Speranta moare ultima/A Mighty Heart

de Gloria-Mona Sauciuc în 29 Oct 2007
Speranta moare ultima/A Mighty Heart

Cu A Mighty Heart avem clar un caz de film produs pentru a da sansa unei nominalizari la Oscar actorului din rol principal. Cu Brad Pitt producator, cine putea sa joace o drama, in care mai intervine si schimbarea radicala a aspectului fizic (e arhicunoscuta de acum preferinta Academiei pentru rolurile in care actorul/ actrita se urateste)? Ghici ciuperca ce-i. Si iat-o pe Angelina Jolie, facuta peste noapte cubaneza. Daca nu v-ati imaginat-o niciodata pe Jolie cu ochi caprui, tenul masliniu si parul cret – mergeti la A Mighty Heart sa vedeti ce n-ati vazut. Este evident ca acest rol i s-a dat pentru a i se asigura lui Jolie o nominalizare in 2008 la Oscar.

Insa nu acest adevar demonetizeaza valoarea filmului. Ci, din cate se pare, vulgarizarea unei intamplari care mai are inca rani adanci in inima persoanelor afectate. Si pe langa o Marion Cotillard, cu o interpretare de exceptie in « La vie en Rose », Jolie pierde teren la Oscar.

Dar sa revin la A mighty heart. Filmul il voi asocia mereu cu o intamplare care m-a afectat la Cannes unde l-am vazut, in premiera mondiala. Iata intamplarea: la conferinta de presa, alaturi de Angelina Jolie (actrita principala, interpreta rolului Mariane Pearl) si de Brad Pitt (in calitate de producator)– se afla si Mariane Pearl, cea care a scris cartea cu titlu omonim si cea al carei sot – jurnalist - a fost ucis de gruparea islamist- extremista ce opera in Pakistan. Jurnalistul care a intervievat-o in 2002, imediat dupa uciderea sotului ei - se afla aproape de mine, in sala de conferinta. El ii pusese in 2002 o intrebare care a jignit-o “daca l-a vazut pe sotul ei transat de teroristi”; replica Marianei Pearl a fost - atunci - “cum indraznesti?!” . Intamplarea aceasta trista a fost redata in film. Jurnalistul care a facut in 2002 aceasta gafa s-a ridicat in picioare la conferinta, s-a prezentat si si-a cerut scuze in mod public, acum dupa 5 ani de la incident. Toata sala a reactionat impresionata de aceasta situatie…

Daca vi se pare emotionanta aceasta intamplare, cu atat mai mult va vor deranja observatiile facute publice de catre cei din anturajul Marianei Pearl – cum ca filmul fictionalizeaza cazul, jignind, mai mult decat respectand memoria jurnalistului Daniel Pearl. Editor pe Asia de Sud al Wall Street Journal, Daniel Pearl facea o ancheta in 2002 asupra lui Richard Reid, teroristul din zborul Paris-Miami. Ancheta a dus cuplul Mariane-Daniel Pearl la Karachi, in Pakistan, unde Daniel (interpretat de Dan Futterman) este rapit. Plecand pentru o intalnire cu un seic avand legaturi cu teroristii, nu s-a mai intors niciodata. Sotia sa, Mariane, era insarcinata atunci cand a primit vestea mortii sotului ei. Mariane se implica in investigatiile pentru cautarea sotului, dar acesta sfarseste decapitat de teroristi. Filmul lui Michael Winterbottom se bazeaza pe cartea cu acelasi nume a lui Mariane Pearl. Povestea filmului urmareste ancheta privind rapirea si asasinarea lui Pearl, pana la sfarsitul tragic al acestuia, insa in acelasi timp e o poveste de dragoste spusa in flashbackuri, cu Angelina Jolie si Dan Futterman in rolul sotilor Pearl. In cateva secvente retrospective apare povestea de dragoste a lui Danny si Mariane.

Ce este de apreciat la acest film: reuseste totusi sa mentina tensiunea dramatica pana la sfarsit, desi noi, spectatorii, cunoastem cum se termina cazul Daniel Pearl.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells