Articole Ryna

(2005)

Ryna

Despre subiect

Filmul "Ryna", prezentat si selectionat oficial in peste 30 de festivaluri si laureat cu 16 premii internationale, ruleaza in premiera in cinematografele din Romania incepand cu data de 24 noiembrie.

Intr-o comunitate mica din Delta Dunarii, in care traditiile sunt greu incercate de noi aspiratii materialiste, o adolescenta incearca sa devina femeie. Este povestea Rynei, o fata de 16 ani, mecanic-auto in Sulina, care se zbate sa-si gaseasca identitatea langa un tata care ii anuleaza feminitatea si o mama supusa sotului despotic. Prinsa intre vechile valori ale lumii in care traieste si tentatiile vietii moderne, ea reuseste sa evadeze, dar are de platit un pret greu.

Ryna este rolul de debut al actritei Dorotheea Petre, rol pentru care a primit "premiul pentru cea mai buna actrita in devenire" la TIFF 2005. Dorotheea este deja cunoscuta publicului roman din filmul "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii" pentru care juriul sectiunii Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes i-a acordat anul acesta premiul pentru cea mai buna interpretare feminina.

Din distributia filmului mai fac parte Nicolae Praida, Mathieu Roze, Aura Calarasu, Theodor Delciu, George Custura, Radu Romaniuc.

Scenariul este semnat de Marek Epstein, iar dialogurile au fost adaptate de scenarista Andreea Valean. Imaginea este realizata de Marius Panduru. Producatorul roman al filmului este Catalin Mitulescu.
Despre realizatori
jinglebells