Comedii cu proşti

de Ştefan Dobroiu în 21 Oct 2009
Comedii cu proşti

Că tot ne lipsesc comediile (vezi aici la ce ne referim), iată mai jos o trecere în revistă a celor mai cunoscute filme cu proşti care, sperăm, o să vă ajute să alegeţi un DVD pentru o vineri seara ploioasă, când mersul la cinema devine nerecomandabil.

Primul film al genului vizionat de autorul acestui articol este Petrecerea, unul dintre hiturile lui Peter Sellers (interpretul unul alt netot notoriu, inspectorul Clouseau) şi cu siguranţă capodoperă a cinematografului comic. Important de ştiut este că Sellers a improvizat mare parte din gagurile filmului, care nu a avut parte de cine ştie ce scenariu (regizorul Edward Blake a dezvăluit la un moment dat că filmul s-a făcut după cel mai scurt scenariu din cariera sa - doar 50 de pagini), bazat pe o veche premisă a comediei, "taurul în magazinul de porţelanuri". Dacă nu ştii despre ce e filmul, poţi citi un sinopsis aici.

Un amănunt interesant din lunga istorie a Petrecerii este faptul că filmul l-a supărat atât de rău pe celebrul regizor indian Satyajit Ray (Pather Panchali), încât acesta nici n-a mai vrut să audă să-l coopteze pe Peter Sellers în debutul său american, SF-ul The Alien. Poate că ar fi trebuit să-şi pună cariera în faţa orgoliului naţional (Petrecerea este până la urmă un film foarte rasist), pentru că proiectul său clar ar fi revoluţionat SF-ul american, dar fără Sellers a pierdut susţinerea marilor studiouri şi de proiect s-a ales praful. La apariţia lui E.T. the Extraterestrial al lui Spielberg mulţi au comentat similitudinile flagrante cu scenariul lui The Alien, care folosea pentru prima oară un personaj extraterestru amuzant şi blajin, exact de genul simpaticului E.T. Ca fapt divers, extraterestrul lui Ray făcea florile să înflorească doar trecându-şi mâna pe deasupra lor, dar, desigur, istoria e a învingătorilor...

Sellers l-a transformat într-un mega-personaj şi pe habarnistul inspector Clouseau, punctul de pornire a o mulţime de "săraci cu duhul" care, cum o fi, cum s-o nimeri, ajung să răzbească din toate încercările. Popularitatea personajului a fost atât de mare, că seria a avut parte de o resuscitare în interpretarea lui Steve Martin, atât de hotărât să repete gafele lui Clouseau, încât iată că a apărut deja în două filme, unul în 2006, celălalt în 2009. Şi Petrecerea s-ar putea să aibă parte de un remake, cu Sacha Baron Cohen în rolul împiedicatului Hrundi V. Bakshi. Acum o provocare: poţi să explici cum a fost invitat Bakshi la petrecere deşi era pe lista neagră a studioului? Vezi în clipul de mai jos cum a devenit figurantul-catastrofă o persona non grata în lumea filmului...

Tocmai ce-am pomenit de Sacha Baron Cohen, deci cum să nu amintim de Bruno şi Borat, două monumente de prostie "inteligentă". "Pământul de mijloc" în loc de Orientul Mijlociu, "Bono are SIDA" în loc de "Bono se ocupă de SIDA", Africa plină de afro-americani, O.J. nume tradiţional afro-american sunt doar câteva din mega-găselniţele lui Cohen în recentul Bruno, care pierde totuşi de departe în faţa mult mai carismaticului Borat. Oare adevărata faţă a omului se dezvăluie numai în situaţii deloc confortabile? Se pare că da, iar Borat reuşea, cu întrebările şi comentariile  sale fals naive, să-şi prindă pe picior greşit victimele şi să surprindă unele dintre cele mai hilare reacţii din istoria pseudo-documentarului.

E cineva care n-a văzut Dumb and Dumber/Tăntălăul şi Gogomanul? Adevărat film cult al genului, D&D i-a transformat pe fraţii Peter şi Bobby Farrelly în maeştri ai comediei, iar lui Jim Carrey i-a consolidat statutul de as al gagurilor fizice, după ce în acelaşi an (1994) îi apăruseră Ace Ventura: Pet Detective (alt ameţit de top) şi la fel de apreciatul The Mask/Masca. Alături de Jeff Daniels, Carrey întruchipează vorba aceea cu "prost să fii, noroc să ai" şi încântă (sau enervează la culme, căci filmul e un "love it or hate it" clasic) în cele mai trase de păr situaţii ale deceniului. Dacă ţi s-a părut prea "dumb", nu poţi să nu-l apreciezi pentru o preţioasă învăţătură: nu linge niciodată bara îngheţată a unui telescaun! Oricum, fraţii Farrelly au recidivat în 1998 cu Mary cea cu vino-ncoa', dar te atunci nu prea s-au mai apropiat de aceste vârfuri ale genului, lăsându-i loc actorului din Mary, Ben Stiller, să ridice ştacheta (de prostie!) în Zoolander, filmul interzis în Malaezia... Vezi mai jos o secvenţă din D&D, "Lloyd trebuie să facă pipi". Atenţie, e cu TREI proşti...

Deşi nu se află (sau nu ar trebui să se afle) în topul celor mai bune comedii ale tuturor timpurilor, acest al treilea film regizat de Ben Stiller reuneşte sub aceeaşi pălărie (foarte la modă) câteva nume mari ale genului. Pe lângă Stiller, în rolul manechinului cu creierul spălat pentru a-l asasina pe premierul malaezian, mai apar Will Ferrell şi Owen Wilson, pe care îi veţi mai vedea în Drillbit Taylor, Blaze of Glory, Anchorman: The Legend of Ron Burgundy, Step Brothers, Talladega Nights, Un socru de coşmar şi aşa mai departe, filme celebre nu prin inteligenţa personajelor, ci prin hohotele de râs provocate de dezastrele în care transformă cele mai banale activităţi.

Ben Stiller urcă foarte mult ştacheta în Tropic Thunder (explozia de la început luată din Petrecerea?), comedia anului 2008, care dă un nou sens cuvântului imbecilitate cu aventurile actorilor de la Hollywood ajunşi accidental în mijlocul unui conflict cu traficanţi de droguri asiatici. Controverse stârnite de anumite replici ("never go full retard"), cameo-uri colosale - vezi Tom Cruise, reunirea unei lungi liste de actori de comedie (nominalizare la Oscar pentru "negrul" Robert Downey Jr.), dar şi o satiră neîndurătoare la adresa falsei lumi a Hollywood-ului, iată ce reuneşte Stiller în Furtună tropicală, un film obligatoriu de bifat. Vezi mai jos clipul "never go full retard".

 

Cu proştii de la cinema nu-i de glumit, prin urmare nu te mira dacă acest articol nu este exhaustiv. Seria Academia de poliţie, Mr. Bean, Marea mahmureală, filmele cu Stan şi Bran, Burn After reading, Familia Bundy, seria Jandarmului au şi ele parte de neîndemânatici şi împiedicaţi care se califică perfect pentru un loc aici, ca să nu mai spunem de sitcomurile ultimelor decenii: acestea au ridicat "ameţitul" la rang de personaj obligatoriu.

Spune-ne care e "prostul" tău favorit şi ce bucluc al acestuia ţi s-a părut cel mai amuzant. Sau povesteşte-ne o păţanie a ta, ruptă parcă din... "filmele cu proşti".

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Lucian333 pe 21 octombrie 2009 17:16
Evident ca nimeni nu-l poate intrece pe ,,Kramer" :). Mi-a placut articolul Stefan, foarte interesanta tema aleasa si binisor documentata.
Serj pe 21 octombrie 2009 18:28
:)) ha ha ce tare e clipul de sus ... cred ca pe vremuri se faceau filme cu prosti mai misto :)))))
doinarac pe 21 octombrie 2009 18:33
Am vazut "Petrecerea" , si la cinema si la televizor, si stiu doar ca m-am amuzat copios!!!
intj pe 22 octombrie 2009 00:42
wtf, am vazut filmu asta acu cateva luni bune,si dabia acu se face articol despre el? jeez..
StefanDo pe 22 octombrie 2009 12:40
articolul e despre mai multe filme, jeez-wtf
kata2010 pe 22 octombrie 2009 12:59
Comedii cu proşti misto filmu asta :))
angesa pe 22 octombrie 2009 15:45
"Tropic Thunder " este preferatul meu. Imi plac comediile, dar se pare ca rasul este ..... in criza.
Nexulescu pe 22 octombrie 2009 16:52
eu l-as integra aici si pe "Snatch" sau "Lock, Stock and Two Smoking Barrels"... imi da cineva in cap?
adrian13 pe 22 octombrie 2009 18:43
Despre filmul meu favorit nu pot sa spun ca am unul in special, dar in ultimul timpam vozut mai multe filme care te lasa mut adica, starea pe care o ai la inceputul filmului e aceasi cu cea din final. Adica ce vreau sa spun e ca, multe filme sunt mai bune pentru o stare asa de lehamite, fapt ce pot sa adorm mult mai usor decat daca ma duc la culcare voit. In fine, filmul cu cei mai multi prosti pe care il am acum in minte este seria de film-documentar "Jackass.2.5.UNRATED"
intj pe 23 octombrie 2009 06:03
StefanDo, inaintea propriei tale transformari intr-un Cacadu Moluccan faptul ramane acelasi indiferent ca articolul nu se refera la un singur film:
e aiurea sa faci un articol si mai ales sa pui o poza on front la un film ce a avut premiera in Romania pe 12.09.2008.
i might as well read the storylines from Playboy
pseudo-infailibil-contopist.

gracious pe 23 octombrie 2009 08:33
da, trebuia sa puna o poza cu tine :))
gracious pe 23 octombrie 2009 08:34
doar ca tu nu esti comic...
office20ro pe 23 octombrie 2009 09:42
m-am speriat cand am vz poza articolului. Rober D. Jr. seamana cu Will Ferrell acolo.
IMo pe 23 octombrie 2009 17:15
Nexulescu, iti dau eu in cap, nu-i nici o problema.
eli243 pe 23 octombrie 2009 18:16
gracious esti penal, ai dovedit prin cuvintele tale ca lumea nu e lipsita de prostie. echivalentul a unei cepe putrezite
dani pe 23 octombrie 2009 19:32
dar de seria SCARY MOVIE ce ziceti
razvyssss pe 8 noiembrie 2009 18:18
Harold & Kumar au fost cele mai bune comedii(parerea mea).pt toti ceilalti care nu le-au vzt sa se uite:Harold & Kumar-go to white castle shi cea de a 2 a parte Harold N& Kumar- Escape from Guantanamo Bay
o0ol pe 2 decembrie 2009 05:32
kvbjik9+8/
Gogu pe 20 decembrie 2009 20:18
Foarte tare articolul.
Off:intj se da mai destept decat e :)

blair_15_rori pe 21 decembrie 2009 13:40
filme cu prosti au fost si vor fi in continuare ,atata timp cat in viata reala nu se epuizeaza prostia, fani acestei categori aparte ce o putem incadra usor in comedie vor avea ce vedea. in ceea ce ma priveste filmul meu cu prosti inca nu l-am gasit caci in fiecare zi apare cate unul ,si nu ma refer la filmele propriu zise ci la idioteniile pe care le fac unele personaje reale care apoi se lasa filmate si apar pe net si te fac sa te intrebi oare cata prostie poate zace intr-un om. din filmele de mai sus imi place Tropic Thunder,in special cum il interpreteaza Robert pe Kirk Lazarus,replicile lui sunt mortale.
rrs85 pe 14 mai 2010 12:15
"Tropic Thunder " mi s-a parut unmega bullshit!!!
marius93 pe 12 iunie 2010 18:42
Dumb and Dumber e o comedie pe cinste.
IONMILION pe 14 iunie 2010 19:54
"la grande vadrouille" cea mai tare comedie si cel mai bun cuplu de actori ...ever !!!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells