Un război urban: Diaz - Don’t Clean Up This Blood

de Cinemagia în 5 Dec 2012

Diaz: Don’t Clean Up This Blood, produs de Mandragora Movies, prin Bobby Păunescu, va avea premiera în cinematografele româneşti pe 7 decembrie. Filmul a fost difuzat în premieră la cea de-a 62-a ediţie a Festivalului de Film de la Berlin în cadrul secţiunii Panorama şi a fost recompensat cu Premiul Publicului.

Filmul documentează întâmplările din vara lui 2011, de la Summitul din Genova, Italia, a cărui principală temă de discuţiii era reducerea sărăciei globale. Miniştrii de externe ai ţărilor participante au deschis discuţiile pe 18 iulie. Summitul a fost umbrit de intervenţia în forţă a poliţiei asupra unor grupări de militanţi anti-globalizare, torturarea acestora şi moartea tânărului manifestant Carlo Giuliani, în vârstă de 23 de ani. 

Autor a peste 10 filme apreciate internaţional, Daniele Vicari a fost implicat mai bine de 5 ani în etapa de cercetare a faptelor, fiind el însuşi unul dintre participanţi la aceste proteste.

La proiecţia berlineză a filmului au fost prezente şi victimele evenimentului, faţă de care producătorii Domenico Procacci şi Bobby Păunescu şi-au cerut scuze deoarece filmul relevă doar o parte din ceea ce au suferit în realitate. Datorită subiectului delicat, filmările au fost interzise în Italia, autorităţile locale încercând să păstreze tăcerea. Regizorul Domenico Procacci declara pentru Variety: "datorită climatului curent din Italia în timpul lui Silvio Berlusconi nimeni nu vroia să se apropie de acest film". Diaz a fost filmat la Bucureşti, într-un decor de 18.000 mp, cu 120 de actori dintre care 54 români şi peste 5000 de figuranţi.

Afișează:
1 din 4
Faptele

Sâmbătă, 21 iulie 2001, în ultima zi a Summitului G8 desfăşurat în Genova, chiar înainte de miezul nopţii, mai mult de 300 de agenţi ai forţelor de ordine au dat buzna în incinta şcolii Diaz. Erau conduşi de Unitatea 7 urmată de agenţii Digos şi unitatea mobilă în timp ce Carabinierii au încercuit clădirea.

A fost numită "noaptea voluntarilor" datorită prezenţei masive a celei mai mari părţi a unităţilor forţelor de ordine; Ȋn ceea ce comandorul Fournier descria ca fiind o "măcelarie mexicană", 93 de oameni au fost bătuti şi arestaţi în ciuda faptului că nu au opus nici un fel de rezistenţă. Cei mai mulţi dintre ei erau tineri şi jurnalişti străini, fiind cazaţi acolo.

Raportul poliţiei făcea referire la o "percheziţie" pentru că suspectau prezenţa activiştilor Blocului Negru în clădirea şcolii. Purtătoarea de cuvânt spunea mai târziu în conferinţa de presă că 63 dintre certificatele medicale completate de Poliţia Judiciară făceau referire la afecţiuni anterioare.

Mulţi dintre pretinşii activişti ai Blocului Negru descoperiţi în spital au fost arestaţi pentru intenţie de conspiraţie, deteriorarea şi jefuirea clădirilor, opunerea de rezistenţă la arest, posesie ilegală de arme. După ce au fost bătuţi în clădirea şcolii şi supuşi unor suferinţe în spital, cincizeci din cei arestaţi au trecut printr-o tortură îngrozitoare în barăcile din lagărul de concentrare din Bolzaneto.

"Prizonierii" au fost trimişi acasă în ţările lor abia câteva zile mai târziu, fiind acuzaţi de terorism.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
cosmin742000 pe 5 decembrie 2012 13:48
Un film excelent pe care l-am vazut , Un film care le demonstreaza si celor mai slabi de inger sau mai saraci cu duhul , ca democratia "promovata" de statele " dezvoltate" azi este o notiune care nu exista. Suna asa frumos pt prostirea prostilor , dar efectiv ea nu exista.Nu exista nicio diferenta intre regimul lui Stalin , Hitler , Genghis Khan , Atiila si ce se intampla in lumea " civilizata" de azi. filmul este de o violenta pe langa care saw pare o joaca de sugari. Spre deosebire de saw insa acest film este real 100%.Iertata sa imi fie inversunarea ,eu stiam ca reaitatea e asa si tot m-am enervat cumplit.
Bayard pe 5 decembrie 2012 18:42
Eu nu stiam de evenimentele astea... dar nu pot spune ca e nimic socant. La ei totusi abuzurile astea sunt mult mai rare decat la noi, unde nu exista niciun fel de control asupra fortelor de ordine. Ba, avem si noi un eveniment asemanator, acum cativa ani... cand i-au arestat pe niste tineri care voiau sa protesteze, fara absolut niciun motiv. Parca la un summit NATO?
giulaveka pe 5 decembrie 2012 23:58
Dupa cum bine zicea Cosmin prostirea prostilor e un sport usor de realizat cand ai un teren fertil la dispozitie . Nimicul este exemplul cel mai bun
alex_il_fenomeno pe 1 ianuarie 2013 13:27
ceva foarte emotionant, din ce se vede. trebuie sa urmaresc si eu productia!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells