Vantage Point/Fiecare vede altceva

de Stefan Dobroiu în 5 Apr 2008
Vantage Point/Fiecare vede altceva

Blockbuster intesat de vedete (si nu doar americane), Vantage Point/Fiecare vede altceva este categoric filmul de actiune al lunii, chiar daca traducerea romaneasca a titlului este inselatoare: toti vedem acelasi lucru, adica urmariri si impuscaturi, pentru ca productia lui Pete Travis (debut in lungmetraj) nu exceleaza in subtilitate.

Nimerita sincronizare cu vizita presedintelui american la Bucuresti, Vantage Point trateaza un eveniment asemanator, doar ca in film presedintele o cam pateste: invitat la un summit anti-tero in Salamanca, Spania, presedintele Ashton (William Hurt) este impuscat in timpul discursului sau. Agentii de paza Thomas Barnes (Dennis Quaid) si Kent Taylor (Matthew Fox din Lost) au la dispozitie doar cateva minute pentru a intelege ce s-a intamplat si a face ordine in frumoasa Plaza Mayor, cuprinsa de haos dupa atentat.

Atu-ul principal al filmului este fara indoiala modul in care a fost gandit scenariul: evenimentele sunt prezentate prin ochii a opt personaje diferite, fiecare perechi de ochi avand o anumita perspectiva, usor diferita sau mai completa decat a celorlalte. Pe langa Barnes si Taylor, mai avem de-a face cu un turist american (Forest Whitaker), cameraman compulsiv, cu camera indreptata exact spre ce ar vrea sa vada si spectatorul, un politist spaniol (Eduardo Noriega, foto centru, transformat intr-o celebritate de filmele de inceput ale lui Alejandro Amenabar), un reporter de televiziune (tot mai cumintea Sigourney Weaver) si asa mai departe. Bineinteles, aceasta gaselnita nu putea fi pastrata pe toata durata filmului, prin urmare acesta devine la un moment dat liniar.

Evenimentele din Vantage Point nu au loc in America, dar asta nu face decat sa arate ca americanii sunt tari si cand se afla in vizita. Presedintele american este carismatic, agentii lui de paza sunt niste mici Rambo imbracati la patru ace, care conduc masina ca James Bond, trag cu pistolul ca Jason Bourne, alearga mai ceva ca Lola (si aici se da timpul inapoi de cateva ori) si vad ca Superman. Micile derapaje (se uita unde nu trebuie, fac stanga in loc de dreapta, se impiedica si mai rateaza din cand in cand) nu fac decat sa sublinieze ca americanii nu sunt niste RoboCop cu doar 4 grame de fier in corp, ci niste oameni in carne si oase al caror eroism si indemanare dau pe dinafara.

Din nefericire asta este si defectul major al lui Vantage Point: toti sunt prea buni (cu exceptia railor, desigur, care sunt excelenti doar pana unde trebuie s-o dea in bara). Turistul filmeaza exact ce trebuie, iar camera ii tremura in mina doar atat cat sa-si dea seama spectatorul ca "totul e pe bune". Cand se intampla ceva in preajma lui, se intoarce la timp si cu sharf-ul facut, ca de, trebuie sa vedem si noi ce se intampla. Iar reporterul de televiziune este acolo doar pentru a filma un twist decisiv, exact cand agentul FBI se afla in carul de televiziune pentru a vedea ce se intampla. Piesele se imbina prea "la fix" ca sa mai crezi, iar spectatorii mai "suparaciosi" chiar se vor enerva, caci Vantage Point se transforma pe nesimtite intr-o fabulatie accesorizata din plin cu focuri de arma, urmariri de masini si explozii, in decorul frumoasei Plaza Mayor din Salamanca (de fapt filmarile au avut loc in Mexic).

Si, daca stai si un pic sa te gandesti, evenimentele multiplicate de cateva ori in film se petrec de fapt in mai putin de 15 minute. Cata eficienta, maica...

In orice caz, este de apreciat distributia internationala. Pe langa americanii Dennis Quaid, Sigourney Weaver, Matthew Fox si Forest Whitaker, ii mai vedem pe spaniolul Eduardo Noriega, venezueleanul Edgar Ramirez (care il va juca pe Escobar in filmul omonim produs de Oliver Stone), francezul Said Taghmaoui, precum si "printesa de gheata a Israelului", frumoasa Ayelet Zurer.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells