Un scriitor, criminal profesionist, ia premiul Academiei

de Gloria Sauciuc în 21 Oct 2008
Un scriitor, criminal profesionist, ia premiul Academiei
Un film ce are ca protagonist un scriitor criminal ia premiul Academiei Europene de Film pentru cel mai bun documentar. Numit Premiul "Arte", intrucat se acorda in colaborare cu postul tv franco-german, se inamaneaza anual de catre Academie, pentru rezultate remarcabile in domeniul realizarii de film documentar. RENÉ, in regia Helenei Trestikova, din Cehia, a obtinut astazi acest premiu, iar motivatia juriului a fost urmatoarea: "E un film care spune o poveste captivanta - filmata de-a lungul a peste 20 de ani - despre un personaj exceptional, chiar daca de la marginea societatii. E un documentar realizat de-a lungul timpului, de o valoare iesita din comun. Juriul a considerat modul in care acesta exploreaza relatia intre subiect si autorul filmului deopotriva fascinanta si provocatoare". Protagonistul documentarului Helenei Trestikova este scriitorul si criminalul Rene Plasil.

Cu o autenticitate bruta, filmul prezinta destinul nefericit al lui Rene, pe o perioada de 20 de ani, in care a intrat si a iesit din inchisoare de nenumarate ori; camera inregistreaza totodata opiniile personajului despre evenimente esentiale pentru evolutia istoriei lumii: Revolutia de catifea, atacul terorist de la 11 septembrie asupra SUA, aderarea Cehiei la Uniunea Europeana etc.

Premiul va fi inmanat in cadrul ceremoniei celei de-a 21-a editii a Premiilor Academiei Europene de Film, adica pe 6 decembrie, la Copenhaga.

 Printre cele zece documentare cu care a concurat Rene a fost si Fados, in regia lui Carlos Saura, restul documentarelor in competitie fiind:

Durakovo - Le village des fous (Durakovo - Village of Fools), Nino Kirtadze, Franta
Kinder . Wie die zeit verghet. (Children. As Time Flies), Thomas Heise, Germania
La Mere (The Mother), Antoine Cattin & Pavel Kostomarov, Elvetia
Man on Wire, James Marsh, UK
Naufrages des Andes (Stranded: I've come from a plane that crashed on the mountains), Gonzalo Arijon, Franta
Obcan Vaclav HAVEL (Citizen Havel), Pavel Kotecky & Miroslav Janek, Cehia
Pyhan Kirjan Varjo (Shadow of the Holy Book), Arto Halonen, Finlanda
The Dictator Hunter, Klaartje Quirijns, Olanda

Imagini

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells