Nominalizări BAFTA 2024. Oppenheimer domină, dar și absențe nejustificate de pe listă

de Gloria Sauciuc în 18 Ian 2024
Premiile BAFTA reprezintă ultima mare oprire în circuitul nominalizărilor înainte de anunțarea candidaților la Oscar

Oppenheimer a dominat nominalizările pentru premiile BAFTA, actorii Naomi Ackie și Kingsley Ben-Adir fiind cei care le-au anunțat, joi, în cadrul unei conferințe ce a avut loc la Londra. În zilele ce au precedat anunțul, drama lui Christopher Nolan a luat avânt, obținând trofee la Globurile de Aur și Critics Choice. Oppenheimer a fost în frunte și la BAFTA, cu 13 nominalizări, urmat de Poor Things (11), Killers of the Flower Moon și The Zone of Interest (la egalitate, cu 9), urmate de Anatomy of a Fall, The Holdovers și Maestro (la egalitate, cu 7), scrie The Wrap.

Christopher Nolan a fost nominalizat în categoria „Cel mai bun regizor” pentru Oppenheimer, care concurează și în categoriile „Cel mai bun film”, „Scenariu adaptat, „Actor principal” (Cillian Murphy), „Actriță în rol secundar” (Emily Blunt) și „Cel mai bun actor în rol secundar” (Robert Downey Jr.).

Emma Stone a fost nominalizată pentru Poor Things, dar la categoria actori în rol secundar nu au fost incluși coechipierii ei - anume Mark Ruffalo (care făcuse parte din lista lungă din care au fost extrase nominalizările) și Willem Dafoe.

Marea absentă de pe lista nominalizaților este - după cum comentează The Wrap - vedeta din Killers of the Flower Moon, Lily Gladstone, care a câștigat Globul de Aur la începutul acestei luni pentru interpretarea sa, dar a fost ignorată de britanici. La fel și regizorul Killers..., Martin Scorsese, și actorul Leonardo DiCaprio. Robert De Niro a fost nominalizat la categoria „Actor în rol secundar”, iar filmul în sine rămâne în cursa pentru principalul trofeu BAFTA, pentru cel mai bun film, în timp ce celelalte șapte nominalizări sunt  la categorii tehnice.

După ce a ajuns de 15 ori pe lista lungă a filmelor BAFTA - același număr ca și Oppenheimer și Killers of the Flower Moon - Barbie nu s-a ales decât cu cinci nominalizări. Printre acestea nu se numără cele pentru cel mai bun film și nici pentru cea mai bună regie (pentru Greta Gerwig). Emerald Fennell (Saltburn) a fost, de asemenea, exclusă, ceea ce a făcut ca Justine Triet (Anatomy of a Fall) să fie singura femeie de pe lista pentru cel mai bun regizor.

American Fiction, de Cord Jefferson, a primit o singură nominalizare, pentru scenariu adaptat, în timp ce Ferrari, de Michael Mann, a primit una, pentru sunet.

Premiile BAFTA reprezintă ultima mare oprire în circuitul nominalizărilor înainte de nominalizările la Oscar, ce vor avea loc pe 23 ianuarie.

Găzduite de David Tennant, Premiile BAFTA pentru film vor avea loc duminică, 18 februarie.

Exploreaza subiecte similare:

Oppenheimer, Christopher Nolan, Killers of the Flower Moon , Poor Things, The Zone of Interest, Anatomie d'une chute, Emily Blunt, Cillian Murphy, Robert Downey Jr., Lily Gladstone, Mark Ruffalo, barbie, Justine Triet, Emerald Fennell, American Fiction, Ferrari, Emma Stone

Alte știri din cinema

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells