Diamantele or fi pentru totdeauna, dar copiii...

de Stefan Dobroiu în 26 Ian 2007
Diamantele or fi pentru totdeauna, dar copiii...

Care este garantia succesului unui film de actiune? Cascadoriile, actorii care te fac sa-ti lase gura apa, rasturnarile de situatie, un final "neasteptat" in care "bunul" castiga intotdeauna si-i ghicesti un viitor fabulos alaturi de partenera de ecran? Dar daca un film de actiune contine pe langa aceste ingrediente sine qua non si ceva mai greu digerabil de catre spectatorul pervertit de reteta standard a Hollywood-ului?

Blood Diamond/Diamantul sangeriu este exemplul perfect de reteta experiment, iar Edward Zwick se dovedeste a fi genul de regizor deloc speriat de riscul ca filmul sau ar putea cadea greu la stomac unui public doritor de entertainment pur. Asta ne-a si facut sa-i acordam o atentie deosebita in noul numar al revistei Cinemagia, unde puteti citi o multime de informatii despre film, actori, regizor si contextul politic al desfasurarii actiunii.

Totul incepe cu o locatie speciala: Sierra Leone, tara africana in care media de viata pentru barbati este de 38 de ani. Motivul? Razboiul civil care a framantat tara timp de opt ani de zile. Filmul lui Zwick se invarte in jurul diamantelor de conflict (sau de sange), adica acele pietre pretioase utilizate pentru a cumpara arme si a finanta razboaiele civile din unele tari africane. In Blood Diamond, Zwick reuseste foarte bine sa imbine andrenalina cu factorul social, iar actorii (foarte buni cu totii) il ajuta perfect sa spuna aceasta poveste despre schimbare, durere si ceea ce este valoros.

Solomon Vandy (Djimon Hounsou) este un pescar a carui viata este data peste cap cand satul ii este pradat de trupele de soldati rebeli. El este luat sclav pe campurile de diamante, iar fiul sau Dia (Kagiso Kuypers) este obligat sa se inroleze in trupa de copii soldati a rebelilor. Solomon gaseste un diamant roz imens, pe care il ascunde stiind ca ar putea insemna salvarea familiei sale. Mercenarul si contrabandistul Danny Archer (Leonardo DiCaprio) afla in inchisoare ca Solomon are acest diamant si cei doi barbati se intorc impreuna in tinuturile controlate de rebeli pentru a recupera piatra, un mijloc comun pentru ca amindoi sa-si atinga visul: Solomon sa-si recupereze familia, iar Danny sa paraseasca pentru totdeauna Africa in cautarea unei vieti mai bune. Cei doi barbati sunt ajutati de o jurnalista din Statele Unite, Maddy Bowen (Jennifer Connelly), care duce propria lupta impotriva marilor companii de pe piata diamantelor, implicate si ele in jocurile murdare si coruptia din politica africana.

Cu trei actori buni (DiCaprio si Hounsou i-au adus filmului doua nominalizari la Oscar, din cele cinci), Zwick trece cu nonsalanta printre gafele scenariului, specifice aproape oricarui film de actiune, si stapaneste perfect exotismul natural si politic al Africii, purtandu-ne atat prin catunurile de pescari (care aduc cu pitorestile mahalale africane din The Constant Gardener) cat si prin jungla sau zgomotoasele baze militare. Prin urmare asteptati-va la un film cu "de toate", caci regizorul imbina in doze interesante scenele de actiune si cele de dragoste, pentru ca era inevitabil sa iasa cateva scantei intre DiCaprio si Connelly.

Zwick considera ca povestea din "Blood Diamond" "trebuia neaparat spusa". Preocuparea lui a fost crearea unui film de succes (doar suntem la Hollywood), dar in acelasi timp implicat social si politic. Si caracterul polemic al filmului este evident datorita marilor producatori de diamante, care au gasit ca subiectul pune intr-o lumina extrem de nefavorabila industria pe care o reprezinta. Astfel a izbucnit o inflacarata dezbatere, pe de o parte aflandu-se marile companii din industria diamantelor, cea mai ofensiva fiind De Beers, si producatorii filmului, care au subliniat in repetate randuri ca "diamantele de conflict" nu sunt decat o mica parte din motorul povestii din "Blood Diamond". Si-asa si este: personajul principal al filmului este de fapt pescarul Solomon Vandy, caruia ii pasa de diamante numai in masura in care acestea i-ar putea salva familia.

Chiar daca de obicei in jurul lui "Blood Diamond" se vorbeste mai degraba de Leonardo DiCaprio, nici Djimon Hounsou nu este uitat cand vine vorba de laude. Pana la urma rolul sau, cel al pescarului Mende plecat in cautarea fiului sau, acum copil soldat, este cel mai incarcat din punct de vedere emotional. Iar actorul se descurca de minune in incercarea de a reda puternicele emotii ale personajului sau, care isi risca viata pentru a salva ceea ce are cel mai de pret: familia. Si daca pentru acest lucru trebuie sa renunte la un fabulos diamant roz, nici o problema: ce valoare are o piatra, oricat de pretioasa, in comparatie cu cele mai importante persoane din viata ta?

Iar Zwick a intuit foarte bine ideea de "valoare" in acest film: "In timp filmarilor, tema obsedanta a copiilor soldati si a rapirii copiilor a capatat o importanta de ce in ce mai mare. Exploatarea resurselor din lumea a treia a fost intotdeauna legata de exploatarea copiilor. Este o fraza pe care am scris-o pe coperta exemplarului meu din scenariu. Este primul lucru pe care il vedeam la inceputul fiecarei zile de filmare. Spunea: 'Copilul este diamantul'.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells