Ursul a început să mormăie

de Cinemagia în 4 Aug 2009
Ursul a început să mormăie

Filmările la debutul în lungmetraj al lui Dan Chişu, Ursul, au început luni, 3 august, în Bucureşti, urmând ca pe parcursul celor 24 de zile de filmare programate echipa de producţie să ajungă şi la Snagov, Adunaţii Copăceni şi în satul Picle din judeţul Buzău. Din distribuţia filmului fac parte actori români de renume precum Mihai Constantin, Magda Catone, Claudiu Bleonţ, Şerban Pavlu şi Gabriel Spahiu. Andreea Gramoşteanu, binecunoscută publicului larg pentru apariţiile din serialul Mondenii, va întregi distribuţia filmului, interpretând rolul Simonei, soţia personajului principal, interpretat de Şerban Pavlu.

Director de imagine este Vivi Drăgan Vasile, cunoscut în lumea cinematografică pentru realizări remarcabile în carieră precum filmele Moromeţii, Occident, Filantropica, Nunta mută şi Cealaltă Irina.

Filmul este un road-movie, iar scenariul se petrece în România anului 1990. Noul director al Circului de Stat încearcă să rezolve problemele financiare ale instituţiei vânzând singurul urs al instituţiei, bătrân şi aflat pe moarte, unui vânător german. Planul lui însă eşuează şi artiştii circului i se împotrivesc urmărindu-l până în munţi, unde urma să aibă loc tranzacţia.

"Este o comedie dulce-amară despre o etapă din viaţa noastră când, imediat după Revoluţie, nu ne cunoşteam adevărata listă de priorităţi şi eram încă dominaţi de sentimentalism. Nu ştiam cum să ne gestionăm libertatea proaspăt cîştigată şi mai toate deciziile se luau emoţional", spune despre proiect regizorul debutant Dan Chişu.

Ursul a câştigat în 2008 finanţare la concursul de scenarii organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei şi face parte din portofoliul de proiecte al casei de producţie Libra Film finanţate prin programul MEDIA al Uniunii Europene. Scenariul a fost apreciat şi la nivel internaţional, câştigând în 2008 premiul "The Best Pitch Award" al secţiunii "Connecting Cottbus" din cadrul celei de-a 18-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Cottbus, Germania.

Bugetul filmului este de aprox. 550.000 Euro, din care sprijinul financiar primit din partea CNC este de 990.000 lei.

În urmă cu trei săptămîni, producţia filmului era în pericol de a fi oprită datorită imposibilităţii de a filma secvenţele cele mai importante din film în incinta Circului Globus. Pretenţiile financiare ale conducerii Circului pentru desfăşurarea celor câteva zile de filmare în diferite spaţii din incintele Circului, precum şi pentru apariţia în anumite secvenţe a unor performeri aflaţi sub contract cu Circul Globus, s-au ridicat la aproximativ 10.000 Euro pe zi, tarif comparabil cu plata unei zile de filmare la Palatul Parlamentului sau Castelul Peleş. Onorariile solicitate pentru un artist (fie el echilibrist sau jongler) sau un dresor de ponei ori porumbei erau cifrate la aproximativ 600 de euro pe zi, în condiţiile în care actori importanţi ai scenei şi filmului românesc apar des în filme româneşti cu bugete mici pentru onorarii de aproximativ 300-400 de euro pe zi.

După o analiză serioasă în care s-au luat în calcul şi soluţiile de a filma în Bulgaria sau Ungaria, s-a optat pentru amenajarea unui decor similar circului anilor 1990 în zona platourilor de filmare Castel Film de la Snagov.

Filmul Ursul va fi distribuit pe ecranele din România în vara anului viitor.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
giusky69@yahoo.com pe 21 iulie 2010 15:23
am contribuit la filmarea acestui cu porumbei, sant foarte curios cum a iesit filmul, vreau sa cumpar un DVD cu acest film , cine ma poate ajuta..? va rog...!
alex_il_fenomeno pe 25 iulie 2010 20:33
interesant! sper sa iasa ceva bun !
Ramona pe 18 februarie 2011 17:48
cred ca o sa fie un film de succes.... cand s-a turnat filmul toti actorii au stat la sarata-monteoru la hoteluri si pensiuni,,,, eu pe timpul acela lucram la o pensiune si erau cativa cazati acolo. deabia ast sa-l vad!!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells