A murit Rutger Hauer, celebru pentru rolul replicantului din Blade Runner

de Cristina Grigore în 25 Iul 2019
Olandezul ajuns celebru la Hollywood a trăit 75 de ani

Publicațiile de profil au semnalat ieri moartea actorului Rutger Hauer, cunoscut cel mai bine pentru rolul său din SF-ul clasic al lui Ridley Scott, Blade Runner. Nu a fost numită și boala ce a dus la decesul actorului de 75 de ani; Variety.com a menționat că a murit după o scurtă suferință, în casa sa din Olanda.

Printre cele mai semnificative titluri din cariera sa de peste 60 de ani se numără Turkish Delight (1973, în regia lui Paul Verhoeven), o poveste de dragoste erotică ce a ajuns propunerea Olandei la Oscar. Nighthawks, filmul din 1981 al lui Sylvester Stallone, ce a marcat debutul lui Hauer la Hollywood în rol de terorist, a fost urmat de Blade Runner, în care a interpretat unul dintre cei mai complecși villaini din istorie, criminalul și contemplativul replicant Roy Batty.

În 1985 a fost distribuit în Ladyhawke, alături de Michelle Pfeiffer, iar anul următor a intrat în pielea unui autostopist nebun în The Hitcher. A fost pe rând villain, erou romantic și de acțiune. A fost și vampir și vânător de vampiri în filme și seriale TV (precum Buffy the Vampire Slayer), iar în 2005 a apărut drept corporatist malefic în Batman Begins.

Printre foștii colegi și prieteni care au lăsat mesaje legate de moartea starului pe rețelele de socializare s-au numărat regizorul Guillermo del Toro, care l-a descris drept „un actor intens, profund, adevărat și carismatic, care a făcut să fie mai autentice, mai frumoase și mai pline de forță peliculele în care a jucat”, dar și actrița Daryl Hannah (care i-a fost alături în Blade Runner), ce a publicat un simplu „lacrimi în ploaie” pe contul său de Twitter, un citat din replica de final a lui Roy Batty: „Am văzut lucruri pe care voi, oamenii, nu vi le-ați putea imagina. […] Toate acele momente vor fi pierdute în timp, precum lacrimile în ploaie. E vremea să mor”.  

Conform paginii sale de IMDB, Hauer mai avea încă cinci proiecte în lucru. A fost căsătorit de două ori. Cu prima soție, Heidi Merz, a avut o fiică, devenită și ea actriță – Aysha Hauer. Cel de-al doilea său mariaj, cu Ineke ten Cate, a durat 50 de ani. Și-a publicat viața și activitatea într-o autobiografie, apărută în 2007 și a venit în ajutorul copiilor și femeilor bolnavi de SIDA prin asociața sa, Rutger Hauer Starfish.

Exploreaza subiecte similare:

Rutger Hauer, ridley scott, Paul Verhoeven, Blade Runner, Turks fruit, Nighthawks, Sylvester Stallone, Ladyhawke, The Hitcher, Buffy the Vampire Slayer, Batman Begins, Michelle Pfeiffer

Alte știri din cinema

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Părerea ta

Spune-ţi părerea
ishmael pe 25 iulie 2019 11:40
excelent actor, fermecator in prezenta scenica, a colaborat bine cu Paul Verhoeven; l-am apreciat in mai multe filme dar cel mai mult mi-a placut in Flesh+Blood (1985)
bloodthirst pe 25 iulie 2019 21:25
RIP! Inegalabil actor... A avut un stil aparte!
alex_il_fenomeno pe 26 iulie 2019 02:20
Sa ii fie tarana usoara...
kimynea pe 28 iulie 2019 20:45
urmăriți cel mai complet film cu afișaj HD ...
doar vizitați, MOVIEXKA. COM

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells