« Înapoi la pagina festivalului

TIFF: nerecomandat minorilor

de Ştefan Dobroiu in 31 Mai 2012
TIFF: nerecomandat minorilor

Cu cele peste 200 de lungmetraje incluse în selecţia din acest an, festivalul Transilvania acoperă toate genurile, aventurându-se uneori şi în zonele inconfortabile ale cinematografiei mondiale. Conform publicaţiilor festivalului, 17 producţii de anul acesta au primit eticheta "nerecomandat minorilor", iar noi ţi le prezentăm în funcţie de motivul pentru care producţiile respective te-ar putea şoca.

Ca de obicei, sexul şi violenţa sunt principalele motive pentru care copiii ar putea fi afectaţi de vizionarea unor astfel de filme. Cel mai bun exemplu ar fi Shame/Ruşine, filmul regizat de Steven McQueen pentru care actorul Michael Fassbender (de văzut de vinerea viitoare în SF-ul Prometheus, continuarea seriei Alien) a primit un premiu de interpretare la Veneţia. Dacă te-au uimit glumele lui George Clooney din timpul galei Oscar (acesta a sugerat că Fassbender ar putea juca golf cu o anumită parte a anatomiei sale), în Shame ai ocazia să vezi dacă există vreo urmă de realism în comentariile lui Clooney. Filmul este inclus în secţiunea Fără limită (credem că fără legătură cu aceeaşi parte a anatomiei lui Fassbender).

Tot pe tărâm "periculos" calcă şi Sleeping Beauty/Frumoasa adormită, producţia australiană inclusă anul trecut în competiţia festivalului de la Cannes, în care Emily Browning ("principala" din Sucker Punch) o interpretează pe Lucy, o tânără care îşi rotunjeşte veniturile în moduri "nepopulare". Titlul filmului are înţelesul lui, căci "specialitatea" protagonistei este aceea de a se lăsa sedată şi apoi folosită de către bărbaţi în vârstă, în schimbul unor sume de bani. Problemele încep când devine tot mai preocupată de ceea ce se întâmplă în timpul somnului... Frumoasa adormită face parte din secţiunea Focus Australia, în care poţi vedea şapte dintre cele mai noi şi apreciate producţii australiene.

Michael calcă într-un teritoriu şi mai incomod. Foarte succintul sinopsis al filmului ("Michael descrie ultimele cinci luni din convieţuirea involuntară a lui Wolfgang, în vârstă de zece ani, cu Michael, în vârstă de 35 de ani") te trimite în direcţia cea bună: subiectul are strânsă legătură cu pedofilia, iar convieţuirea lui Michael cu Wolfgang categoric nu este apreciată în acelaşi mod de către cei doi. Acest film din Austria face parte din secţiunea Fără limită şi dacă-i plac "scurtcircuitele" pe ecran, poate ar fi o idee să consulţi în catalogul festivalului toate titlurile din această secţiune.

Keep the Lights On/Lasă lumina aprinsă descrie zbuciumata poveste de dragoste dintre doi bărbaţi (Zachary Booth şi Thure Lindhardt sunt actorii principali), iar trailerul sugerează că regizorul nu s-a zgârcit cu scenele fizice.

Într-o altă direcţie se îndreaptă documentarul Heaven Hell, o producţie HBO care explorează universul sado-maso prin interviuri cu oameni de diverse vârste şi categorii sociale implicaţi în acest underground sexual explorat anul trecut la TIFF în filmul Judecătorul sadomasochist. Gloria târfelor, un alt documentar, descrie viaţa prostituatelor din trei ţări cu trei religii diferite. În 2012 poţi s-o vezi şi pe Nicole Kidman într-unul dintre cele mai curajoase roluri ale carierei: Cu ochii larg închişi este inclus în secţiunea 100% Stanley Kubrick, în care poţi vedea, în versiuni restaurate, toate lungmetrajele apreciatului regizor.

Tot cu ajutorul lui Kubrick intrăm în lumea violenţei, Portocala mecanică fiind unul din titlurile pe care se dă vina cand vine vorba despre liberalizarea violenţei pe marele ecran. Inclus în Focus Australia, Crimele din Snowtown îl are ca personaj principal pe John Bunting, cel mai notoriu criminal în serie din Australia. Cronicile spun că unele dintre secvenţe s-ar putea să-i şocheze pe spectatorii mai sensibili...

Pe cinefilii îngrijoraţi că TIFF-ul nu prea corespunde pentru o ieşire alături de cei mai mici membri ai familiei îi liniştim de îndată: pentru copii şi adolescenţi există secţiunea EducaTIFF, cu cinci filme care i-ar putea captiva, de la Băiatul cu bicicleta al fraţilor Dardenne, producţie premiată anul trecut la Cannes, până la animaţiile Ursul uriaş şi Tabloul. Pentru întreaga familie a fost inclus în selecţie şi Hugo 3D, prima producţie 3D semnată de Martin Scorsese, care nu a avut parte de o premieră naţională în România, în ciuda obţinerii mai multor Oscaruri la gala de anul acesta a premiilor Academiei americane de film. Filmul va avea parte de două proiecţii 3D fără subtitrare în limba română, pe 3 iunie, la cinema Florin Piersic (ora 18), şi pe 7 iunie, la Odeon Cineplex Sala 4 (ora 22.15).

Află AICI întreaga selecţie a festivalului! Atenţie, cu începere de mâine, aplicaţia CINEMAGIA pentru smartphone-uri va avea şi o secţiune dedicată celui mai important festival de film din România!

Părerea ta

Spune-ţi părerea
cosmin742000 pe 31 mai 2012 11:28
Foarte bun articolul , cand am citit titlul , am sperat pentru o clipa ca TIFF nu e recomandat minorilor pentru ca promoveaza productii serioase (adica nu gen Avengers).Din cele peste 200 de filme am vazut si eu 54.
alex_il_fenomeno pe 18 iunie 2012 14:05
mai am destule de urmarit .

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells