« Înapoi la pagina festivalului

Pierre Étaix, de neratat la TIFF

de Ştefan Dobroiu in 3 Iun 2011
Pierre Étaix, de neratat la TIFF

După o noapte pe tren, Cinemagia dă startul celei de-a zecea ediţii TIFF cu una dintre cele mai aşteptate proiecţii din lista noastră de filme de bifat (poţi vedea aici cele zece titluri pe care le considerăm obligatorii la TIFF 2011) şi anume Sănătatea e mai bună decât toate, grupajul de scurtmetraje comice semnat de Pierre Étaix.

Sunt mari şanse să nu fi auzit niciodată de Pierre Étaix, deşi e câştigător de Oscar şi era în mare vogă în Franţa anilor '60 şi '70, mai întâi ca clovn, apoi ca realizator de filme, iar ulterior ca director al unicei Şcoli de circ franceze. Din cauza unor neînţelegeri juridice, filmele sale au ieşit din circuitorul cinematografic timp de aproape două decenii, timp în care părereau sortite pieirii: condiţiile de depozitare improprii au dus la deterioarea rolelor de pelicule, făcându-le cvasi-irecuperabile. Cu toate acestea, după ce problemele legale s-au rezolvat, cele cinci lungmetraje şi trei scurtmetraje au fost prezentate anul trecut la Cannes, în cea mai bună formă (ca să cităm unul din titlurile scurtmetrajelor), integrala Pierre Étaix îşi face lor pe marile ecrane din Cluj.

Nimic mai delicios ca Sănătatea e mai bună decât toate, filmul din 1966 cu puţine vorbe dar o mulţime de gaguri comice. Nouă ne-a plăcut cel mai mult ultima parte, cea în care un vânător, un cuplu doritor de picnic şi un pădurean hotărât să monteze un gard interacţionează într-un crâng, cu rezultate dezastruoase pentru gard şi picnic, şi cât se poate de fericite pentru sărmanii iepuri ochiţi de vânător. În rolul ultimului îl vei putea vedea pe însuşi Pierre Étaix, care îşi rezervă întotdeauna, pe lângă regie şi scenariu, un rol principal.

Noi îţi recomandăm să vânezi în program celelalte filme ale comicului şi mai ales Unde curge lapte şi miere/Pays de Cocagne, documentarul ultra-comic devenit părintele acelui gen de emisiuni în care se face haz pe seama oamenilor obişnuiţi, dar cu păreri extrem de neobişnuite. Realizat la sfârşitul anilor '60, documentarul burlesc îi urmăreşte pe francezi în vacanţă, îi surprinde în cele mai insolite ipostaze, iar montajul inspirat le reciteşte în cheie şi mai comică trăsnăile.

Luni de la ora 17.45, la sala 4 din Odeon Cineplex vei putea vedea Yo Yo, povestea unui miliardar scăpătat care-şi redobândeşte averea şi faima datorită fiului său, un puşti ce devine un foarte popular clovn. Marţi de la ora 18.00 Casa de cultură a studenţilor găzduieşte proiecţia Pretendentul, o comedie cu Pierre Étaix în rolul principal, cel al unui cercetător distrat care, la insistenţele părinţilor săi, începe să-şi caute nevastă. Tot în cadrul festivalului mai poţi vedea Marea dragoste, o comedie despre un directoraş a cărui viaţă bine programată se dă peste cap când la birou apare o tânără şi frumoasă secretară care-l face pe protagonist să viseze.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
xerses pe 3 iunie 2011 22:43
Vom "vana" aceste filme.
alex_il_fenomeno pe 7 iunie 2011 08:07
cred ca sunt filme de colectie , ce trebuiesc vazute de toata lumea !
zeno.marin pe 7 iunie 2011 23:29
Da! Asta chiar ca m-a facut curios! S-ar putea acesta sa fie cel care ma tenteaza cel mai tare pana acum. Marturisesc ca nu stiam nimic despre Pierre Etaix...
Thanks for the highlight!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells