Kirk Douglas, simbol al Vârstei de Aur a Hollywood-ului, a murit la 103 ani

de Gloria Sauciuc în 6 Feb 2020
Cu rolul din Spartacus (1960), devenea unul dintre cei care au contribuit la încheierea perioadei segregării în Statele Unite, asta pentru că producția avea o distribuție multi-rasiale şi puternice mesaje politice

Kirk Douglas, unul dintre ultimii supraviețuitori ai Epocii de Aur a Hollywood-ului, s-a stins miercuri, 5 februarie, la reședința lui din Beverly Hills, la vârsta de 103 ani. Figura sa aspră, cu ochii albaștri tăioși și prezența lui impozantă, plus personalitatea lui non-conformistă, rebelă au făcut din el actorul perfect pentru roluri precum cele din Spartacus, Paths of Glory, ChampionThe Bad and the Beautiful și Lust for Life. A fost, în acei ani, unul dintre actorii mai mereu distribuiți în rolurile principale, alături de Burt Lancaster, Gregory Peck, Steve McQueen și Paul Newman. Cu rolul din Spartacus (1960), devenea unul dintre cei care au contribuit la încheierea perioadei segregării în Statele Unite, asta pentru că producția (pe care o semna) avea o distribuție multi-rasiale şi puternice mesaje politice.

A fost nominalizat de trei ori pentru Oscar dar nu l-a câștigat niciodată, în schimb i s-a acordat în 1996 un Oscar onorific pentru 50 de ani de carieră. În 2004 se retrăgea din lumea filmului.

Actor de geniu născut din părinți analfabeți, s-a făcut remarcat în peste 90 de filme de-a lungul carierei sale, supraviețuind pe parcursul vieții unui accident de elicopter, unei operații pe cord, unui accident vascular cerebral provocat în 1996 de o tromboză - din care și-a revenit după mai mulți ani de recuperare - şi morții unuia dintre cei patru băieți.

„Cu o uriașă tristețe, eu și frații mei anunțăm că Kirk Douglas ne-a părăsit astăzi, la vârsta de 103 ani”, a scris Michael Douglas pe contul său de Instagram. Pentru lume, era o legendă, un actor din epoca de aur a filmelor, un umanist care dedicat dreptății, iar cauzele în care a crezut au fost un standard către care noi toți am aspirat; dar pentru mine și pentru frații mei Joel și Peter el a fost simplu – tata, pentru Catherine – un socru minunat, pentru nepoții și strănepoții lui – un bunic iubitor, iar pentru soția lui, Anne, un soț minunat”, a mai scris Michael Douglas.

Viața personală a actorului nu a fost, însă, fără pată. Kirk avea un caracter temperamental și idei de stânga, care i-au adus numeroase antipatii, era infidel (în 1951, Diana Douglas solicita divorțul de Kirk motivând infidelitatea actorului care era de notorietate publică) și- cel mai grav - a fost acuzat de viol. Publicația New York Post numea gala Globurilor de Aur 2018 un „exercițiu de ipocrizie” pentru premiul special acordat actorului. Kirk Douglas, pe atunci la venerabila vârstă de 101 ani, a fost onorat cu ovațiile întregii săli pe când, pe rețelele de socializare, spectatorii au amintit că Kirk Douglas a violat-o pe Natalie Wood pe când aceasta avea doar 16 ani. „Dacă asemenea informații sunt disponibile publicului larg, cum ar putea oare o sală plină de oameni din domeniu să nu știe acest lucru”, se întreabă atunci retoric jurnalista Maureen Callahan de la New York Post. Kirk Douglas, s-a născut pe 9 decembrie 1916 în New York.

Este tatăl actorului Michael Douglas. Părinții erau evrei ruși, religie care i-a produs nu puține inconveniente în afară și înlăuntrul profesiei. Numele său real era Issur Danielovitch Demsky. De copil s-a afirmat în activitățile sportive (în special lupte libere) și artistice. Și-a luat licența în litere a Universitatea din St. Lawrence. După licență pleca la New York, unde intra la Academia Americană de Artă Dramatică. În 1941 își începe cariera pe Broadway. Curând fu chemat să-și satisfacă stagiul militar în cadrul Armatei Statelor Unite (1942- 1943), pentru ca apoi să revină pe Broadway. Se întoarce la New York și, în casa unei prietene, o cunoaște pe Diana Dill, o frumoasa actriță – model care, din 1943, va fi soția sa și cu care va avea doi băieți: pe Michael Douglas și pe Joel.

La 30 de ani și cu o faimă câștigată pe Broadway, Lewis Milestone îl propune că june prim în filmul The strange love of Martha Ivers, unde se;dovedește a fi o revelație. În 1949 interpreta un boxeur în filmul Champion de M. Robson. Va fi nominalizat la Oscar pentru cel mai bun actor. În 1954 se căsătorește pentru a două oară, de data aceasta cu Anne Buydens, cu care are doi copii. Multe din filme în care a jucat sunt epice, dar cel mai celebru rol al său rămâne cel din Spartacus, regizat de Stanley Kubrick. Un alt mare rol este și cel din Lust for Life (1956) pentru care a fost nominalizat a treia oară la Oscar pentru interpretare - unde îi da viață pictorului Vincent Van Gogh și joacă alături de un alt mare actor, Anthony Quinn.

Faima sa este comparabilă cu a altor actori ca Sir Laurence Olivier sau Anthony Quinn, De asemenea a fost regizor second la numeroase filme, nu de puține ori a avut altercații pe teme regizorale cu Stanley Kubrick (el l-a angajat, de altfel, pentru regia filmului Spartacus, după ce l-a demis pe Anthony Mann). În 1991 a supraviețuit unui accident de elicopter iar în 1994 a avut o trómboza care i-a provocat serioase probleme psihomotrice. Actorul Kirk Douglas a primit o stea pentru film, în partea de nord, aria 6200, pe Bulevardul Walk of Fame din Hollywood.

Exploreaza subiecte similare:

Kirk Douglas, spartacus, Michael Douglas, Stanley Kubrick, The strange love of Martha Ivers, Paths of Glory, Lust for Life, Champion, The Bad and the Beautiful

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Părerea ta

Spune-ţi părerea
spartacus pe 8 februarie 2020 19:50
Unul dintre cei mai mari actori! ”Spartacus” interpretat de el va rămâne mereu Spartacus la care se vor raporta toți criticii și fanii, restul sunt... ”fake”-uri. Respect! RIP, Kirk Douglas!...
blackmore pe 9 februarie 2020 01:00
R.I.P.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells