Hollywood-ul în grevă: "Plătiţi scenariştii sau spunem cum se termină Succession!"

de Ştefan Dobroiu în 3 Mai 2023
Prelungirea grevei scenariştilor ar putea afecta toate filmele şi seriale aflate în dezvoltare

Prima zi a lunii mai a venit cu startul grevei scenariştilor din Statele Unite. Toţi membrii comunităţii creative şi-au închis tastaturile în sertare şi au ridicat pancartele pentru a-şi arăta nemulţumirea cu privire la modul cum sunt trataţi şi plătiţi în cea mai mare industrie creativă de pe glob. Efectele negative se văd deja în producţia emisiunilor de televiziune precum Jimmy Kimmel Live, dar prelungirea grevei ar putea afecta pe termen lung serialele şi filmele aflate în dezvoltare în prezent, companiile de producţie fiind nevoite să scurteze sezoanele şi să amâne eventualele premiere, aşa cum s-a întâmplat de altfel şi la ultima grevă a scenariştilor, în 2007.

Mii de scenarişti au protestat în New York şi Los Angeles în cursul zilei de marţi, scandând "No contract, no content" ("Nu faceţi contract, nu facem conţinut") sau "No money, no funny!" ("Ioc bani, ioc distracţie!"). Pe pancarte erau scrise mesaje amuzante, sugestive pentru importanţa scenariştilor în procesul creativ: "Pay your writers or we’ll spoil ‘Succession'" ("Plătiţi scenariştii sau spunem cum se termină Succession").

Nemulţumirea scenariştilor vizează schimbările drastice din showbiz din ultimii ani, când platformele de streaming au luat avânt devenind la fel de populare ca mersul la cinema. Apariţia giganţilor din streaming nu a fost sincronizată şi cu o actualizare a contractelor scenariştilor, care primesc compensaţii nesatisfăcătoare atunci când un film realizat pentru marele ecran sau un serial realizat pentru un post de televiziune este inclus în oferta unei platforme de streaming.

O nemulţumire perenă a scenariştilor vizează modul cum sunt trataţi de giganţii industriei, care îi consideră "carne de tun". Celebrul scenarist Charlie Kaufman a pus în cuvinte această nemulţumire la cea mai recentă ediţie a premiilor Asociaţiei Scenariştilor de la Hollywood. "Ni se repetă la infinit că ceea ce facem noi (n.r. - scenariştii) este mai puţin important decât ce fac ei (n.r. - capii marilor studiouri). Ne-au păcălit convingându-ne că fără ei nu putem face nimic. Adevărul este că fără noi ei sunt cei care nu pot face nimic de valoare", a spus în luna martie Kaufman, spre uralele scenariştilor prezenţi la eveniment.

Efectele pe termen lung ale grevei nu vor întârzia să apară şi deja sunt seriale celebre care au încetat lucrul la următoarele sezoane. Una din primele reacţii a venit de la echipa de scenarişti a popularului serial Abbott Elementary, al cărui scenariu pentru al treilea sezon se afla în curs de scriere. Deşi echipa trebuia să continue lucrul ieri, acest lucru nu s-a mai întâmplat. Consecinţele pentru acest serial vor fi rapide, pentru că scenariul său se scrie în timp ce sezonul se filmează (spre deosebire de alte seriale care încep producţia după ce scenariul pentru întreg sezonul e finalizat). "Dacă greva continuă pentru o perioadă semnificativă, sezonul trei nu va fi gata la timp şi numărul de episoade s-ar putea reduce, ceea ce sigur îi va deranja pe fani", a declarat scenarista Brittani Nichols într-un interviu citat de Variety.

Tot Variety anunţă că serialul Netflix Big Mouth ar fi trebuit să-şi definitiveze scenariul în august, dar acum acest lucru nu se va mai întâmpla. O altă producţie Netflix afectată este Cobra Kai: "Nu e o perioadă distractivă, dar din păcate este necesară. În secunda în care ni se oferă un contract echitabil ne întoarcem la treabă şi facem prăpăd", a scris pe Twitter scenaristul şi producătorul Jon Hurwitz. S-a încetat lucrul şi la cel de-al treilea sezon Yellowjackets, după exact o zi de la începerea sa. O veste bună vine, în schimb, de la House of the Dragon: scenariul celui de-al doilea sezon este finalizat şi nu va fi afectat de grevă. De precizat este faptul că producţiile au nevoie de scenarişti chiar şi în timpul producţiei, pentru că este mereu ceva de modificat.

Scenariştii au mai făcut grevă în anul 1988, când au oprit munca timp de cinci luni. În 2007 scenariştii au intrat din nou în grevă, iar aceasta a durat atunci trei luni, afectând show-uri populare precum Lost şi Anatomia lui Grey, care au încetat producţia din lipsă de scenarii.

Exploreaza subiecte similare:

Succession, Charlie Kaufman, Abbott Elementary, Yellowjackets, Big Mouth, Cobra Kai, House of the Dragon, Lost, Grey's Anatomy, Brittani Nichols, Jon Hurwitz

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells