Cannes 2022: R.M.N., o chintesență a cinematografiei românești

de Irina-Margareta Nistor în 22 Mai 2022
România, ca un Turn Babel atemporal și înspământător

R.M.N., cel mai recent lungmetraj al regizorului Cristian Mungiu, a avut sâmbătă seara premiera mondială la Cannes Film Festival, unde concurează pentru Palme d'Or. Pe 2 iunie filmul are avanpremiera în România, la Sala Palatului, unde se pot deja achiziționa bilete de către publicul larg.

O radiografie a satului multi-etnic, R.M.N. prezintă conflicte de neintegrare a muncitorilor din Asia (subiect real, amplu comentat la știri, la vremea sa), cu scene greu de digerat, ca tăierea porcului, care - în Amintiri din Epoca de Aur - era tratată cu umor, abatorul (omniprezent anul acesta pe Croazetă, pe ecran), cu spitalul de la Cristi Puiu, din Moartea domnului Lăzărescu (unde asistenta era superba Monica Bîrlădeanu și doctorul, cinicul Mihai Brătilă) sau de la Corneliu Porumboiu cu al său Metabolism, cu căutarea copilului, care refuză să vorbească, în uma unui șoc, și care adesea dispare și e căutat ca la Constantin Popescu în Pororoca, cu puțin Liviu Ciulei și Pădurea spânzuraților, sau Ion Popescu-Gopo și De-aș fi Harap Alb (întâlnirea lui Florin Piersic cu un urs adevărat) - ambii cineaști de legendă, premiați la Cannes, cu o atmosferă mult mai încleștată și conflictuală decât în peisajul rural al lui Stere Gulea din Moromeții, cu un personaj rom (tratat chiar de țigan caftitor de către nemții unde muncește), care nu e Toma Cuzin ca în Aferim ci Marin Grigore, cu gândul la Morgen al lui Marian Crișan și drumul mereu spre Occident, sau cu violoncelul lui Judith State (care pe covorul roșu avea distincția lui Audrey Hepburn, că doar am aflat din Boy of Heaven că „Dumnezeu a lăsat pentru fiecare 40 de sosii”), și cel al lui Vlad Ivanov, din Concertul lui Radu Mihăileanu, cu scene în pat, à la Lucian Pintilie în Niki și Flo, ori biserica (alta decât la Daniel Sandu și Un pas în urma serafimilor…)

Hollywood Reporter decriptează R.M.N. ca fiind și România, fără vocale aș zice, deci una și mai aspră, pusă în imagini și replici, pe mai multe limbi, un Turnul Babel atemporal și înspământător.

Ca la 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, cineastul își definește filmul ca fiind întreaga lume, care - dacă nu s-ar ciondăni atât (interpretarea spuselor îmi aparține) - ne-ar fi mai bine.

Tilda Swinton a venit entuziasmată la Premieră. În Coreea de Sud a jucat pentru autorul Parazitului, Bong Joon-ho, alături de Domnu Bebe din 4,3,2… Iar ieri, în pelicula lui George Miller: Three Thousand Years of Longing/3000 de ani de dor, e minunată, alături de Idris Elba, într-un scenariu cu un duh, spiritual și cultivat, care îndeplinește dorințe rafinate, iubește și mai ales o încântă pe naratoloagă, un cuvânt care m-a fascinat și merită preluat. De văzut neapărat!

Copyright: fotografii puse la dispoziție de Cristian Radu Nema, regizorul documentarelor Junele Sihastru (2021), Cufărul (2019), Arhitectura României Mari (2017), O legendă vie (2007)

Exploreaza subiecte similare:

Amintiri din Epoca de Aur 1 - Tovarăşi frumoasă e viaţa!, Moartea domnului Lăzărescu, Când se lasă seara peste Bucureşti sau metabolism, Pororoca, Pădurea spânzuraţilor, Moromeţii, Morgen, Judith State, Le concert, Un pas în urma serafimilor, R.M.N.

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Părerea ta

Spune-ţi părerea
lili22 pe 22 mai 2022 20:18
Prin asta a fost important filmul Moartea domnului Lazarescu prin superba Monica Barladeanu?

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells