The Killing, un altfel de serial poliţist

de Gloria Sauciuc în 13 Iun 2012
The Killing, un altfel de serial poliţist

Mijlocul lunii iulie va elibera de grija bacalaureatului o bună parte dintre cinefili, iar pentru mulţi dintre noi concediile se apropie. Dar urmărirea unui serial bun nu depinde aproape niciodată de vacanţă. Cinemagia vă recomandă astăzi un serial pentru a cărui urmărire nu veţi aştepta să aveţi "timp liber". The Killing.

Produs de Fox Television Studios şi dezvoltat de scenarista şi producătoarea lui Cold Case, Veena Sud, e bazat pe seria tv daneză Forbrydelsen (The Crime). Primul sezon a însumat 13 ore, şi a fost difuzat pe AMC (canalul tv ale cărui cele mai de succes seriale originale sunt Mad Men, Breaking Bad şi The Walking Dead) în luna aprilie a anului trecut. În iunie 2011 AMC a comandat al doilea sezon, de 13 episoade, care au început să se difuzeze în America din aprilie 2012.

Filmul e plasat în oraşul american Seattle. Întrebarea care planează apăsător de la episod la episod este "Cine a omorât-o pe Rosie Larsen?", şi fiecare episod din film corespunde aproximativ unei zile de cercetări penale. Prin urmare, serialul nu prezintă câte un caz per episod, care eventual se soluţionează la final, ci fiecare nou episod vine cu o nouă pistă şi un nou presupus criminal; până la sfârşitul celor aproape 45 de minute - după ce existau atâtea dovezi care incriminau un personaj, iar spectatorul este convins că acela e criminalul, se dovedeşte că ai urât persoana care nu merita asta... Spectatorul e mereu indus în eroare, dar niciodată păcălit - totuşi.

Protagonista serialului este Mireille Enos (Big Love) în rolul lui Sarah Linden, o femeie-detectiv al cărui plan de a se căsători şi de a se muta într-o regiune mai caldă a Statelor Unite e brusc întrerupt de crima asupra lui Rosie. Ancheta, care constituie şi un training pentru succesorul lui Sarah - Stephem Holder (Joel Kinnaman) despre cum se anchetează o crimă, se va derula de-a lungul a 13 episoade, în care misterul va lăsa locul unui puzzle complex, alcătuit din oameni în carne şi oase. Producătorii serialului au promis că până la încheierea sezonului 2 va fi dezvăluit autorul crimei.

USA Today scrie că: ceea ce distinge The Killing este sentimentul constant de frică, atmosfera grea - impresia că ploaia stă să înceapă în orice clipă, şi personajele superb alcătuite. NY Times notează: "Dacă Sergio Leone a inventat spaghetti-westernul, încă nu s-a găsit un termen pentru remake-urile filmelor scandinave de succes. The Killing este unul din ele: adaptarea semnata AMC a unui popular serial de televiziune danez, are calităţile unui thriller şi ale unui amestec de genuri. Este surprinzător cum un serial pentru publicul scandinav corespunde atât de bine violenţei din cinematograful american, mai ales că ţări precum Suedia, Norvegia sau Danemarca au o rată a criminalităţii care nu indică o asemenea înclinaţie.

Prin multe aspecte, The Killing este opusul serialelor TV americane de succes, precum Bones de la Fox sau Criminal Minds de la CBS, în centrul cărora sunt imagini şocante sau groteşti: noul serial ţine publicul în tensiune prin consecinţele unei crime, nu prin scena sângeroasă a acesteia: aparatul de filmat nu insistă pe imaginea cadavrului, ci pe furia părinţilor. Şi pe măsură ce ancheta progresează cu tenacitate, relaţiile între personaje se vor schimba, iar secrete îngropate vor ieşi la iveală spre intrigarea spectatorilor".

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells