Premii Gopo 2018: „Un pas în urma serafimilor”, cel mai bun film

de Cinemagia în 28 Mar 2018
Producția a plecat acasă cu nouă trofee

Un pas în urma serafimilor, debutul în lungmetraj al lui Daniel Sandu, un film ce explorează o lume nefamiliară în peisajul cinematografic autohton, cea a unui seminar teologic ortodox, a fost desemnat cel mai bun film la cea de-a 12-a ediţie a galei Gopo. Evenimentul dedicat celebrării succeselor cinematografiei româneşti a avut loc marţi seară, la Teatrul Naţional din Bucureşti.

În film joacă Vlad Ivanov rolul  preotului Ivan, manipulator şi lipsit de scrupule, dar şi debutanţii Ali Amir şi Ştefan Iancu, premiaţi, marţi seară, la gala Gopo, cu trofeele pentru Cel mai bun rol principal masculin, respectiv Cel mai bun rol secundar masculin și Premiul Tânără speranţă.

Daniel Sandu a primit trofeele pentru scenariu şi regie, le-a dedicat „femeilor puternice din spatele serafimilor”. La primirea trofeului pentru „Cel mai bun film”, Ada Solomon, producătorul peliculei, a spus: „Iubiţi guvernanţi, fanionul asta - care este cinematografia - este o breaslă mică, cu nevoi specifice. Sunt lucruri foarte mici pe care le puteţi schimba, astfel încât artiştii să se simtă onoraţi la ei acasă. Sunt lucruri mici care le-ar face viaţa mai uşoară. Nu avem o sală de premieră de cinema pentru aceste filme-fanion ale culturii române din ultimii zece ani. Şi nu sunt numai filme cu ciorbă, sunt filme de gen, experiment, drame, filme de toate felurile, şi sunt spectatori şi nu au unde să meargă la cinema. Pentru că e Ziua Teatrului şi nici pentru el nu se face suficient, sunt prea putine săli de spectacole. În general. Prea puţine locuri în care se investeşte, astfel încât să înţelegem că suntem şi noi fanion al culturii române”.

Cea mai bună actriţă într-un rol principal a fost desemnată Diana Cavallioti, pentru drama „Ana, mon amour”. Filmul, ce a concurat în competiţia oficială a celei de-a 67-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, nu a fost nominalizat în principala categorie a premiilor Gopo, derapaj semnalat de producătoarea Ada Solomon. Filmul a mai fost premiat pentru Cel mai bun montaj la Gopo - de altfel, Dana Bunescu aducea de la Berlin Ursul de Argint pentru montajul filmului. Cea mai bună actriţă într-un rol secundar a fost numită adolescenta Diana Spătărescu, pentru rolul Anca din „Fixeur”.

Premiul Special i-a fost acordat criticului şi istoricului de film Bujor T. Rîpeanu, în vârstă de 80 de ani. Victor Rebengiuc a prezentat-o pe Sanda Toma, actriţă care a primit al doilea trofeu Gopo pentru întreaga activitate acordat marţi seară. 

Pavel Bartoş i-a prezentat pe George Mihăiţă şi Vladimir Găitan. După 50 de ani de la lansarea filmului „Reconstituirea” (r. Lucian Pintilie), din distribuţia căruia au făcut parte, cei doi actori au primit trofee Gopo pentru întreaga carieră.

„Aş dori să fac o reverenţă în faţa tuturor realizatorilor români de film şi una în faţa spectatorilor. Dedic acest premiu lui Lucian Pintilie”, a spus Mihăiţă.

La rândul său, Găitan a precizat: „L-am întrebat mai devreme pe George: Tu îi ştii pe copiii ăştia? Nu, dar stai liniştit că nici ei nu ne ştiu pe noi. Aplauzele mă contrazic şi vă mulţumesc”. 

Premiul publicului - „Octav” (regia Serge Celebidachi), filmul românesc cu cei mai mulţi spectatori în 2017, şi „Ghinionistul” (regia Iura Luncaşu), filmul românesc cu cele mai mari încasări în cinematografele româneşti, în 2017.

Cel mai bun film european (dintre cele distribuite în România în 2017) - „Despre trup şi suflet” (Ungaria), de Ildiko Enyedi.

(foto Sorin Florea)

Iată lista completă a premiilor

Premiul Gopo pentru întreaga carieră - actorii George Mihăiţă şi Vladimir Găitan
Premiul Gopo pentru întreaga activitate - actriţa Sanda Toma şi operatorul de imagine şi producătorul Ion Marinescu
Premiul special - criticul şi istoricul de film Bujor T. Rîpeanu
Premiul Romanian Society of Cinematographers - George Dăscălescu, pentru „Un pas în urma serafimilor”
Cel mai bun film european (dintre cele distribuite în România în 2017) - „Despre trup şi suflet” (Ungaria), de Ildiko Enyedi
Premiul Gopo pentru Cel mai bun machiaj şi cea mai buna coafură - Cătălin Ciutu, Dana Roşeanu şi Iulia Roşeanu, pentru „6,9 pe scara Richter”
Premiul Gopo pentru Cele mai bune costume - Doina Levintza şi Adina Bucur, pentru „6,9 pe scara Richter”
Premiul Gopo pentru Cele mai bune decoruri - Andreea Popa, pentru „6,9 pe scara Richter”
Premiul Gopo pentru Cel mai bun sunet - „6,9 pe scara Richter” (Aleksander Simeonov, Tamas Szekely, Florin Tăbăcaru, Alexandru Dumitru)
Premiul Gopo pentru Cel mai bun montaj - Dana Bunescu, pentru „Ana, mon amour”
Premiul Gopo pentru Cea mai bună imagine - George Dăscălescu, pentru „Un pas în urma serafimilor”
Premiul Gopo pentru Cea mai bună muzică originală - Nae Caranfil, Bogdan Dimitriu şi Liviu Mănescu, pentru „6,9 pe scara Richter”
Premiul Gopo pentru Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune - „Scris/ Nescris”, de Adrian Silişteanu
Premiul Gopo pentru Tânără speranţă - Ştefan Iancu, pentru rolul din „Un pas în urma serafimilor”
Premiul Gopo pentru Cel mai bun film de debut - „Un pas în urma serafimilor”, de Daniel Sandu
Premiul Gopo pentru Cel mai bun film documentar - „Planeta Petrila”, de Andrei Dăscălescu
Premiul Gopo pentru Cea mai bună actriţă într-un rol secundar - Diana Spătărescu, pentru rolul Anca din „Fixeur”
Premiul Gopo pentru Cel mai bun actor într-un rol secundar - Ali Amir, pentru rolul Aid din „Un pas în urma serafimilor”
Premiul Gopo pentru Cel mai bun scenariu - „Un pas în urma serafimilor”, de Daniel Sandu
Premiul Gopo pentru Cea mai bună actriţă într-un rol principal - Diana Cavaliotti, pentru „Ana, mon amour”
Premiul Gopo pentru Cel mai bun actor într-un rol principal - Vlad Ivanov, pentru „Un pas în urma serafimilor”
Premiul Gopo pentru Cel mai bun regizor - Daniel Sandu, pentru „Un pas în urma serafimilor”
Premiul Gopo pentru Cel mai bun film - „Un pas în urma serafimilor”, producători Ada Solomon şi Ioana Drăghici


Exploreaza subiecte similare:

Un pas în urma serafimilor, Vlad Ivanov, Stefan Iancu, Ali Amir, Ada Solomon, Ana mon amour, Daniel Sandu, George Mihăiţă, Vladimir Găitan, Reconstituirea, Diana Cavallioti, Diana Spatarescu, On Body and Soul

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Părerea ta

Spune-ţi părerea
carmen_angelus_romila pe 29 iulie 2018 11:23
Mi se pare unul din cele mai reusite romanesti din ultima vreme si sper ca „Un pas în urma serafimilor”, sa nu fie singura realizare pe viitor.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells