Maimuţele: tehnologii revoluţionare

de Ştefan Dobroiu în 9 Aug 2011
Maimuţele: tehnologii revoluţionare

Pentru prima dată în istoria seriei Planeta maimuţelor, ce se întinde pe mai multe decenii (ultima revizitare a Planetei maimuţelor datează din 2001 şi a fost semnată de Tim Burton), reprezintă şi o premieră în ceea ce priveşte prezentarea "inamicilor" umanităţii, maimuţele dotate cu inteligenţă ieşită din comun. Cinemagia îţi prezintă mai jos cum au obţinut producătorii un grad atât de mare de realism în realizarea creaturilor cu pretenţii la dominaţia lumii.

Dacă te uiţi acum la părţile anterioare ale seriei, actorii machiaţi şi costumaţi pentru a interpreta personajele-maimuţă sunt cel puţin rizibili. Asta a fost şi părerea producătorilor din spatele acestui succes Fox (lansat vineri pe marile ecrane din lume, filmul a câştigat 60 de milioane de dolari doar în Statele Unite), care au apelat la cunoscuta companie de efecte speciale Weta Digital, deţinută de Peter Jackson şi răspunzătoare de realizarea trilogiei Stăpânul inelelor.

Pentru a-l crea pe Caesar, maimuţa care va ajunge liderul revoluţiei împotriva umanităţii, Weta a apelat la specialistul numărul unu în actoria motion capture şi performance capture, Andy Serkis. Cu siguranţă îţi aminteşi de o altă revoluţie, cea a tehnologiei utilizate pentru a-i da viaţă sărmanului Gollum din Stăpânul inelelor. Ei bine, în spatele mişcărilor acestuia şi-a expresiilor feţei sale era tot Andy Serkis, actorul specializat în astfel de roluri şi după ce l-a interpretat pe King Kong în filmul omonim realizat de Peter Jackson în 2005.

Acum Andy Serkis este Caesar şi, crede-ne pe cuvânt, ce face el în Planeta Maimuţelor: Invazia chiar este actorie. Cu ajutorul unor markeri electronici poziţionaţi pe faţă şi membre, actorul britanic s-a transformat ca prin minune în cimpanzeul ce va schimba faţa Pământului o dată pentru totdeauna. Aventurile sale i-au permis lui Serkis nu doar să redea mişcările speciei înrudite cu oamenii, ci să meargă la un nivel superior, căci inteligenţa umană a protagonistului simian lasă loc pentru o gamă extrem de complexă de expresii şi gesturi.

Serkis descrie începuturile sale în această nouă ramură a actoriei în cartea Gollum: How We Made Movie Magic, în care descrie cum un contract de trei săptămâni pentru crearea vocii lui Gollum (iniţial personajul trebuia să fie exclusiv creat pe calculator, fără a necesita munca unui actor) s-a transformat într-o perioadă de cinci ani în care actorul s-a pregătit pentru rol şi a creat fiecare mişcare a personajului pentru a-l aduce pe ecran, alături de specialiştii Weta, într-o formă cât mai convingătoare.

Este evident cât de mult s-a dezvoltat tehnologia motion capture (sau performance capture, în cazul expresiilor fine ale feţei) dacă faci comparaţia între Gollum şi Caesar. Poţi să vezi până unde merge Andy Serkis în Planeta maimuţelor: Invazia de vineri, când filmul se lansează pe marile ecrane din ţară.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Crist11 pe 9 august 2011 10:30
Abia astept sa il vad, cand apare pe net.
Dar vor sa ii faca o continuare?

CODRIN123 pe 9 august 2011 15:53
E adevarat , e un film exceptional si merita vazut la cinema,nu acasa pe dvd-player sau calculator.Dupa parerea mea singurele filme care pot fi vazute pe calculator sunt comediile pentru a le vedea cu prietenii/failia etc. Dar un film cu astfel de efecte chiar merita vazut la cinema
Mirro pe 9 august 2011 19:26
Nu are rost sa vezi un asemenea film pe net , dute la cinema se merita si nu costa o avere un bilet la cinema. Cu siguranta vor mai face cel putin o continuare.
Paraiah pe 9 august 2011 10:32
E la cinema pe 12 august cred ca se merita vazut la cinema
coco_mafya pe 9 august 2011 11:45
in craiova a aparut de pe 4,mai exact data lansari si in state,vizionatil cu placere,cu siguranta nu veti fi dezamagiti:D
xerses pe 9 august 2011 12:23
Am vazut orice film de genul Planeta maimautelor.Fiecare dintre ele mi-a lasat o impresie profunda la vremea vizionarii.
CosminHorrorMaster pe 9 august 2011 13:51
"Planet of the Apes" mi se pare una dintre cele mai bune serii de filme.
Sorin87 pe 9 august 2011 14:03
abia astept sa apara filmul imi place acest gen de film
cristi23 pe 9 august 2011 15:50
grozav,abia astept sa vad filmul....pare demential
BRUMA pe 9 august 2011 19:39
de ar fi si la Bistrita cinema ..
au mai fost filme la care am mers si mai merg din cand in cand la Cluj sa le vizionez la Cinema.dar mai rar.

legolas05 pe 9 august 2011 21:25
abia astept sa vad filmul acesta,iar Andy Serkis este incredibil,
gabivaduva74 pe 9 august 2011 21:50
asa e, are o expresivitate deosebita, mi-a placut si in inkheart, un film destul de usurel de altfel.
alex_il_fenomeno pe 10 august 2011 12:30
un lucru e cert : nu vreau sa ratez filmul acesta!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells