7 filme cu Timothée Chalamet, starul noii generații de actori

de Mihnea Vonica în 20 Mar 2024
Timothée Chalamet poate fi considerat un star al generației tinere de actori americani și poate fi văzut pe marele ecran în Dune: Partea a II-a

Regizorul celui mai nou hit blockbuster, Denis Villeneuve, l-a lăudat pe Chalamet într-un interviu acordat publicației The Hollywood Reporter, declarând despre el și ceilalți actori din Dune II - Zendaya, Florence Pugh și Austin Butler - că nu sunt numai actorii momentului, care inspiră pasiunea pentru filme în adolescenți și tineri adulți, dar și că vor dăinui în viitor, aducând noile generații în cinematografe

Cu toate că are doar 28 de ani, Timothée Chalamet poate fi considerat un star al generației tinere de actori americani și poate fi văzut pe marele ecran în Dune: Partea a II-a, care a ajuns la aproape 500 de milioane de dolari în ceea ce privește box office-ul global (494,7 milioane de dolari dintre care 208 milioane în Statele Unite ale Americii și 289.4 milioane de dolari în restul lumii).

Întrucât mai avem de așteptat până ca viitorul cinema-ului să ruleze în proiectoare, am alcătuit o listă cu 7 filme din ultimii 10 ani în care ne putem bucura de gama largă de abilități actoricești ale lui starului noii generații.

 

7 filme cu Timothée Chalamet

 

1. Call Me by Your Name (Luca Guadagnino, 2017)

Descris de mulți drept un Luchino Visconti modern, regizorul italian Guadagnino a dat lovitura cu drama queer Call Me by Your Name, ilustrând cu delicatețe povestea tânărului de 17 ani, Elio Perlman, interpretat de Chalamet, care se îndrăgostește în vara anului 1983 la vila luxoasă a familiei sale din Lombardia de Oliver, un doctorand atrăgător care lucrează ca stagiar pentru tatăl lui Elio.

Rolul lui Timothée nu numai că i-a adus o recunoaștere internațională a talentului și efortului său actoricesc, dar acesta a și fost nominalizat la premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal (de altfel, singura sa nominalizare la un Oscar de până acum). Întrucât povestea este spusă din perspectiva lui Elio, finețea cu care joacă Chalamet a fost esențială pentru autenticitatea și succesul filmului. Atât fanii mai vechi cât și noii simpatizați ai lui Timothée Chalamet merită să (re)vadă această peliculă remarcabilă despre iubire și maturizare.

 


2. Lady Bird (Greta Gerwig, 2017)

Primul lungmetraj pe cont propriu al cineastei Greta Gerwig, cunoscută cel mai bine pentru hitul Barbie, care a dobotât recordurile, încasând peste 1,4 miliarde de dolari din bilete (Gerwig fiind prima regizoare care se poate mândri cu această performanță), Lady Bird este un film independent semi-autobiografic, comedie și dramă, ce prezintă maturizarea unei fete de 17 ani în Sacramento, California. Deși protagonista filmului este actrița americană cu origini irlandeze Saoirse Ronan, Timothée Chalamet se remarcă în rolul lui Kyle Scheible, un tânăr cultivat căruia cel mai mult la petreceri îi place să citească și să facă remarci despre capitalism în stilul caracteristic al lui Nietsche.

Cu toate că interpretează un personaj ce poate fi ușor etichetat drept "fuck boy", Chalamet creează un rol complex, autentic, ce depășește stereotipurile, dezvoltând o profunzime adâncă unui personaj secundar.


3. Beautiful Boy (Felix van Groeningen, 2018)

După succesul din Call Me by Your Name, mulți se întrebau dacă Timothée Chalamet va putea să își regăsească resursele pentru un alt rol principal sau dacă reușita actorului a fost doar de moment. Ei bine, drama Beautiful Boy a cimentat reputația lui Chalamet drept un actor versatil cu un puternic rezervor dramatic.

În filmul lui Felix van Groeningen, tatăl Steve Carell (recunoscut ca actor de comedie, mai ales pentru serialul The Office) și fiul Chalamet se confruntă amândoi cu dependența de droguri. Dacă Carell impresionează prin rolul său dramatic, găsind cheia potrivită pentru a interpreta un tată proaspăt divorțat, secat de orice speranță, Chalamet evoluează de la un tânăr care experimentează droguri la a fi complet dependent de amfetamină, ceea ce riscă să-i distrugă relațiile și viața. Beautiful Boy este un film care merită atenția fanilor lui Timothée și nu numai.


4. Little Women (Greta Gerwig, 2019)

Pornind de la romanul Louisei May Alcott, Greta Gerwig i-a selectat din nou pe Saoirse Ronan și Timothée Chalamet pentru a juca în al doilea său lungmetraj, proiectul reprezentând cea mai recentă adaptare Little Women. Aceasta este o poveste de epocă ce ilustrează viața și evoluția surorilor March, care sunt determinate să trăiască după propriile lor reguli.

Deși acțiunea este reprezentată din perspectiva lui Jo March, interpretată de Saoirse Ronan, Timothée Chalamet face un rol senzațional drept Laurie, vecinul bogat al lui Jo, care se îndrăgostește curând de aceasta. Fiind bun la inimă și dorindu-și să se căsătorească cu o fată care prețuiește mai mult decât orice propria libertate, secvența de pe dealuri în care Laurie își pune sufletul pe tavă în fața lui Jo, relevându-și sentimentele sale pentru ea, taie complet răsuflarea, Chalamet dând dovadă de o mare vulnerabilitate ce ne-a emoționat profund.

Little Women merită văzut nu numai pentru Chalamet, dar și pentru rolurile puternice ale unor actrițe precum Laura Dern, Florence Pugh și Emma Watson, dar și pentru a descoperi maturizarea lui Gerwig ca regizoare.


5. Bones and All (Luca Guadagnino, 2022)

O dramă romantică cu adevărat viscerală, Bones and All reprezintă cea mai recentă peliculă a lui Guadagnino, iar Chalamet este de data aceasta în prim plan alături de Taylor Russell (cunoscută pentru serialul Lost in Space și lungmetrajele Waves și Escape Room). Filmul acesta nu este pentru cei slabi de inimă, întrucât atât subiectul cât și înfățișarea sa îi pot afecta emoțional pe spectatorii mai sensibili.

Maren (Russell), o tânără marginalizată de societate, ce învață cum să trăiască pe cont propriu, se întâlnește cu Lee (Chalamet), un rătăcitor proscris roșcat, de care se îndrăgostește. Descoperă curând că au în comun un lucru ce ține de propria lor natură: pentru a supraviețui, trebuie să consume carne de om. Acești doi tineri canibali pornesc apoi împreună la drum într-un road movie palpitant în care au de înfruntat trecutul, fapt ce le testează relația. Având premiera mondială la Festivalul Internațional de Film de la Veneția și câștigând Leul de Argint pentru cea mai bună regie, dar și premiul Marcello Mastroianni pentru Russell, Bones and All reprezintă o călătorie pe cât de incitantă, pe atât de tulburătoare, iar Timothée Chalamet poate fi văzut într-un rol complet diferit decât cele cu care ne-a obișnuit, reușind să creeze simpatie pentru un canibal ce ne amintește mai degrabă de rebelii lui James Dean.


6. The French Dispatch (Wes Anderson, 2021)

O comedie dedicată jurnalismului, The French Dispatch este un film pur Wes Anderson, ce prezintă sediul unei publicații americane într-un univers fictiv din secolul al 19-lea dintr-un orășel francez, care aduce la viață o colecție de povești comice și dramatice.

Având un ansamblu impresionant de actori, printre care Tilda Swinton, Frances McDormand, Adrien Brody, Benicio Del Toro, Léa Seydoux și Bill Murray, The French Dispatch este un lungmetraj cât se poate de excentric. Desigur, Chalamet se alătură acestei formații și îl interpretează pe studentul revoluționar Zeffirelli, un fumător cu păr rebel ce se revoltă împotriva statului francez. Deși apare doar într-un singur capitol și nu mai mult de 20 de minute, prima colaborare dintre Wes Anderson și Timothée Chalamet merită urmărită, întrucât rolul actorului este unul captivant, din nou un “fuck boy” intelectual și înțelept, talentat la șah și priceput la a recruta oameni pentru cauza sa, dar care este totuși tânăr și mai are până să devină un lider adevărat.

Partenera sa principală de scenă este nimeni alta decât Frances McDormand, ce deține 4 Oscaruri pentru rolurile principale din filmele Fargo, Three Billboards Outside Ebbing, Missouri și Nomadland (pentru care a primit și premiul pentru cel mai bun film drept producătoare).


7. Interstellar (Christopher Nolan, 2014)

Da, Timothée Chalamet a fost descoperit chiar și de Christopher Nolan, care tocmai a fost recompensat cu premiul Oscar pentru Oppenheimer. În capodopera science-fiction Interstellar, un Chalamet tânăr interpretează rolul lui Tom de la 15 ani, având secvențe tată-fiu alături de Matthew McConaughey.

Nu avem prea multe de spus despre jocul lui Chalamet deoarece nu apare foarte mult, dar totuși acesta conturează un rol convingător în relația cu tatăl său. Pentru spectatorii curioși să îl observe mai de aproape pe Timothée Chalamet înainte de maturizarea sa (actoricească), dar și pentru cei care sunt interesați de fizică, spațiu și distopii, Interstellar este deja un film clasic, intrat în pop culture, care merită atenția tuturor deopotrivă.

Exploreaza subiecte similare:

Timothée Chalamet, Call Me by Your Name, Lady Bird, Little Women, Bones and All, The French Dispatch, Interstellar, Zendaya, Florence Pugh, Austin Butler, Saoirse Ronan, Steve Carell, Laura Dern, Emma Watson, Taylor Russell, Tilda Swinton, Frances McDormand, Adrien Brody, Benicio del Toro, Bill Murray, Léa Seydoux, Matthew McConaughey, Dune: Part Two

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells