Saptamana 6-12 martie 2009

de Stefan Dobroiu în 5 Mar 2009
Saptamana 6-12 martie 2009

Un echilibru bizar guverneaza marile ecrane din Romania: noua actori celebri nu reusesc sa salveze o dramedie romantica, in timp noua cvasinecunoscuti aproape ca salveaza un film de actiune extrem de dens. Despre barbati si numai... sau Watchmen - Cei ce vegheaza nu sunt singurele premiere ale saptamanii: Mickey Rourke reinvie in Luptatorul, ca si multi actori romani in colajul cu proportii de lungmetraj Mari actori romani. Pe ecran se strecoara si mici actori romani: Andreea Marin si Stefan Banica Jr. trec, in non-filmul lui Alejandro Chomsky (A Beautiful Life), drept un proxenet si sefa unei bande de traficante.

Dar sa revenim la ce merita vazut la cinema. Watchmen - Cei ce vegheaza reprezinta revenirea lui Zack Snyder pe taramuri de inspiratie comics-ista, iar de aceasta data sursa e beton: romanul grafic cel mai apreciat al tuturor timpurilor, daca ar fi sa-i credem pe cei de la The Times. Scris de Alan Moore, Watchmen ne teleporteaza intr-un 1985 alternativ, in care Statele Unite sunt la un pas de un distrugator razboi nuclear cu URSS-ul, iar soarta umanitatii ajunge cumva in mainile unui grup de supereroi scosi din legalitate de guvernul american. Un avertisment: nu va asteptati la un film cu supereroi tipic(i)! Multitudinea de protagonisti din Watchmen, de la durul Rorschach la atotputernicul Dr. Manhattan, au atat de putin de-a face cu de-alde Superman sau Spider-Man, incat sigur au sa ia publicul neinitiat pe nepregatite. Efectele speciale sunt la inaltime, ca si scenografia, dar Snyder incearca sa spuna atat de multe in 160 de minute, incat iti aduce aminte de un actor grabit care se incapataneaza sa recite Luceafarul in mai putin de cinci minute. Click aici pentru o cronica.

Obligatoriu de vazut pentru performanta lui Mickey Rourke, The Wrestler/Luptatorul o sa-i faca pe multi sa intoarca privirea. Despre Randy "The Ram" Robinson, o legenda a lumii wrestling-ului care decide sa se intoarca in ring dupa ce sufera o interventie chirurgicala pe cord deschis, cel de-al patrulea lungmetraj al lui Darren Aronofsky prezinta violenta din ring, fara sa glamourizeze, fara sa inchida ochii. Vezi tot, de la trucurile care fac acest sport una dintre cele mai dure forme de entertaining pana la sumbra lume lipsita de speranta a gloriilor de odinioara, trupuri ce se darama sub greutatea pumnilor primiti cu ani in urma. Este doar meritul lui Mickey Rourke faptul ca soarta lui Randy devine un comentariu universal, despre cei ce se sting incetul cu incetul, dar continua sa lupte. In mana lui Rourke, decaderea Berbecelui capata importanta, greutatea si tristetea unui erou care salveaza lumea nestiut si neapreciat de nimeni. Pentru o cronica, click aici.

O posibilitate de distractie ar fi fost He's Just Not That Into You. O incursiune inspirata de Totul despre sex in lumea diferentelor de limbaj, intentii si asteptari dintre originarii de pe Marte (ei) si originarele de pe Venus (ele), acest film cu titlu inselator (e mai mult despre femei!) pica prea des in drama ca sa-si asume rolul de descretitor de frunti. Cu o super-distributie (Jennifer Aniston, Ben Affleck, Scarlett Johansson, Jennifer Connelly, Drew Barrymore etc.) si o super-durata (130 de minute!), Despre barbati... are momente bune, dar doar atat. Citeste aici o cronica.

Cu imagini din 40 de lungmetraje si jurnale de stiri, Mari actori romani de stiri se vrea un dictionar vizual al celor mai importanti actori pe care i-au dat filmul si scena de la noi. Printre protagonisti se numara Radu Beligan (si in "rol" de scenarist), Victor Rebengiuc, Gheorghe Dinica, Stefan Iordache si multi altii. Din materialul de prezentare primit la redactie pescuim una dintre cele mai frumoase metafore despre aceasta grea meserie: "noi actorii sculptam in zapada".

Cat despre A Beautiful Life, "rampa de lansare" pentru Marin si Banica, clipul de noua minute de la pagina filmului nu mai trebuie insotit de cuvinte. Ii veti vedea acolo si pe proxenet si pe traficanta.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells