Christian Bale - din Imperiul Soarelui, via Gotham, spre OSCAR

de Mihnea Columbeanu în 23 Ian 2011
Christian Bale - din Imperiul Soarelui, via Gotham, spre OSCAR

Nu divulgăm niciun secret, prefigurând nominalizarea aproape sigură la Academy Award a lui Christian Bale, pentru personajul Dicky Eklund, din "The Fighter" (David O. Russell, 2010) - rol deja premiat cu Golden Globe, alături de personjul secundar feminin Alice Ward, interpretat de Melissa Leo. Este prima candidatură la Oscar a acestui actor pe care al zecelea număr aniversar al revistei "Entertainment Weekly" îl declară ca fiind unul dintre "Cele mai puternice opt personaje de cult" al deceniului trecut - inclusiv datorită statutului său incredibil de legendar creat pe Internet. Cu zece ani în urmă, acelaşi "Entertainment Weekly" l-a calificat drept una dintre "cele mai creative personalităţi din industria spectacolului", după impresionanta sa creaţie în rolul tânărului yuppie psihopat, ucigaş în serie, din "American Psycho" (Mary Harron, 2000). Tot în acea perioadă, revista "Premiere" scria despre el că s-ar număra printre "cei mai hot actori principali sub treizeci de ani", iar "Empire" îl înscria între "cei mai sexy o sută de actri de film ai tuturor timpurilor" - şi toate acestea nu sunt decât o parte dintre numeroasele elogii pe care le colecţionează starul american, de când a uluit publicul şi criticii cu incredibilul său debut din "Empire of the Sun" Steven Spielberg, 1987).

După ce debutase la nouă ani într-o reclamă la cerealele Pac-Man, şi apoi jucase pe o scenă din West End, Londra, în tandem cu notoriul Rowan Atkinson, Christian Charles Philip Bale, strănepot al actorului Rex Bale şi fiu al lui David Bale, pilot de linie comercială (plus aventurier nomad), şi al autoarei feministe (fostă dansatoare la circ) Gloria Steinem, (care au avut patru copii, primele trei fiind fete: Erin, muziciană, Sharon, specialiastă în computere, şi Louise, producătoare şi actriţă în filme de scurt-metraj - ea fiind aceea care l-a iniţiat în actorie), s-a înscris la probele pentru ecranizarea celebrului roman istoric al lui James G. Ballard, unde a fost ales din peste patru mii de candidaţi.

Compoziţia eroului autobiografic, un băiat englez de treisprezece ani care trăieşte experienţa celui de-Al Doilea Război Mondial aruncat ca o minge prin lagăre de prizonieri şi alte medii similare ale Asiei de Sud-Est, a fost răsplătită cu o menţiune specială pentru cea mai bună interpretare a unui actor copil, creată de Comisia Naţională a Criticilor anume pentru rolul lui James Graham. Ca un bonus inocent-cancanier, turnarea filmului a fost pigmentată şi de un înduioşător puppy-crush reciproc cu Drew Barrymore, pe-atunci în vârstă de doisprezece ani, venită în vizită pe platouri.

Astfel a decolat ampla carieră a acestui star cu certe valenţe de conţinut, cititor avid şi excelent călăreţ (cu o empatie specială pentru animale - a adunat de pe străzi doi câini, Mojo şi Ramone, şi trei pisici, Miriam, Molly şi Lilly, iar de când a citit "Charlotte's Web", a renunţat să mai mănânce carne cu fibra roşie), militant ecologist şi binefăcător activ al copiilor fără adăpost din diverse părţi ale lumii, ale cărui disponibilităţi temperamentale şi expresive aveau să-l poarte adesea spre portretizarea unor personaje singuratice şi mai mult sau mai puţin desprinse de lumea din jur, marcate de tendinţe obsesive. Christian Bale s-a impus de-a lungul timpului printr-o personalitate artistică pe cât de profundă, pe atât de polivalentă, concretizată cel mai adesea în abordări subtile şi intense, faţă de care momentele de exteriorizare se valorifică, prin contrast, cu atât mai mult. Nu întâmplător, acest echilibru instabil reflectă o trăsătură a profilului său uneori volatil din realitate, fiind cunoscute incidentele rare dar spectaculoase care i-au marcat cariera - ca investigarea pentru abuzuri verbale după premiera londoneză a filmului "The Dark Knight" (Christopher Nolan, 2008), sau cearta cu operatorul Shane Hurlbut, care-l întrerupsese în timp ce juca un moment foarte intens, pe platourile filmului "Terminator Salvation" (McG, 2009). Totodată, este unul dintre actorii capabili să facă cele mai crude sacrificii spre a-şi construi latura fizică a personajelor: dacă Vincent D'Onofrio se îngrăşase cu treizeci şi cinci de kilograme pentru rolul soldatului Lawrence, iar Robert de Niro cu treizeci de kilograme pentru Jake LaMotta, Christian Bale a dat jos de pe el aceeaşi masă corporală, spre a deveni emaciatul insomniac Trevor Reznik din "The Machinist" (Brad Anderson, 2004), rol care a generat comentariul: "Un coşmar urban într-o interpretare incredbilă".

Pagina
1 2 3 4

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Jackson.Adrian pe 23 ianuarie 2011 14:12
Merita mentionat si rolul principal din Equilibrium, John Preston - Tetragrammaton Cleric. Sa speram ca va primi un Oscar, il merita pentru eforturile depuse si poate va primi mai multe roluri dupa ce va fi premiat.
zgubi pe 23 ianuarie 2011 14:29
il admir ca a depus efortul de a slabi in repetate randuri pentru a da credibilitate personajelor interpretate.in mod special mi-a placut rolul din masinistul.
darayawaus pe 23 ianuarie 2011 14:30
Un articol interesant despre un om interesant. Pitbull puncteaza foarte bine varfurile din cariera actorului, fara a uita sa ne dea detalii si despre omul Bale. Singura eroare, probabil din intamplare, e referirea la el ca fiind un "star american". Or, cu toate ca traieste in California, Christian Bale nu si-a ascuns niciodata originea britanica. Pe de alta parte, e usor de uitat acest lucru, tinand cont de faptul ca are un accent versatil, intr-atat incat e arhicunoscut faptul ca vorbeste cu accent american pana si in interviurile legate de rolurile de american pe care le joaca deseori.
Carys pe 23 ianuarie 2011 14:38
Fara indoiala este unul dintre cei mai buni actori si un om de admirat, intens si integru!!!

GO BALE!!!

Krakatau pe 23 ianuarie 2011 15:01
Oscarul de anul asta e bine meritat, ma bucur ca in sfarsit se numara pe lista castigatorilor de Oscar. Asteptam si unul pentru rol principal...sau mai multe :D
dido pe 23 ianuarie 2011 15:37
E genul de actor care isi face bine meseria,versatil si intunecat,mie personal rolurile sale negative mi-au dat fiori!Mereu am spus ca artistii (actori,muzicieni,pictori etc.) de exceptie au un gram de nebunie ce le permite trecerea de la o stare la alta,de la o personalitate la alta,lucru greu accesibil oamenilor de rand...
doinarac pe 23 ianuarie 2011 15:59
Cred ca mai este o inexactitate in articol:
"...Dicky Eklund, fratele şi antrenorul boxerului irlandez Micky Ward (Mark Whalberg),..."
Micky Ward nu e irlandez ,avea nickname-ul "Irish" dar este nascut in Lowell, Massachusetts, USA,..... poate are origini irlandeze.

Cit despre Christian Bale chiar merita Oscarul din plin.

anca_luna pe 23 ianuarie 2011 16:10
E o placere sa vezi "compozitia" unui actor complet , precum Christian Bale.
Putini sunt actorii de un asemenea calibru, mai ales dupa moartea prietenului sau Heath Ledger (pe 22 ian. s-au implint 3 ani de la moartea acestuia, ...... :-(( )
Christian Bale TREBUIE sa ia OSCARUL . Il merita din plin.

legolas05 pe 23 ianuarie 2011 18:07
este un actor bun....ar merita
JohnnyAddams pe 23 ianuarie 2011 18:58
Nu inteleg de ce sunteti asa siguri, Geoffrey Rush e si el printre favoriti, din cate stiu eu Academia nu il are la suflet pe Bale, nu m-ar mira sa nu ia Oscarul. Singurul Oscar sigur este pentru Natalie Portman, in rest.......
doinarac pe 23 ianuarie 2011 21:38
Nimeni nu e sigur "JonnyAddams", sunt 5 merituosi, dar fiecare ne putem alege un preferat!
Intr-adevar intre a merita si a lua, intervin optiunile Academiei, cea care hotareste, de fapt, pe acel 1 din 5!
Si eu as vota cu Christian Bale!
O sa vina vremea sa facem si pronosticurile personale...

ionutt- pe 23 ianuarie 2011 22:32
@doinarac Ward are cetatenie irlandeza si americana, parintii sunt irlandezi ..din ce stiu eu

referitor la Bale, daca tot e actoru meu preferat sa ia el oscaru :)

Jigsaw pe 24 ianuarie 2011 00:50
Bai darayawaus , lasa-ne cu posturi dintr-astea care incearca sa para culte , dar sunt de cel mult 2 lei . . . Mai bine du-te ma baiatule si trage un pui de somn sau macar lasa-te de droguri inainte de a posta ceva ( o imagine face cat o mie de cuvinte , daca ti-ai dat seama la ce ma refer ) .
aaaa pe 24 ianuarie 2011 08:38
este englez nu american
cristi23 pe 24 ianuarie 2011 09:18
e unul din actorii mei preferati si merita un oscar...........,e foarte bun,pune multa pasiune in rolurile sale si s[er sa castige
ramonikramo pe 24 ianuarie 2011 13:30
"The Prestige" (2006), subminat de dezlânarea şi haosul din scenariu" POFTIM?!! Mi se pare un film de nota 10 in adevaratul sens al cuvantului... as vrea sa stiu si eu pe ce baze s-a facut afirmatia aceasta
Pitbull pe 24 ianuarie 2011 13:47
Detalii, aici:
http://www.cinemagia.ro/forum/showthread.php?p=1374294

darayawaus pe 24 ianuarie 2011 22:13
Jigsaw, nu eram drogat in acea poza, eram beat. Eu mi-am dat seama la ce te referi, dar nu stiu daca tu ti-ai dat seama la ce te referi. Fac parte dintr-o generatie care-si rupea capu' cu alcoolul, nu ca altii. Pe de alta parte, eu macar am tupeul sa-mi dau datele personale si moaca reala pe un site.
Jigsaw pe 24 ianuarie 2011 22:30
Daca vrei , iti pot da id-ul meu . orcum , nu arat asa daramat ca tine , te asigur ! SI problema n-ar fi fost ca esti distrus , ci ca , dupa ce ca esti cum esti , mai incerci sa pari si cult , de aceea cazi in ridicol , ca sa nu mai pomenesc de acest ultim post , in care , pur si simplu imi demonstrezi ca esti o nulitate !!!
darayawaus pe 24 ianuarie 2011 22:56
Sa fii convins ca eram daramat atunci cand am facut poza. Cat despre distrus, nu stiu, am dubii. Daca tu esti convins ca arati mai bine decat mine atunci cand sunt beat, sunt de acord cu tine. Multa lume poate sa sustina acelasi lucru, cu argumente plauzibile. Dar asta nu te avantajeaza neaparat. Cat despre cultura, am citit destule carti la viata mea. Nu vreau sa vorbesc despre studii. Mentionez doar ca le-am facut la o universitate de stat, acum multi ani, cand inca insemnau ceva. In concluzie, ma consider un om cult, si pot sa ti-o dovedesc oricand. Nu vreau sa te jignesc, dar, daca tii neaparat, data viitoare voi posta cu greseli de ortografie, pentru ca vad ca pe aici lumea nu pare deranjata de acest lucru.
Jigsaw pe 24 ianuarie 2011 23:07
In posturile tale nu demonstrezi ca ai avea o cultura deosebita si in legatura cu greselile de ortografie , acestea nu demonstreaza in nici un caz o lipsa de cultura , cu toate ca , daca faceai aluzie la postul meu , nu cred ca am vreo greseala.
Jigsaw pe 24 ianuarie 2011 23:10
Imi cer scuze , am o mica greseala , dar cum spuneam nu demonstreaza o lipsa de cultura , mai ales cand scri pe calculator ! Apropo de studii , tre' sa castigi undeva la 1000 de eura lunar nu ?
darayawaus pe 24 ianuarie 2011 23:14
Sper, e o perioada destul de proasta. Sa vedem.
darayawaus pe 24 ianuarie 2011 23:21
Referitor la greseli, chiar nu ma refeream la tine. Eu scriu acum doar la lumina monitorului, pentru ca lumea doarme la mine acasa. Si, de acord cu tine, e destul de greu, mai ales ca nu sunt familiarizat cu tastele.
Jigsaw pe 24 ianuarie 2011 23:32
Omule , avand in vedere ca ai o facultate si ca te descurci , respectele mele ! Probabil ca o sa ne mai auzim pe site , tu fiind in postura de a-mi raspunde la unele critici , sau poate nu . . .
darayawaus pe 24 ianuarie 2011 23:40
Multumesc! Nu am pretentia de a fi apreciat de toata lumea. Eu postez doar cand am timp si, crede-ma, nu vreau sa deranjez pe nimeni. De multe ori e posibil sa par incoerent si confuz, dar e doar vina faptului ca ajung rar la un calculator, si atunci sunt in general obosit. Oricum, apreciez intelegerea, mai ales la ora asta, si sa ne auzim cu bine.
alex_il_fenomeno pe 25 ianuarie 2011 10:49
wow , chiar nu credeam ca cel care i-a dat viata lui Batman cu atata succes a debutat intr-o reclama !
corinka pe 25 ianuarie 2011 15:42
Christian Bale nu este fiul Gloriei Steinem, care este a doua sotie a tatalui sau, deci mama lui vitrega.
In rest, eu ii tin pumnii pentru nominalizare si premiu. Merita de mult momentul acesta, sper ca i-a venit vremea.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells