Cannes 2010: filme în competiţie, înainte de anunţul oficial (update)

de Gloria Sauciuc în 14 Apr 2010
Cannes 2010: filme în competiţie, înainte de anunţul oficial (update)

Biutiful, un film în limba spaniolă regizat de Alejandro Gonzales Inarritu, avându-l pe Javier Bardem în rol principal, şi "Another Year", ultimul film de tip "felie de viaţă" al lui Mike Leigh, vor avea premiera în cadrul Festivalului de la Cannes, anunţă cei de la Total Film. Deşi încă nu e confirmat, thriller-ul politic Fair Game al lui Doug Liman s-ar putea sa-şi găsească loc în competiţie, după ce a fost vizionat într-o proiecţie privată de către directorul festivalului - Thierry Fremaux. Cu Naomi Watts în rolul unei agente CIA, al cărei soţ - un diplomat - e jucat de Sean Penn, Fair Game ar putea să dea Statelor Unite o prezenţă consistentă în cursa pentru Palme d'Or, într-o ediţie destul de puţin "americanizată" a Festivalului. Majoritatea filmelor venite din studiouri mari (Robin Hood al lui Ridley Scott, Wall Street: Money Never Sleeps, al lui Oliver Stone şi You Will Meet a Tall Dark Stranger, al lui Woody Allen) vor fi proiectate în afara competiţiei.

Un film aşteptat în competiţie este Tree of Life (foto), al lui Terrence Malick, dar nu se ştie dacă va fi finalizat, nici chiar până pe 11 mai.  

Deşi joi, 15 aprilie, se va anunţa selecţia oficială, credem că România va avea anul acesta o  prezenţă importantă în Festival. Cu toate că nu am primit o confirmare din partea producătorilor, România are şanse să fie reprezentată în competiţia Festivalului de la Cannes de Aurora, în regia lui Cristi Puiu, iar la secţiunile Un Certain Regard şi Quinzaine des Réalisateurs de Morgen, regizat de Marian Crişan (Palme d'Or pentru scurtmetrajul Megatron în 2008), şi Periferic, debutul în lungmetraj al lui George Bogdan Apetri, cu Ana Ularu în rol principal.

Din partea Franţei, regizorul veteran Bertrand Tavernier pare un competitor probabil cu La Princesse de Montpensier, un film de epocă, Melanie Thierry fiind  protagonista, o femeie din sec. XVI. Pregătit pentru noaptea deschiderii festivalului (înainte să fie înlocuit de Robin Hood), Potiche - de Francois Ozon, cu Catherine Deneuve şi Gérard Depardieu, va fi prezentat în afara competiţiei. Ceilalţi doi candidaţi francezi: Of Gods an Men (Xavier Beauvois), o poveste cu călugări cistercieni şi Tournée, în regia cunoscutului actor Mathieu Amalric (cunoscut din The Diving Bell and the Butterfly, Wild Grass), ar putea apărea, dacă nu în competiţie, în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs.

Deşi nu ne putem aştepta la o ediţie "asiatică", Coreea de Sud va fi reprezentată  de Poetry (Lee Chang-dong) şi de Ha Ha Ha - acesta din urmă în secţiunea Un Certain Regard. The Housemaid (Im Sang-soo), un remake al clasicului alb negru din anii 1960, ar putea fi de asemenea în competiţie. Există şanse mari şi pentru două filme maghiare, The Turin Horse - de Bela Tarr şi The Frankenstein Project (Kornel Mundruczo).

Între alţi posibili nominalizaţi: din Argentina, Carancho (regizor Pablo Trapero), cu Ricardo Darin, din Italia - La nostra Vita (Daniele Luchetti), coproducţia Franţa-Australia, The Tree, în regia lui Julie Bertucelli, cu Charlotte Gainsbourg (premiul pentru cea mai bună actriţă, ediţia de anul trecut a festivalului), din Danemarca - The Revenge (regia Susanne Bier), o dramă de oraş de provincie.

Un alt film posibil pe listă  este Miral (Julian Schabel), o analiză a războiului dintre Israel şi Palestina, cu Willem Dafoe, Alexander Siddig şi Freida Pinto.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Radu1711 pe 14 aprilie 2010 19:05
sper ca Romania sa primeasca ceva

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells