Sărbători pascale. 10 filme tematice programate pe micul ecran

de Gloria Sauciuc în 14 Apr 2020
„Ce te înspăimântă?”/Clavius (tribun roman, trimis de către Pilat să investigheze existența și minunile lui Iisus): „Să greșesc./Să risc eternitatea pentru asta...” (filmul Risen/Misterul înălţării)

Cu ocazia sărbătorilor pascale ortodoxe, iată ce filme tematice sunt programate pe micile noastre ecrane săptămâna aceasta. Sunt filme care dau viață unor fragmente din Biblie, invitându-ne la reflecție și inundându-ne sufletul cu emoții puternice. Sunt producții care spun lucruri semnificative despre umanitate și despre lipsa ei. Desigur, oferta canalelor TV de la noi este mult mai variată în titluri și genuri. Nu ezitați să accesați Rubrica TV pentru oferta completă a posturilor de la noi.

Fiul lui Dumnezeu/Son of God (2014), difuzat de PRO TV vineri, 17 aprilie, ora 14:30

Film făcut din episoade ale mini-seriei The Bible (2013). A fost numit film de televiziune, deși a avut premiera la cinema. Povestea acoperă - pe parcursul a două ore - o istorie întinsă pe 30 de ani. În centrul filmului este ultima călătorie a lui Iisus, cea către Ierusalim. Cu o poveste istorisită cu emoție, filmul merită văzut în preajma sărbătorii pascale Diogo Morgado joacă rolul lui Iisus. Un film captivant, sfâșietor, la finalul căruia veți lăcrima. Povestea vieții lui Iisus, de la nașterea sa în umila iesle din Bethleem, până la perioada adultă când a devenit cunoscut prin faptele și predicile sale, ce au dus la crucificare și la înviere vă ațteaptă vineri seara pe micul ecran.

Iisus din Nazaret/Jesus of Nazareth (1977)
difuzat de Antena 1
vineri, 17 aprilie, ora 20:30
sâmbătă, 18 aprilie, ora 20:00

Poate cel mai iubit film despre Iisus, și cu siguranță cel mai difuzat de către posturile noastre de televiziune, Jesus of Nazareth e un film pe care publicul de toate vârstele trebuie să îl vadă. Hristos cu ochii larg deschişi ai lui Robert Powell (regizorul Zeffirelli i-a cerut în mod special să nu clipească, pentru a ieşi ochii în evidenţă) e o prezenţă eterică, spiritualizată, uşor ruptă de realitate care umanizează această bucată filmată din Biblie.

Pavel, apostolul lui Hristos/Paul, Apostle of Christ (2018), difuzat de Film Now vineri, 17 aprilie, ora 21:40

Luca își riscă viața ca să-l viziteze pe Pavel, care e ținut captiv în Roma, și să-i documenteze viața. Stând alături de Pavel într-o celulă întunecată, Luca află că acesta începe să se îndoiască de sine, dar Luca este hotărât să răspândească evanghelia. Pavel (James Faulkner), care din cel mai cunoscut persecutor al creștinilor devine cel mai influent apostol, își petrece ultimele zile într-o celulă rece și dezolantă așteptând execuția comandată de împăratul Nero.

Luca (Jim Caviezel), prietenul și doctorul lui, își riscă viața și se duce la Roma ca să-l viziteze. Pavel este supravegheat îndeaproape de Mauritius (Olivier Martinez), prefectul închisorii, care încearcă să înțeleagă cum este posibil ca acest bătrân amărât să reprezinte așa o amenințare. Dar înainte ca Pavel să fie executat, Luca se hotărăște să scrie o altă carte, una care detaliază începuturile drumului corect și nașterea a ceea ce va fi cunoscut ca biserica. Credința lor a provocat un imperiu, dar cuvintele lor au schimbat lumea.

Patimile lui Hristos/The Passion of the Christ (2004)

difuzat de TVR 1
vineri, 17 aprilie, ora 22:10
sâmbătă, 18 aprilie, ora 01:10

difuzat de Paramount Channel
duminică, ora 22:00

Filmul începe în Grădina Ghetsimani, unde, retras pentru a se ruga, după Cina cea de Taină, Iisus rezistă ispitelor Satanei. Regizorul și producătorul Mel Gibson, care a adaptat textul celor patru Evanghelii după Matei, Marcu, Luca și Ioan în colaborare cu Benedict Fitzgerald (Wise Blood, In Cold Blood, Heart of Darkness, Zelda) și-a luat libertatea de a-l portretiza pe Diavol ca pe o ființă angelică în robă neagră purtând în brațe un homunculus diform. Ca un revers, probabil, al Tatălui și Fiului. Celelalte filmele tematice de Paște au portretizat Diavolul așa cum apare și în Biblie, sub forma unui șarpe care îl „vizitează” pe Iisus în Grădina Ghetsimani. Trădat de Iuda Iscarioteanul, Hristos este arestat și dus în cetatea Ierusalimului, unde preoții farisei Îl învinuiesc de blasfemie, acuzații care Îi vor aduce condamnarea la moarte.

Pentru rolul Mariei, mama lui Iisus, Mel Gibson a ales-o pe Maia Morgenstern. Actrița româncă a scos la iveala semnificațiile profunde din scenele ce redau relația caldă și minunată dintre Iisus și Maria.

Sant'Agostino/Sfântul Augustin, difuzat de Național TV sâmbătă, 18 aprilie, ora 20:00

Povestea Sfântului Augustin, unul dintre cei patru părinți ai bisericii creștine occidentale, filosof, teolog și episcop. După o tinerețe „păcătoasă”, cum însuși mărturisește, după testarea câtorva culte și orientări filozofice, Augustin se botează și se dedică studiului Scripturilor și combaterii ereziilor. Opera lui va rezista secolelor de Ev Mediu întunecat ce vor urma și va influența gândirea europeană.

Exodus: Gods and Kings (2014)
difuzat de PRO TV
sâmbătă, 18 aprilie, ora 20:00
luni, 20 aprilie, ora 00:30

Povestea molimelor abătute asupra Egiptului şi cea a exodului din Vechiul Testament sunt arhicunoscute, dar regizorul Ridley Scott le ilustrează spectaculos. În filmul Exodus: Zei și regi, Moise (Christian Bale) este constant prezentat sub aspectul talentului său militar: în fond, este format în cea mai puternică armată a momentului. Christian Bale emană autoritate şi forţă pe ecran fără niciun pic de greutate. Are în contrapartidă un Ramses pe măsură.

Actorul Joel Edgerton are constituţie atletică, emană la rândul său forţă, şi dă personajului său atât căldura unui părinte chinuit de grija pentru copilul său cât şi reacţiile unui om corupt de puterea absolută şi de ideea de a fi zeu. De la înroşirea apelor Nilului, la invazia de lăcuste, broaşte, muşte, bube etc., „molimele” au fost un tur de forţă pentru echipa de scenografi şi cea de efecte speciale, ce au creat peste 1.500 de cadre cu efecte vizuale şi au colaborat pentru a crea decorurile gigantice şi scenele de acţiune de mare anvergură.

Misterul înălţării/Risen (2016), difuzat de Pro Cinema sâmbătă, 18 aprilie, ora 20:30

Un tribun roman pornește, din poziția forțelor imperiale de ocupație, o investigație cu privire la un misterios personaj și a adepților lui care ar putea, sau nu, să aibă legături de răscoalele evreiești împotriva ocupației romane - este originală. Firește că personajul în cauză este Hristos, iar punctul culminant sunt evenimentele cheie ale Noului Testament. Finalul este previzibil (și în The Greatest Story Ever Told, centurionul lui John Wayne dă semne de convertire la creștinism - „Cu adevărat acesta a fost Fiul lui Dumnezeu!”), dar - chiar și așa - l-am însoțit cu mare curiozitate și emoție pe protagonist în demersurile lui. Risen începe ca o anchetă a unui tribun roman din Iudeea şi continuă ca povestea unei transformări spirituale.

Clavius (Joseph Fiennes) este trimis de către Pilat (Peter Firth) să găsească trupul „Nazarineanului” crucificat, dispărut din mormântul păzit de soldaţi romani. Căutarea are toate ingredientele demersului poliţienesc: ancheta se face cu interogarea martorilor, căutarea ucenicilor, încercarea de identificare a trupului. Dar Clavius nu se oprește, odată ce cazul s-a închis (un alt trup este adus lui Pilat în locul celui al „Nazarineanului”). Clavius continuă cu o investigație personală. Și asta nu pentru că este un tribun riguros, un militar ambiţios, care şi-a petrecut ultimii 25 de ani în serviciul armatei romane și nu ar vrea să lase lucrurile neterimnate. Ci pentru a nu greși. Și pentru a „nu risca eternitatea” din cauza acestei greșeli.

Acest schimb de replici („ -Ce te înspăimântă?/Clavius: -Să greșesc. Să risc eternitatea pentru asta...” prezentă - de altfel - și în trailerul oficial, ar putea fi pilda filmului Misterul înălțării/Risen. Secvența ne-a amintit totodată o frumoasă replică dată unui ateu de către un credincios: „Dacă crezi și te-ai înșelat, nu pierzi nimic./Dacă nu crezi în Dumnezeu și te-ai înșelat, pierzi totul”...

Barabbas (2012), difuzat de TVR 2 sâmbătă, 18 aprilie, ora 20:10

Filmul începe acolo unde celelalte filme mari despre Noul Testament se încheie - explorează criza existenţială a tâlharului Barabbas, graţiat în locul lui Hristos. Regizat de Roger Young și avându-l pe Billy Zane ca protagonist, filmul urmărește călătoria spirituală a supraviețuitorului Barabba, care ajunge să descopere atât căința, cât și adevărata putere a credinței. Inspirată de romanul lui Par Lagerkvist câștigător al premiului Nobel pentru literatură, drama urmărește destinul binecunoscutului personaj biblic.

Originalul Barabba din 1962, cu Anthony Quinn în rolul titular, este de neratat, însă doar remake-ul este programat la TV.

Saul: călătoria spre Damasc/Saul: The Journey to Damascus (2014), difuzat de Happy Channel sâmbătă, 18 aprilie, ora 20:00

Personajul central al filmului este Saul din Tars, cel cunoscut ca Saul Măcelarul. Se spune că asistând la bătaia cu pietre a Sfântului Arhidiacon Ștefan de către evrei, Saul a fost zguduit din temelii iar credința lui s-a schimbat radical. Până atunci îl nega pe Hristos ca Mesia. Convertirea lui la creștinism și faptul că s-a botezat sub numele de Pavel a schimbat cursul istoriei.

Simon del desierto (1969), difuzat de FilmBox Arthouse luni, 20 aprilie, ora 21:05

Simion, un bărbat profund religios ce trăiește în secolul IV, vrea să fie mai aproape de Dumnezeu, așa că urcă pe un stâlp. Diavolul vrea să îl facă să renunțe, să coboare, ispitindu-l de mai multe ori. Pe lângă stâlpul lui Simon se vor perindă numeroase personaje pitorești: pastorul de capre pitic și cu tendințe zoofile, un călugăr tânăr care după limbajul trupului e posibil să fie homosexual, un alt călugăr care, posedat de diavol, va încerca să-l compromită pe Simon...

Exploreaza subiecte similare:

Son of God, Jesus of Nazareth, Paul Apostle of Christ, Jim Caviezel, Robert Powell, Diogo Morgado, James Faulkner, The Passion of the Christ, Mel Gibson, Maia Morgenstern, Christian Bale, Joseph Fiennes, Exodus: Gods and Kings, Joel Edgerton, Risen, Peter Firth, ridley scott, Barabbas, Billy Zane, Saul: The Journey to Damascus, Simon del desierto

Alte știri din cinema

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells