Oppenheimer: unul din marile filme ale anului

de Ştefan Dobroiu în 19 Iul 2023
Dens şi complex, biopic-ul spune povestea unei invenţii ce a făurit lumea de azi

La prima întâlnire a lui Oppenheimer cu publicul, la sfârşitul lunii aprilie la CinemaCon, regizorul Christopher Nolan spunea despre inventatorul care i-a inspirat intensul film biografic că "este cea mai importantă persoană care a trăit vreodată" (detalii aici). Cinemagia a văzut aseară Oppenheimer pe ecranul IMAX şi consideră că este unul din marile filme ale anului şi, în acelaşi timp, o premieră obligatorie pentru cei pasionaţi de istorie şi de legăturile dintre trecut şi prezent.

Durata de trei ore, acţiunea complexă, zecile de personaje şi faptul că filmul face slalom prin mai multe perioade timp ar putea descuraja o parte a publicului, dar noi nu ne-am plictisit nici măcar o secundă şi am ieşit din sala de cinema nu extenuaţi, ci entuziasmaţi că înţelegem mai bine lumea în care trăim şi, mai ales, conceptele de responsabilitate şi cât de complicat este uneori să împarţi lucrurile în alb şi negru.

Până şi cei mai ancoraţi în prezent dintre spectatori ştiu că cele două bombe atomice detonate de aviaţia americană în oraşele japoneze Hiroshima şi Nagasaki pe 6 şi 9 august 1945 au pus efectiv capăt celui de-Al Doilea Război Mondial. Oppenheimer retrasează cursa savanţilor americani, germani şi ruşi pentru a inventa bomba atomică, dar şi consecinţele detonării şi modul cum câştigarea războiului de către Aliaţi a deschis uşa pentru ceea ce a rămas în istorie drept Războiul Rece.

Oppenheimer fascinează cu consistentele sale felii de istorie şi ştiinţă, dar şi cu discuţia despre etică şi responsabilitate. Încă din primele cadre îl cunoaştem pe J. Robert Oppenheimer (Cillian Murphy într-un rol care cel mai probabil îi va domina cariera) la câţiva ani după terminarea războiului, când este una dintre cele mai cunoscute persoane de pe glob. Curtat de un important politician, Lewis Strauss (Robert Downey Jr., în sfârşit într-un rol relevant de la despărţirea de Universul Cinematografic Marvel), să preia conducerea departamentului de fizică al unei mari universităţi, Oppenheimer are o misterioasă conversaţie cu Albert Einstein (Tom Conti). Această conversaţie, pe care nu o auzim la început, dar ne este oferită ca o bântuitoare concluzie la sfârşit, "îmbracă" extraordinarul itinerariu al savantului.

Probabil că cea mai interesantă întrebare în ce priveşte viaţa lui Oppenheimer este aceasta: ce simte fizicianul teoretician care se înconjoară în mijlocul deşertului de cele mai luminate minţi ale ştiinţei şi creează cea mai distrugătoare armă din istorie? Cum se poate separa o iniţiativă nobilă, aceea a înaintării cunoaşterii, de uciderea a 200.000 de japonezi, în imensa lor majoritate civili nevinovaţi? Se poate considera şi acest savant nevinovat? Într-un mod clar şi fără echivoc, filmul răspunde la aceste întrebări, creând portretul unui geniu bântuit de consecinţele minţii sale extraordinare...

Bea o cafea înainte de proiecţie şi intră la Oppenheimer, un film care îţi arată cum un extraordinar triumf se poate transforma într-un pahar de otravă, umplându-te de o vină imposibil de ispăşit. Spectatorul este provocat de mai multe ori să se pună în pielea lui Oppenheimer, savantul evreu care ştie că, dacă Germania nazistă câştigă războiul, lumea s-ar putea transforma într-un iad pentru cei ca el, dar şi pentru cercetători şi cunoaştere în general. Rareori poţi găsi o problemă de etică mai complexă şi profundă decât cea ridicată  de acest film care poate fi văzut de vineri în cinematografele din întreaga ţară. Tu ce ai fi făcut în locul lui Oppenheimer?

Filmului nu-i aducem decât un reproş: lungul şir de vedete care distrage atenţia de la poveste. Când ai un subiect atât de puternic, chiar nu e nevoie ca pe generic să apară, pe lângă actorii principali, feţe atât de recognoscibile precum cele ale lui Emily Blunt, Matt Damon, Florence Pugh, Josh Hartnett, Casey Affleck, Rami Malek, Matthew Modine, Jack Quaid, Dane DeHaan, Alden Ehrenreich, Jason Clarke şi încă alţii. Pur şi simplu nu era nevoie, iar recunoaşterea pe ecran a tuturor acestor actori distrage inevitabil atenţia de la multele şi marile merite ale filmului.

Exploreaza subiecte similare:

Oppenheimer, Cillian Murphy, Robert Downey Jr., Emily Blunt, Matt Damon, Florence Pugh, Josh Hartnett, Casey Affleck, Rami Malek, Matthew Modine, Jack Quaid, Dane DeHaan, Alden Ehrenreich, Jason Clarke

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Părerea ta

Spune-ţi părerea
vyydo pe 19 iulie 2023 16:59
"dacă Germania nazistă câştigă războiul, lumea s-ar putea transforma într-un iad pentru cei ca el, dar şi pentru cercetători şi cunoaştere în general" nu ca as vrea sa apar regimul respectiv, dar cercetarea germana din acea perioada era extrem de incurajata de partid si bine finantata. iar cercetatorii foarte bine pregatiti din moment ce au fost parte din dezvoltarea ulterioara a tehnologiei sovietice si americane.
StefanDo pe 21 iulie 2023 13:02
şi cu ce tragere de inimă să fi lucrat savanţii pentru un regim totalitar, care le-ar fi folosit fără scrupule invenţiile pentru a-şi mări influenţa pe glob?

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells