Cine castiga Leul de Aur?

de Stefan Dobroiu în 6 Sep 2007
Cine castiga Leul de Aur?

Suprematia irakiana a luat sfarsit: filmele Redacted (Brian De Palma) si In the Valley of Elah (Paul Haggis) au fost intrecute in clasamentul criticilor (si al publicului) de frumosul La graine et le mulet al francezului de origine tunisiana Abdellatif Kechiche. Cu aceasta ocazie multi am rasuflat usurati, nemultumiti de un festival care, pe langa ca a favorizat Statele Unite (din Europa de Sud-Est nu este niciun film in festival, de exemplu), putea fi in stare sa si premieze batalionul de filme americane. Dar, daca Leul de Aur va merge aproape sigur la Kechiche si naturalul sau ansamblu de actori, mai raman cateva premii importante pentru care nimic nu este sigur.

Cine va lua Leul de Argint, pentru regie? Criticii inclina in favoarea lui Ang Lee, dar acesta a castigat acum doi ani Leul de Aur (pentru Brokeback Mountain) si ar putea rata Argintul anul acesta pentru simplul motiv ca nu i se poate da un premiu mai putin important si la atat de scurta vreme dupa succesul din 2005. In schimb, Lust, Caution al lui ar putea fi favorizat Coppa Volpi feminina, datorita actritei debutante Tang Wei. Aceasta are o foarte stravezie concurenta, din simplul motiv ca editia din 2007 a festivalului a fost plina de testosteron. Cu extrem de multe filme care privilegiaza actorii (vezi Michael Clayton, The Darjeeling Limited, The Assassination of Jesse James, I’m Not There etc.), prezentele feminine interesante sunt extrem de putine. Concurente serioase pentru Wei ar putea fi Keira Knightley sau descoperirea lui Ken Loach, actrita Kierston Wareing, aflata si ea la primul film. Eu unul inclin in orice caz catre Tang Wei, chiar daca acesteia i-ar putea fi acordat premiul Marcello Mastroiani pentru debut.

La Coppa Volpi pentru actor este mult mai complicat. Casey Affleck il asasineaza foarte bine pe Jesse James in filmul lui Andrew Dominik, dar trofeul castigat de fratele sau, Ben, anul trecut (pentru Hollywoodland) il descalifica oarecum. Cele mai multe sanse le are Tony Leung (foto), excelent in Lust, Caution, sau Tommy Lee Jones, despre care deja se discuta ca este in carti pentru Oscarurile de anul viitor. Martin Freeman are si el o sansa, dar posibilitatile se opresc aici, pentru ca ultimele filme prezentate in festival, 12 al lui Nikita Mihalkov si Le Chaos al egipteanului Youssef Chahine, nu dau impresia ca ar privilegia interpretari formidabile.

Acestea sunt cele mai importante premii ale festivalului, iar pana la decernarea lor, care va avea loc sambata dupa ora 19.00, nu mai sunt decat cateva zile. Pe care le vom petrece facand pronosticuri si, de ce nu, pariuri.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells