Harry Potter, fratele mai mic şi nelegitim al lui Willy the Wizard?

de Gloria Sauciuc în 16 Iun 2009
Harry Potter, fratele mai mic şi nelegitim al lui Willy the Wizard?

Bloomsbury Publishing Plc a negat luni afirmaţiile conform cărora autoarea J.K. Rowling a copiat fragmente substanţiale dintr-o carte a unui alt autor pentru copii, atunci când a scris Harry Potter and the Goblet of Fire/Harry Potter şi Pocalul de Foc.

Cartea, publicată în 2000, a fost a patra parte a seriei de succes despre vrăjitoraşul Harry Potter, care a vândut în total peste 400 milioane de exemplare în toată lumea şi s-a dovedit a fi şi o franciză pentru marele ecran aducătoare de alte sute de milioane de dolari.
"Acuzaţiile de plagiat sunt nefondate, nejustificate şi neadevărate" este stipulat într-un comunicat al editorului în Marea Britanie al seriei, Bloomsbury.

"Subiectul din Harry Potter and the Goblet of Fire copiază elemente din povestea The Adventures of Willy the Wizard, scrisă de Adrian Jacobs în 1987. Mai precis, este vorba despre concursul de magie, probele similare la care sunt supuse ambele personaje, plus deplasările cu trenul fantomă ale vrăjitorilor" este stipulat în memoriul înaintat justiţiei de către reprezentanţii fiului lui Adrian Jacobs.

În memoriu mai este menţionat că Jacobs îl angajase pe agentul literar Christopher Little, care mai târziu a devenit agentul lui J.K. Rowling şi că Jacobs a murit sărac, într-un spital din Londra, în 1997.

În replică, reprezentanţii Bloomsbury au spus că J.K. Rowling nu a auzit niciodată de Adrian Jacobs şi nici nu a văzut, citit sau auzit despre cartea Willy the Wizard până acum cinci ani, în 2004, când s-a făcut deschiderea în instanţă a cazului, conform Reuters.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Dragosh02 pe 16 iunie 2009 17:11
mai conteaza acum .... ?
Cert e k seria asta de filme a adus cei mai multi bani din istoria cinematografica, cartile sunt si ele pe aproape (cred k ft aproape ), nu vad de ce atata cearta pe niste porcarii... Sa ii de-a si lu ala naibii 100 de mil $ ,asa sa ii inchida gura si gata ( nu va speriati,pt k doar pe partea de cinema,fiecare film s-a apropiat la incasari de 1 miliard $,cartile si bani din imprumutarea francizei cu siguranta au depasi 7 miliarde $ )

Adi pe 16 iunie 2009 17:29
dragosh02...........
Nu judeca ce nu cunosti! >:p

blancket pe 16 iunie 2009 17:49
"Jacobs a murit sărac, într-un spital din Londra, în 1997"
sa ii "de'a", desigur

Ciprian pe 16 iunie 2009 19:39
Asta cu plagiatu cred ca e o minciuna sunt doar critici gelosi pe succesul seriei si invidiosi pe JK Rowling pentru incredibila imaginatie de care a dat dovada sunt fan H.P. si nu cred ca sa 'furat'ceva din alte opere oricum sau trezit tirziu astia care critica alte carti.
._. pe 16 iunie 2009 19:58
Sau apucat ei sa critice,destepti mai sunt aia :)) au vazut ca seria h.p a avut un succes uimitor si ce au zis "hai sa cautam ceva sa ne luam de ei,ca prea multi bani au facut" vai de capu lor...
Ciprian pe 16 iunie 2009 20:14
In sfirsit cineva care apreciaza aceasta serie la adevarata ei valoare felicitari bine ai spus.
Mada pe 16 iunie 2009 21:17
Nu cred k autoarea J.K. Rowling s-a inspirat din respectiva carte, copii lui Adrian Jacobs vor doar sa castige niste bani buni nu numai prin castigarea procesului care poate nici nu ii intereseaza asa de mult,fiind o diversiune poate, cat sa relanseze q ocazia asta cartea tatalui lor si sa castige bani din vanzari si alte surse. E destul de usor sa te faci cunoscut pe baza unui nume asa faimos. Cat despre Harry Potter mi-a placut mult dar mai mult cartile decat filmele...:P
tom pe 16 iunie 2009 21:35
Eu am cicit cartea lui Adrian Jacobs cu ceva timp in urma si cand am vazut h.p chear mi s-a parut ciudata asemanarea ideilor.
Si credca da a fost copiat pentru ca nu au cum 2 oameni sa aibe exact aceeasi idee, si defapt nu aceeasi idee ci aceleasi idei !

koyaanisquatsi pe 16 iunie 2009 22:00
@tom
in legatura cu 2 persoane si cu aceeasi idee... cand am avut 11 ani am citit "legendele olimpului" si am scris o scurta compunere pentru scoala cum ca am intalnit zeii olimpului si acum 2 luni am aflat ca un autor a scris o asemenea carte in urma cu 2-3... cand eu aveam vreo 13 ani... nu il stiu pe autor si probabil nici el pe mine... dar am avut aceeasi idee

Radu12 pe 16 iunie 2009 22:51
De aceea au ajuns in instanta, ca sa afle adevarul.
Daca este adevarat va primi niste bani drept rascumparare, iar daca nu asta este.
Oricum in cele din urma se va afla adevarul.

cine_ma?? pe 17 iunie 2009 00:15
Ati citit macar cartea The Advetures of Willy the Wizard???
Ar trebui sa citit si apoi sa va dati cu pararea....Problema sa pus de mult si se pare ca unele fragmente sau chiar capitole se potrivesc in unele faze......
Si pana la urma oameni buni, va spun daca nu stiati..: LITERATURA E MOARTA!!!
Tot ce sa puti scrie sa scris...nu a raas decat sa copiem uni de la alti.....Daca vre-un autor afirma faptul ca creatia lui e originala ,ei bine se insala amarnic.Numai mari clasici ai literaturi universale pot pretinde acest drept si pot justifica aceasta afirmatie.
Nu va mai mintiti uni pe alti..

eu pe 17 iunie 2009 00:20
"cine_ma?? " are foarte mare dreptate
HP Lawyer pe 17 iunie 2009 01:02
@cine_ma??
de ce nu relatezi asemanarile dintre HP4 si The Adventures of Willy the Wizard, scrisă de Adrian Jacobs în 1987......caracter cu caracter.....ce cuvant cu cuvant:P

oricum nu cred o iota din toata asta....si ati vazut din curiozitate cat vor sa-i dea amenda scriitoarei HP? 500 milioane de lire......pai toata averea ei mi se pare ca e estimata la 560 mil lire.....parca e totul facut intentionat.....nu-mi vine sa cred....ce fac unii nebuni morti dupa bani, la ce pot ajunge .....pun mana pe o carticica care are acolo ceva in comun cu un titlu faimos.....si hat........la tribunal.......chiar ca sunt persoane care vor sa se faca cunoscute pe baza unui nume faimos ca J.K.R. care e la fel de faimos ca Bill Gates, sau Obama.

scrawl pe 17 iunie 2009 03:37
se prea poate sa fie o coincidenta,sau...bineinteles ca se poate si sa fi copiat anumite idei din acea carte(avand in vedere ca putea foarte usor sa minta,nimeni nu vrea sa piarda bani...mai ales o suma imensa).Ideea e ca pe noi nu ne ajuta cu nimic sa aflam daca a copiat sau ideile din willy the wizard,daca ne-a placut cartea sau filmul asta conteaza...in rest ar trebui sa ne doara-n cot...de ce? pt ca nu avem de ce sa ne atacam,nu lucram pt ei ca sa ne intereseze,in concluzie nu pierdem nimic daca se dovedeste a fi un fake harry potter,pt ca nu din buzunarele noastre dispar banii ;) Eu unul consider ca se baga mult prea multi bani in industria cinematografica,fotbal si altele...se arunca cateva milioane de dolari pt o pelicula de 2 ore...cand cu aceiasi bani poti salva o gramada de oameni de la foamete,poti construi scoli(mare nevoie avem,analfabetii se inmultesc pe zi ce trece,in special de la aparitia manelelor,in cazul Romaniei...sau sa zic mai degraba...Rromaniei)...da' asta e :) nascuti oameni...crescuti legume daca intelegeti ce zic :) dependenti de "entertainment"...nu conteaza in ce forma...
cic pe 17 iunie 2009 05:42
Ce ma amuza asta...Pai aproape in fiecare an se gaseste cineva sa o aduca in instanta pe Rowling...si intotdeauna pierd. Si vor pierde in continuare.
Bill Gates fan HP pe 17 iunie 2009 10:05
pentru Scrawl:
Pai dar tu stii ce face J.K. Rowling cu banii ei?
A infiintat de mult timp o companie......Children High Level Group parca ...... Uite, toate incasarile de pe cartea asta Povestile bardului beedle(un fel de explicare a vol 7 HP) le-a folosit pentru a ajuta copiii cu probleme......cu toate ca ea face mult mai multe dar voiam sa punctez ca o carte a dedicat-o special acelei fundatii. ea cu asta se ocupa......cu actiuni caritabile.....nu te ingrjiora tu ca se da bani aiurea pe filme ca HP;) si totusi se merita, chiar sunt grozave.
Ce sa faca ea cu atatia bani? Voi multi habar n-aveti de unde a plecat ea de jos....zicea cineva mai jos.....nu intrati aici asa toti sa va dati aiurea cu parerea....nu judecati pe cineva pe care nu-l cunoasteti.
Si apoi eu nu cred ca J.K.R s-a inspirat de aici. Ideea cu trenul ea a avut-o de cum mergea in tren prin scotia parca in anii '90. Ei i s-a intiparit lumea HP in timp ce mergea cu trenul, oameni buni. N-a copiat ideea asta sigur din carticica aia.
Iar cu probele din carte.... o semana dar nu e identic ce naiba.....
Pana la urma nu conteaza de unde s-a inspirat, si din cate locuri, daca s-a inspirat macar.......in afara de propria ei imaginatie....
e important ce lume a putut crea, cum nimeni altul/alta nu va mai putea......va mai dura mult cred pana se va naste doar cineva ca J.K.R

jroberto pe 17 iunie 2009 11:33
Probele sunt un labirint, sa salvezi o persoana de la inec si sa treci de un dragon sa-i iei oul. Nu mi se par asa originale, incat numai lui Adrian Jacobs sa-i fi putut veni ideea. N-am citit Willy the Wizard, dar ma indoiesc ca a copiat. Inspirat poate, dar nu cred k Adrian Jacobs n-a citit o carte in viata lui si a scris dintr-o data. Toata lumea se inspira de undeva, in special din clasici. Si Divina Comedie are multe teme din poetii antici ai greciei.
irina13 pe 17 iunie 2009 16:34
eu chiar ma indoiescca rowling a copiat sa inspirat poate si daca tot a copiat de la Adrian Jacobs atunci de ce de ale ei a auzit toata lumea si de a lui nu?
optimus.prime pe 17 iunie 2009 17:03
nu cred ca a copiat .. sunt de acord cu inna la treaba asta ..... dar in lume sunt scriitori mult peste astia cunsocutii si nu sunt recunoscuti .... dc ?:)
cristeadianacd pe 17 iunie 2009 19:01
s-ar putea sa fi copiat dar inconstient, o fi citit povestea inainte ...nu se stie, oricum adrian jacobs nu cred ca si-ar fi dorit dupa moartea lui sa existe nebunia asta, totusi, nu asa pastrezi amintirea tatalui tau...
scrawl pe 17 iunie 2009 21:29
@Bill Gates fan HP:
nu am zis de ea in special...foarte bine ca a infiintat acea companie...eu am zis de industria cinematografica in general...si am dreptate...pt ca atunci cand cineva(si acum nu ma refer la vedete...ca astia au de unde) incearca sa stranga fonduri pt actiuni caritabile..ori nu reuseste,ori gaseste foarte greu(de obicei mai putin decat e nevoie),dar totusi pt un film se gasesc cu sutele de milioane...daca s-a ajuns sa spuna la un buget de 50mil$ pt un film ca e mic...ce sa mai zicem...ai prins ideea acum?nu m-am referit la cineva anume...decat la ipocrizia asta generala...mai fericit da din buzunar un om cu un salariu mic sau mediu daca e sigur ca banii ajung acolo unde trebuie...unu bogat stramba din nas cand e vb de actiuni caritabile....gandeste-te ca pana si cei de care auzi ca au donat bani...o fac pt publicitate(de aia auzi de ei...au grija sa stie toti ca au dat bani),in felul asta chiar castiga mai multi bani decat au donat...imediat sar ofertele...publicitatea inseamna totul in ziua de astazi...ca vedeta pune-te bine cu ziaristii si cu firmele de publicitate si esti asigurat :) In fine...ajunge ca o dau in diverse deja...

Ralukyop pe 8 aprilie 2010 23:49
nu cred chestia asta.e soooooper filmul, dar cartea e mai misto:P:P:P:P:*:*:*:):):)
MissBlossom01 pe 1 decembrie 2010 13:42
Doamne fereste =)))))))
Ar fi de plans,dar nu pot sa ma abtin sa nu rad,cum sa fie Harry Potter o copie :))
E STUPID SI ABSURD.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells