu un potențial incredibil, cunoscut publicului din "Le Boulet", rolul gardianului dulce-inocent. Cea de a treia ideea descoperirea unui nou Asterix, care dea un iz proaspăt duetului Asterix- Obelix. Astfel, câteva luni târziu, Clovis Cornillac a intrat . Cea de a idee a fost găsească pentru rolurile secundare actori europeni, comici din generație, foarte lor (Michael Nully, Herbig Santiago Segura). sfârșit, cea de a cincea idee a a fost folosească, într-o , sportivi deveniți , care dea un de seducție prestigiu acestei aventuri.

Pentru a-și realiza visul, l-a ales Frederic Forestier, care a semnat regia filmului "Le Boulet", această spumoasă comedie-aventură cu Gerard Lanvin, Benoit Poelvoorde și Jose Garcia. Totuși, Langmann insistă să co-realizeze filmul, trecând pentru prima dată în spatele camerei.

Imediat ce prima versiune a scenariului a fost definitivată, realizatorul a făcut demersurile către Albert Uderzo (care a participat anterior și la câteva ședințe de lucru pe marginea scenariului), apoi i-a abordat pe Alain Delon și Benoit Poelvoorde, care s-au angajat pe loc să dea acestei noi adaptări toate mijloacele necesare unui film spectaculos. Ambiția producătorului a făcut ca, într-un timp scurt, bugetul de 75-80 de milioane de euro să facă din această producție cel mai scump film în limbă franceză din istoria cinematografului.

Pe platourile de filmare
jinglebells