Morgan Freeman, autoritatea caldă

de Gloria Sauciuc în 4 Apr 2013
Adesea joacă rolul de lider care beneficiază în mod natural de respect şi care pare de încredere

Morgan Freeman ar putea fi numit actorul lunii, întrucât îl vom vedea în postură de mare autoritate în Oblivion/Oblivion. Planeta uitată, din 12 aprilie, iar de vineri, 5 aprilie, în Olympus Has Fallen/Cod Roşu la Casa Albă

Cu o voce care impune respect şi cu un aer calm, acest actor american întotdeauna popular a devenit una dintre cele mai respectate figuri ale cinematografului contemporan din Statele Unite. Născut la Memphis, Tennessee, în iunie 1937, tânărul Freeman a studiat la Los Angeles înainte de a lucra pentru aviaţia americană ca şi mecanic, între 1955 şi 1959. Pentru o scurtă perioadă de timp a fost şi dactilograf. Primul contact cu artele dramatice a avut loc pe scena teatrului, afirmănd mai tărziu că filmele cu Gary Cooper, vizionate în anii adolescenţei, l-au inspirat în a deveni actor.

Joacă adesea personaje caracterizate de o atitudine calmă. Adesea, el dă voce naratorului, fie ca voce distinctă, fie prin personajul pe care îl joacă. Într-un interviu cu Charlie Rose despre cea de-a 10-a aniversare a Închisorii îngerilor (1994), Freeman a susţinut că acest film, alături de Glory (1989), Driving Miss Daisy (1989) şi de Necruţătorul (1992) reprezintă apogeul carierei sale.

Adesea joacă rolul de lider care beneficiază în mod natural de respect şi care pare de încredere (chiar şi atunci când, în realitate, nu este). În Oblivion îl vom descoperi în această ipostază. A jucat rolul de Dumnezeu în două filme - Dumnezeu pentru o zi (2003), rol pe care l-a reluat în Evan Almighty (2007). L-a jucat pe Lucius Fox în trei filme din seria Batman: Batman - Începuturi (2005), Cavalerul negru (2008), The Dark Knight Rises. A jucat rolul a trei antrenori de box în trei filme diferite: mai întâi, în rolul lui Geel Piet din The Power of One (1992), apoi ca Alex Cross din Kiss the Girls (1997), unde, la începutul filmului, învăţa un grup de băieţei să boxeze, şi de asemenea ca Eddie "Fier Vechi" Dupree în O fată de milioane (2004). Morgan Freeman este singurul actor american de culoare care a apărut în trei filme câştigătoare ale Oscarului pentru Cel mai bun film: Driving Miss Daisy (1989), Necruţătorul (1992) şi O fată de milioane (2004), conform imdb.com

Morgan Freeman (Lucius Fox) a primit un Oscar pentru "cel mai bun actor în rol secundar" datorită rolului din drama regizată de Clint Eastwood, Million Dollar Baby. Pentru acelaşi rol, a mai primit Screen Actors Guild (SAG) Award, precum şi o nominalizare la Golden Globe. În 2009, a colaborat din nou cu Eastwood, jucând rolul principal în drama inspirată de fapte reale, Invictus, dramă la care Freeman a colaborat şi ca producător, prin intermediul companiei sale, Revelations Entertainment. Pentru interpretarea lui Nelson Mandela în acest film, Freeman a fost nominalizat la Oscar, Globurile de Aur şi Critics' Choice Award, şi a primit premiul pentru cel mai bun actor din partea National Board of Review.

Freeman a mai fost răsplătit cu trei nominalizări la Oscar, de-a lungul carierei sale, prima pentru interpretarea plină de suspans din drama realizată în 1987, Street Smart, care i-a mai adus şi premiile Asociaţiilor de critici din Los Angeles, New York, şi premiul National Society of Film Critics, ca şi premiul Independent Spirit pentru cel mai bun rol secundar, sau prima sa nominalizare la Globurile de Aur. El a obţinut cea de-a doua sa nominalizare la Oscar şi a câştigat premiile Golden Globe şi National Board of Review Award la categoria interpretare masculină în 1989 pentru filmul Driving Miss Daisy, în care a recreat rolul pe care-l interpretase mai întâi pe o scenă de pe Broadway. El a obţinut cea de-a treia sa distincţie cu Oscar, ca şi nominalizări pentru Globurile de Aur şi SAG, pentru interpretarea din drama lui Frank Darabont, din 1994, Închisoarea îngerilor.

Printre rolurile mai recente se numără rolurile principale din filmele de succes ale lui Christopher Nolan, The Dark Knight şi Batman Begins; sau filmul lui Rob Reiner, The Bucket List, alături de Jack Nicholson, filmul lui Robert Benton Feast of Love, filmele lui Ben Affleck, Gone Baby Gone, Lucky Number Slevin, sau An Unfinished Life, de Lasse Hallström, cu Robert Redford şi Jennifer Lopez, filmul de acţiune al lui Jet Li Unleashed, scris de Luc Besson, şi comedia Bruce Almighty şi urmarea ei, Evan Almighty. Vocea sa distinctă s-a putut auzi pe coloana sonoră a filmului lui Steven Spielberg, War of the Worlds sau în documentarul premiat cu Oscar, March of the Penguins. Printre filmele anterioare ale lui Freeman se numără The Sum of All Fears, High Crimes, Along Came a Spider, Nurse Betty, Deep Impact, Hard Rain, Steven Spielberg’s Amistad, Kiss the Girls, Se7en, Glory, Lean on Me, Clean and Sober, Marie, Teachers, Harry & Son sau Brubaker.

În 1993, Freeman a debutat ca regizor cu filmul Bopha!, iar la scurt timp după acesta a înfiinţat compania cinematografică Revelations Entertainment. Printre producţiile cele mai recente ale acestei case de filme se numără comedia lui Brad Silberling 10 Items or Less, în care Freeman a jucat alături de Paz Vega.

În 2014 îl vom vedea în The Lego Movie, al celor de la Warner Bros.

Exploreaza subiecte similare:

Morgan Freeman, Oblivion, Olympus Has Fallen, Gary Cooper, The Shawshank Redemption, Driving Miss Daisy, Unforgiven, Bruce Almighty, Evan Almighty, Batman Begins, The Dark Knight, The Power of One, Kiss the Girls, Million Dollar Baby, Invictus, Street Smart, The Bucket List, Feast of Love, Gone Baby Gone, Lucky Number Slevin, An Unfinished Life, Unleashed, War of the Worlds, La Marche de L'Empereur, Bopha!, 10 Items or Less, The Lego Movie, actor

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Părerea ta

Spune-ţi părerea
radurex25 pe 4 aprilie 2013 10:40
nu va suparati ca intreb, dar cei care joaca nitronic rush, uneori, atunci cand explodeaza masinia, vocea din joc zice ” driving miss daisy”; imi puteti explica de ce?
Gloria pe 4 aprilie 2013 23:20
expresia e sinonima, cred, cu "sofer de duminica"; cineva care conduce incet, caruia ii place sa tina piciorul pe frana si care incurca traficul; deci daca in jocul de care zici vocea zice ”driving miss daisy” e o ironizare a modului prost/incet in care s-a jucat; in fond, freeman era un batranel incet si neputincios in driving miss daisy”, nu?
radurex25 pe 5 aprilie 2013 14:35
multumesc de informare
keops pe 4 aprilie 2013 10:47
Morgan Freeman is God and he`s black
cristi23 pe 4 aprilie 2013 19:49
morgan l-a jucat de 3 ori pe lucius fox.......nu doar in batman begins si the dark knight......ci si in the dark knight rises........
alex_il_fenomeno pe 5 aprilie 2013 10:52
Un actor urias. Ma bucur de prezentele lui in filmele amintite.
Theodor2011 pe 21 octombrie 2013 08:24
Unul dintre primii 5 actori ai lumii, si cel mai bun actor-narator

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells